Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η μεταβλητότητα επέστρεψε στη Wall Street και αυξάνει τους κινδύνους

tags :
ΔΝΤ: Η μεταβλητότητα επέστρεψε στη Wall Street και αυξάνει τους κινδύνους
Τους κινδύνους που ενέχει η επιστροφή της μεταβλητότητας στη Wall Street, υπογραμμίζει το ΔΝΤ 
Η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης επέστρεψε για τα καλά εντός του τρέχοντος έτους, μετά από μία πολύμηνη περίοδο «ηρεμίας», επισημαίνει σε άρθρο (συγγραφείς οι Sergei Antoshin, Fabio Cortes, Will Kerry, Thomas Piontek) του -στο προσωπικό μπλογκ- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρεται, αν και η αύξηση της μεταβλητότητας περιορίζεται στην αγορά μετοχών, εκθέτει τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Με τις κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες να ομαλοποιούν τις νομισματικές πολιτικές, εν μέσω εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων, η οικονομική αβεβαιότητα και πολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να επιδεινωθούν, σχολιάζουν οι συγγραφείς, αναφερόμενοι στη συνέχεια στον δείκτη μέτρησης της μεταβλητότητας από τη Chicago Board Options Exchange (CBOE), τον Volatility Index (VIX).



Επισημαίνεται πως ο, ευρέως γνωστός, «δείκτης φόβου» λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα προαίρεσης (τιμές δικαιωμάτων προαίρεσης) για να υπολογίσει την κίνηση του S&P 500 τις επόμενες 30 ημέρες.



Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι, κατά την μακρά περίοδο «ηρεμίας» στις αγορές, ορισμένοι επενδυτές επιδίωξαν να επωφεληθούν μέσω τοποθετήσεων σε ETF (Exchange-Traded Fund) που συνδέονται με τις κινήσεις του VIX, με αποτέλεσμα να υποστούν βαριές απώλειες την 5η Φεβρουαρίου 2018, όταν ο δείκτης εκτοξεύθηκε άνω των 33 μονάδων.



Πλέον, οι εν λόγω επενδύσεις κρίνονται μη ελκυστικές.
Ωστόσο, οι συγγραφείς εντοπίζουν ακόμη και τώρα στρατηγικές που βασίζονται στη χαμηλή μεταβλητότητα των αγορών, ιδίως μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, υπογραμμίζεται.
Κλείνοντας, το ΔΝΤ καλεί τις ρυθμιστικές αρχές και τους συμμετέχοντες στις αγορές να εξετάσουν εκ νέου τους κινδύνους που κρύβει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τα υψηλότερα επιτόκια, διασφαλίζοντας ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν την ικανότητα να διαχειριστούν τους κινδύνους.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αναπτύξουν εργαλεία για να αποθαρρύνουν την υπερβολική συγκέντρωση μόχλευσης, που θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια της αγοράς.
Θα πρέπει επίσης να προσέχουν τη μετακίνηση δραστηριοτήτων και κινδύνων για πιο αδιαφανή τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», συμπληρώνεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης