Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζονται οι αψιμαχίες ΗΠΑ - Κίνας με φόντο το Τζιμπουτί - Τι συμβαίναι με τα όπλα λέιζερ

tags :
Συνεχίζονται οι αψιμαχίες ΗΠΑ - Κίνας με φόντο το Τζιμπουτί - Τι συμβαίναι με τα όπλα λέιζερ
Συνεχίζονται οι αψιμαχίες ΗΠΑ - Κίνας με φόντο το Τζιμπουτί - Τι συμβαίναι με τα όπλα λέιζερ
Συνεχίζονται οι αψιμαχίες ΗΠΑ - Κίνας με φόντο το Τζιμπουτί - Τι συμβαίναι με τα όπλα λέιζερ

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ανάπτυξη για πρώτη φορά κινεζικών στρατευμάτων στο εξωτερικό (Τζιμπουτί), κοντά στο Κέρας της Αφρικής, που βρίσκεται δίπλα στο στρατηγικό θαλάσσιο σημείο διέλευσης για τις μεταφορές, το στενό Bab el-Mandeb, ο στρατός των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών να προσέχουν για τυχόν επιθέσεις με λέιζερ, κοντά στη στρατιωτική βάση της Κίνας.
Σύμφωνα με την WSJ, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πιλότους, η οποία στη συνέχεια αναπαράχθηκε στην ιστοσελίδα της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ότι υπήρξαν πολλαπλά γεγονότα «που περιλάμβαναν λέιζερ υψηλής ισχύος» μόλις 750 μέτρα (2.400 πόδια) από τη βάση της Κίνας στο Τζιμπουτί.
«Τα λέιζερ που στοχεύουν τα αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο αεροσκάφος και στην γύρω περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Defence Weekly, πολλαπλές πηγές από υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, αναφέρουν ότι  κινεζική φρουρά στο Τζιμπουτί είναι ύποπτη για τη λειτουργία ενός όπλου λέιζερ υψηλής ισχύος που προσωρινά τυφλώνει τους πιλότους στη βάση ή σε ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης.
Ωστόσο κινέζοι στρατιωτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι τα λέιζερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τρομοκρατήσουν τα πουλιά, ή να διαταράξουν πιθανά αεροσκάφη κατασκοπείας.
Τόνισαν επίσης ότι η Κίνα έχει υπογράψει το Πρωτόκολλο σχετικά με τα όπλα λέιζερ όπλα που τυφλώνουν, γεγονός που απαγορεύει τη χρήση λέιζερ που
«Οι Κινέζοι και οι αμερικανικές βάσεις στο Τζιμπουτί είναι πολύ κοντά, έτσι ώστε κάποιος θα μπορούσε να διαταράξει την άλλη, αν οι δύο πλευρές δεν έχουν κατάλληλο μηχανισμό επικοινωνίας», δήλωσε ο Zhou Chenming, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Πεκίνο.
Ο Zhou επεσήμανε ότι η Κίνα έχει ήδη εκδηλώσει δημοσίως τη χρήση όπλων λέιζερ ενάντια σε αεροσκάφη στον αέρα.



H κινεζική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί βρίσκεται λίγα μίλια βορειοδυτικά από το στρατόπεδο Lemonnier, τη μοναδική μόνιμη αμερικανική στρατιωτική βάση στην Αφρική στην οποία βρίσκονται 4.000 αμερικανοί στρατιωτικοί.
Η βάση Lemonnier ιδρύθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και χρησιμοποιείται κυρίως ως κέντρο αντιτρομοκρατίας στην περιοχή.
Με τις ΗΠΑ να βλέπουν όλο και περισσότερο την Κίνα ως αντίπαλο στρατηγικής υπερδύναμης, η ιδιαίτερη εγγύτητα των δύο βάσεων στο Τζιμπουτί σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν σε ένα «ήσυχο διαγωνισμό» για να συλλέξουν πληροφορίες μεταξύ τους, σύμφωνα με τον Ni Lexiong, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αν και καμία από τις δύο πλευρές "δεν θα το ανακοινώσει ανοιχτά"
Οι εργασίες ξεκίνησαν στην κινεζική βάση των 36 εκταρίων το 2016, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως κόμβος εφοδιαστικής για να προμηθεύσει πλοία που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές αποστολές στις ακτές της Υεμένης και της Σομαλίας.
Εβδομάδες μετά την έναρξη της βάσης στις αρχές Αυγούστου 1, τα στρατεύματα που βασίζονταν εκεί άρχισαν ασκήσεις διάσωσης.
Το Τζιμπουτί βρίσκεται σε μια ζωτικής σημασίας στρατηγική θέση, ακριβώς έξω από το Bab el-Mandeb και κοντά στο κανάλι του Σουέζ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα ναυτιλιακά δρομολόγια του κόσμου, και προσφέρει στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί εύκολη πρόσβαση σε σημεία όπως το Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη.



Η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να παράσχει διευκολύνσεις για τις ένοπλες δυνάμεις άλλων χωρών, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία έχουν στρατιωτικές βάσεις εκεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης