Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιλέγοντας τη σωστή μετάφραση: To stress tests είναι πίστωση χρόνου ώστε οι τράπεζες να βρουν με ηρεμία νέα κεφάλαια

Επιλέγοντας τη σωστή μετάφραση: To stress tests είναι πίστωση χρόνου ώστε οι τράπεζες να βρουν με ηρεμία νέα κεφάλαια
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια ώστε να δώσουν την τελική μάχη εξυγίανσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Ποια είναι η σωστή ερμηνεία της επιτυχίας των ελληνικών τραπεζών στο stress test που θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου 2018 και ώρα 11 το πρωί;
Είναι σωστή η ερμηνεία οι τράπεζες περνούν το stress test σημειώνουν επιτυχία και μετά δεν θα συμβεί απολύτως τίποτε θα συνεχίσουν στον δρόμο της κανονικότητας;
Όχι αυτή η ερμηνεία θα είναι λάθος.
Η σωστή μετάφραση η σωστή ερμηνεία του stress test είναι η εξής η ΕΚΤ και ο SSM στηρίζουν με την αξιολόγηση ακραίων σεναρίων τις ελληνικές τράπεζες και δίνουν πίστωση χρόνου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρουν νέα κεφάλαια χωρίς την πίεση της αποτυχίας και χωρίς το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης.
Η σωστή ερμηνεία του μηνύματος του stress test δεν θα πρέπει να είναι «όλα καλά δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε» αλλά ότι η ΕΚΤ και τα θεσμικά εποπτικά όργανα δίνουν μια ευκαιρία με καλύτερους όρους οι τράπεζες να ενισχυθούν κεφαλαιακά.
Αρχικά οι τράπεζες θα εκδώσουν ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης tier 2 ή υβριδικά tier 1 περίπου 2 δισεκ. και από το 2019 θα εξετάσουν με μεγάλη προσοχή τα σχέδια για αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν συνέβαινε το χειρότερο και κάποια ή κάποιες τράπεζες χρειάζονταν ανακεφαλαιοποίηση τότε αυτό θα σήμαινε ότι υπό τους δυσμενέστερους όρους θα έπρεπε να βρουν νέα κεφάλαια.
Μια τέτοια εξέλιξη θα τροφοδοτούσε τραπεζική κρίση και θα εκτροχίαζε την Ελλάδα από την προσπάθεια της να επανέλθει στην κανονικότητα.
Έτσι λοιπόν με την βαθμολογία στο δυσμενές σενάριο που θα δώσει η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ουσιαστικά δίνει πίστωση χρόνου ώστε οι τράπεζες έχοντας χρόνο και με το bonus της επιτυχίας στο stress test να βρουν νέα κεφάλαια.
Στο δυσμενές σενάριο οι τράπεζες θα εμφανίσουν πολύ συγκεκριμένες επιδόσεις με βάση τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1.
Η Alpha bank core tier 1 στο 9,5%
Η Εθνική 6,9% στο δυσμενές σενάριο
Η Eurobank 6,8% στο δυσμενές σενάριο
Η Πειραιώς 5,9% στο δυσμενές σενάριο
Να σημειωθεί ως μέτρο σύγκρισης ότι το 2016 όταν υλοποιήθηκαν τα ευρωπαϊκά stress test η ιταλική Unicredit έλαβε βαθμολογία στο δυσμενές σενάριο 7,1% τέλη Ιουλίου 2016 και Φεβρουάριο 2017 υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 13 δισεκ. ευρώ με στόχο την εξυγίανση της.
Η San Paolo που έλαβε υψηλότερη βαθμολογία στο stress tests δεν προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου αλλά η Unicredit με 7,1% core tier 1 κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο υλοποίησε αύξηση.
Οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα θα έχουν επιδόσεις χαμηλότερες από την Unicredit και αυτό σε μεγάλο βαθμό μας καθοδηγεί για το τι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα.
Το 2019 ειδικά το α΄ 4μηνο του 2019 θα είναι η περίοδος των αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια ώστε να δώσουν την τελική μάχη εξυγίανσης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Να σημειωθεί ότι ανεπίσημα και ο SSM αντιμετωπίζει θετικά τις μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης