Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στο Αιγαίο – Εμπορικό τουρκικό πλοίο «ακούμπησε» κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού

tags :
Συναγερμός στο Αιγαίο – Εμπορικό τουρκικό πλοίο «ακούμπησε» κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού
Το ύποπτο επεισόδιο έγινε στις 04:00 σήμερα τα ξημερώματα
(upd2) Συναγερμός σήμανε σήμερα τα ξημερώματα στο Πολεμικό Ναυτικό όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» με κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, περιστατικό που αξιολογείται ως σοβαρό και ως ύποπτο και που προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Το επεισόδιο καταγράφηκε στις 04:00 τα ξημερώματα ανοιχτά της Μυτιλήνης.
Το τουρκικό πλοίο φέρεται να προσέγγισε την κανονιοφόρο Αρματωλός που έκανε περιπολία ανατολικά της Μυτιλήνης και με έναν ελιγμό έπεσε πάνω στην ελληνική κανονιοφόρο.
Αμέσως μετά, το τουρκικό πλοίο μετά έπλευσε με υψηλή ταχύτητα προς τα τουρκικά ύδατα!
Κανένας από το πλήρωμα του ελληνικού πλοίου δεν τραυματίστηκε, ενώ η κανονιοφόρος δεν υπέστη σημαντική ζημιά.
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας το περιστατικό αυτό, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι προηγήθηκε αυτής της "επαφής" αλλά και το πώς κατάφερε ένα εμπορικό πλοίο να προσεγγίζει και να "ακουμπά" ένα σύγχρονο πολεμικό πλοίο.
Επίσης, ερωτηματικό παραμένει αν αυτό το περιστατικό έγινε από λάθος του τουρκικού πλοίου ή ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιανουάριο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής είχε "ακουμπήσει" την κανονιοφόρο Νικηφόρος.
Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος βρίσκεται σε συνεχή εποικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και ενημερώνει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το περιστατικό.

Τι αναφέρει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού: Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές

"Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές.
Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.
Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.
Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος.
Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές
Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή".

Τουρκία: Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση του τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο

«Δεν υπάρχουν θύματα από τη σύγκρουση του τουρκικού φορτηγού πλοίου με ελληνικό πολεμικό πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί στο Αιγαίο», όπως ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.
«Λάβαμε πληροφορίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης, θανάτου, θυμάτων ή περιβαλλοντικής ρύπανσης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.

Τι δε μας λέει η ανακοίνωση του ΓΕΝ για το συμβάν με την Κ/Φ «Αρματωλός»

Σε κατάσταση "κόκκινου" συναγερμού τέθηκε μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Ελληνικού Πενταγώνου λόγω της επακούμβησης της Κανονιοφόρου του Πολεμικού μας Ναυτικού "Νικηφόρος" από το Τουρκικό εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Λέσβου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΝ: «Πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου...
...Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Εύλογα ερωτήματα...

Η παραπανω ανακοίνωση, όμως, περιγράφει το «μισό» συμβάν. Δεν αναφέρει τι προηγήθηκε της «εφακούμβησης». Τι ενέργειες έκανε το πλήρωμα της κανονιοφόρου για να σταματήσει το εμπορικό πλοίο πριν την προσεγγίσει. Ένα σχετικά μεγάλο εμπορικό πλοίο δεν είναι δυνατόν να μην έγινε αντιληπτό. Ή μήπως όχι;
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Κανονιοφόρος συμμετείχε σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση, επομένως ήταν σε πλήρη επιφυλακή. Ενημέρωσε άμεσα τον ΝΑΤΟϊκό υπεύθυνο της άσκησης; Ζήτησε οδηγίες από αυτόν ή/και το ΓΕΝ; Τι οδηγίες έλαβε για τον χειρισμό του θέματος;
Μήπως το όλο συμβάν ήταν ακόμη ένα σενάριο της άσκησης «EFES 2018» που διεξάγεται ταυτόχρονα στις τουρκικές ακτές; Το ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στη Μυτιλήνη, όπου χθες είχε επισκεφθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει κάποιο ιδιαίτερο συμβολισμό;
Και το πιο σημαντικό: γιατί μετά το συμβάν περιορίστηκε σε «κλήσεις ασυρμάτου» αντί να προσπαθήσει να το καταδιώξει και να το σταματήσει. Σίγουρα μία Κανονιοφόρος είναι ταχύτερη και πιο ευέλικτη από ένα εμπορικό πλοίο. Ή μήπως έλαβε οδηγίες να παραπέμψει το όλο συμβάν στις Λιμενικές Αρχές, οι οποίες έκαναν τι;
Ελπίζουμε πως στην πορεία της ημέρας κάποια από τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα θα απαντηθούν με πειστικό τρόπο...

Μετά την «επακούμβηση» τι;

Στη διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική διαχείρισης κρίσεων, πριν την εμφάνιση κι εξέλιξη μιας κρίσης υπάρχουν εμφανή «πρόδρομα συμπτώματα». Συμβάντα, δηλαδή, που προηγούνται της κρίσης, τα οποία μπορεί να φαίνονται αδιάφορα κι άσχετα μεταξύ τους, αλλά στην ουσία συνθέτουν ένα παζλ που προειδοποιεί για την εκδήλωση της κρίσης.
Τα τελευταία 24ωρα κάποια τέτοια, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, συμβάντα έχουν εκδηλωθεί, γεγονός που θα πρέπει να υποψιάσει περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ότι σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα είναι πιθανή η εκδήλωση μιας μεγαλύτερης κρίσης.
Πριν τρεις ημέρες, η «αθώα» διείσδυση του Τούρκου δημοτικού υπαλλήλου του Δήμου Αδριανούπολης, με τον «τρελό εκσκαφέα» που δεν υπάκουσε στα παραγγέλματα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων κι έκανε «ντου» στο ελληνικό έδαφος. Μήπως για να «μετρήσει» την ελληνική ετοιμότητα;
Σήμερα τα ξημερώματα, η νέα «επακούμβηση» του τουρκικού εμπορικού πλοίου με την ελληνική κανονιοφόρο «Αρματωλός» και η δρομέως εξαφάνισή του προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα, υπό την «προστασία» της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Αν δε προσθέσουμε ότι από την αρχή του έτους έχουν συμβεί πλείστα άλλα επεισόδια:
- «Παρά τρίχα» σύγκρουση τουρκικής ακταιωρού με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος»,
- Επακούμβηση -πολλοί μιλούν για απόπειρα βύθισης- άλλου τουρκικού σκάφους με το ελληνικό περιπολικό του Λιμενικού «Γαύδος»,
- Χαμηλή πτήση χωρίς φώτα ελικοπτέρου της τουρκικής Ακτοφυλακής στη νήσο ΡΩ και απομάκρυνσή του μετά από βολές τροχιοδεικτικών
- Σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και κράτησή τους στις φυλακές υψίστης ασφαλείας την Αδριανούπολης εδώ και   μέρες, χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, σε ουσιαστική ομηρία για την ανταλλαγή τους με τους 8 αυτομολήσαντες Τούρκους αξιωματικούς, που κατηγορούνται από τον Erdogan ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2016.
Αύριο τι πρέπει να περιμένουμε;

Υψηλό ρίσκο αλλά...

Έχουμε γράψει κατ' επανάληψη ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Erdogan δε θα θελήσει να δημιουργήσει ένα σοβαρό θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, αλλά θα περιοριστεί σε οξυμένες φραστικές απειλές και στην αυξανόμενη ένταση του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εδώ και καιρό κατά της Ελλάδας.
Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι ένα τέτοιο επεισόδιο, μπορεί να οδηγήσει σε μη επιθυμητό ατύχημα ή και δυστύχημα για την τουρκική πλευρά, που θα του στοιχίσει πολύ στα εκλογικά αποτελέσματα.
Από την άλλη, όμως, λίγο οι χαμηλές -προς το παρόν- δημοσκοπήσεις, περισσότερο τα εντεινόμενα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και η αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ για εγκατάλειψη του ρωσο-ιρανο-τουρκικού άξονα, ίσως πιέσουν τον Erdogan να έχει δεύτερες σκέψεις για την όξυνση των ελληνοτουρκικών και τελικά να «εξαναγκαστεί» στη δημιουργία κάποιου σημαντικότερου -έως και- θερμού επεισοδίου.
Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα επιμένουν εμφατικά, τα «πρόδρομα συμπτώματα» πολλαπλασιάζονται κι επομένως καλό θα είναι η χώρα να είναι «υποφιασμένη» και σε επιφυλακή, ώστε να μην «πιαστεί στον ύπνο» και πάλι...

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 4 Μαίου 07:17)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης