Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΣτΕ: Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε κατά της χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους - Προσεχώς η απόφαση

ΣτΕ: Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε κατά της χορήγησης ασύλου στους 8 Τούρκους - Προσεχώς η απόφαση
Σήμερα (4/5/2018) συζητήθηκε στο ΣτΕ η χορήγηση ή μη ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016
Κατά της χορήγησης ασύλου στον έναν εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι διέφυγαν στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο, κατά τη σημερινή (4/5/2018) συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου», τόνισε νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα.
Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου».
Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους του.
Στη δίκη όμως, παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης.
Από την πλευρά των συνηγόρων του αιτούντος άσυλο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής, αλλά θέμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου».
Σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ, τις οποίες υποστηρίζει η Αγκυρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί έκδοσής τους, του Αρείου Πάγου, επεσήμανε ότι δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.
Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα».

Η έκδοση της απόφασης

Η απόφαση του ΣτΕ για τη χορήγηση ασύλου ή μη στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς αναμένεται να εκδοθεί προσεχώς, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα και οι άλλοι επτά για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται σε αρχικό στάδιο θα βρεθούν εκτός Α.Τ., με τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι και το ανώτατο όριο διοικητικής κράτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης