Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστολή σοκ: Συντάξεις «όταν μπορέσουμε» για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους με σφραγίδα υπουργείου Εργασίας

Επιστολή σοκ: Συντάξεις «όταν μπορέσουμε» για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους με σφραγίδα υπουργείου Εργασίας
Διέλυσαν την αρμόδια υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου - Κόλαφος η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στον υφυπουργό Εργασίας
Σε απόλυτη ομηρία οδηγεί περί τους 40.000 πολίτες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για συντάξεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στον ΕΦΚΑ χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις για τη ομαλή διεκπεραίωση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.
Επίσης άλλα 130.000 άτομα τα οποία αναμένουν μεταβολές μάλλον θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο άγνωστο για πόσο χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου σε αλλεπάλληλες επιστολές προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επεσήμαναν ότι ο σχεδιασμός ήταν πρόχειρος και θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τη μεταβατική περίοδο των πολιτών που είχαν υποβάλλει αιτήσεις δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Έτσι η υπηρεσία αποψιλώθηκε και από 130 υπαλλήλους που αριθμούσε ήδη από τον Απρίλιο μεταφέρθηκαν 18 άτομα σε άλλες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου ενώ η πρόβλεψη είναι η υπηρεσία να λειτουργήσει με 52 υπαλλήλους που αποσπώνται για ένα χρόνο στον ΕΦΚΑ αλλά παραμένουν στο Γενικό  Λογιστήριο προκειμένου να εκδίδουν συντάξεις και χωρίς μάλιστα να υπάρχει εκ των προτέρων προσδιορισμός των δεξιοτήτων και ειδικεύσεων των υπαλλήλων. Ωστόσο από τους 52 υπαλλήλους δεν είναι περισσότεροι από 15 αυτοί που υπολογίζουν τελικά τις συντάξεις και οι υπόλοιποι απασχολούνται σε άλλες υπηρεσίες υποστήριξης της διαδικασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνήγορος του Πολίτη σε παρέμβασή του προς το υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο επισημαίνει ότι   «την περίπτωση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των οργανικών μονάδων της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ12, οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν μεταξύ άλλων
α) τη δημιουργία Δ/νσης Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα που θα αποτελείται από τέσσερα (4) Τμήματα,
β) ο ακριβής αριθμός των θέσεων που θα συσταθούν για τη λειτουργία της εν λόγω Δ/νσης δεν είναι ακόμη σαφώς προσδιορισμένος,
γ) αποσπώνται ή μεταφέρονται μόνο πενήντα δύο (52) υπάλληλοι της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΓΛΚ στην καινούργια Δ/νση, ενώ πλέον αυτών των υπαλλήλων και μέχρι την οριστική απόφαση για τον ακριβή αριθμό των θέσεων της νεοσυσταθείσας Δ/νσης, οι κενές θέσεις θα καλυφθούν από υφιστάμενους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ,
δ) η απόσπαση των 52 υπαλλήλων της υπάρχουσας Γεν. Δ/νσης Συντάξεων του ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ για ένα (1) έτος με δυνατότητα ανανέωσης για ισόχρονο χρονικό διάστημα, και δ) η Γεν. Δ/νση Συντάξεων του ΓΛΚ καταργείται το αργότερο στις 30.04.2018 και ταυτόχρονα καταργούνται και πενήντα δύο (52) οργανικές θέσεις, ενώ οι υπόλοιπες οργανικές θέσεις μεταφέρονται στις λοιπές μονάδες του ΓΛΚ.
Η Γεν. Δ/νση Συντάξεων του ΓΛΚ απασχολεί 130 περίπου υπαλλήλους, οι οποίοι είναι αρμόδιοι: α) για την εξυπηρέτηση 500.000 περίπου συνταξιούχων για οποιοδήποτε κρίσιμο ζήτημα ή μεταβολή προκύψει, πλέον του ελέγχου και της διεκπεραίωσης των ετήσιων ροών νέων αιτημάτων συνταξιοδότησης, χωρίς την ύπαρξη άλλων περιφερειακών υπηρεσιακών μονάδων για να την υποστηρίξουν, και β) για τον έλεγχο και την έκδοση 35.000 έως 40.000 περίπου πράξεων συνταξιοδότησης ετησίως. Ακόμη, αποτελείται από 4 Δ/νσεις και 15 Τμήματα. Κάθε Τμήμα ασχολείται με συνταξιοδοτικά ζητήματα διαφορετικής κατηγορίας συνταξιούχων που διέπεται και από διαφοροποιημένο κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες (π.χ. Δήμαρχοι, Βουλευτές, Στρατιωτικοί, Δικαστές, Πολιτικοί Υπάλληλοι, Κληρικοί κ.λ.π.).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τον καταμερισμό εργασίας, την εξειδίκευση και την συσσώρευση γνώσης, ακόμη και των ήδη υφιστάμενων υπαλλήλων της Γεν. Δ/νσης Συντάξεων, σε διακριτές κατηγορίες συνταξιοδοτικών θεμάτων. Με το νέο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, προβλέπεται για την απονομή των συντάξεων του Δημοσίου και τη διαχείριση των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων η δημιουργία μίας Δ/νσης και τεσσάρων Τμημάτων, γεγονός που, θα καταργήσει στην πράξη την εξειδίκευση που αναπτύχθηκε στα υφιστάμενα Τμήματα και Δ/νσεις και θα δυσχεράνει τον έλεγχο και την καθοδήγηση των προϊσταμένων προς τους υφισταμένους τους.
Αυτό θα επιφέρει σημαντική καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και θα δυσχεράνει σημαντικά την παροχή πληροφόρησης των ήδη συνταξιούχων, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι ο ετήσιος αριθμός έκδοσης κανονισμών πράξεων συνταξιοδότησης που θα πρέπει πλέον να ελέγχει και να εγκρίνει ο Δ/ντης ανέρχεται στις 35.000 περίπου, χωρίς να συνυπολογιστούν οι εργασίες της παρούσας Δ/νσης Μεταβολών και Ελέγχου που οι αρμοδιότητές της αφορούν ζητήματα των υφιστάμενων συνταξιούχων».
Ο Συνήγορος του Πολίτη αποκαλύπτει το μέγεθος της προχειρότητας επισημαίνοντας ότι «επειδή η μεταφορά των υπαλλήλων αυτών σε άλλες Δ/νσεις του ΓΛΚ δεν έλαβε υπόψη τις τρέχουσες καθημερινές ανάγκες της Υπηρεσίας, ανέκυψε το φαινόμενο, η πλειοψηφία των υπαλλήλων ενός Τμήματος έκδοσης συντάξεων να εντάσσεται στο υπό μεταφορά προσωπικό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον το Τμήμα αυτό να λειτουργήσει ομαλά.
Επιπροσθέτως, δεν προσδιορίζονται πουθενά κριτήρια για το προφίλ των 52 υπαλλήλων της παρούσας Γεν. Δ/νσης Συντάξεων που θα παραμείνουν ως αποσπασμένοι στον ΕΦΚΑ».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης