Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εταιρικά και Κίνα στο επίκεντρο - Στο +1,02% ο DAX

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εταιρικά και Κίνα στο επίκεντρο - Στο +1,02% ο DAX
Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (4/5/2018) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ τα «βλέμματα» των επενδυτών ήταν στραμμένα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,63% υψηλότερα, στις 387,03 μονάδες, με την πλειοψηφία των κλάδων να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 12.819,60 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,86% στις 7.567,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,26% υψηλότερα στις 5.516,05 μονάδες.


Στους μεγαλύτερους κερδισμένους ήταν οι μετοχές εταιρειών μέσων ενημέρωσης, με την Pearson να ενισχύεται περισσότερο από 7,6%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε τροχιά να αυξήσει τα κέρδη της κατά το τρέχον έτος.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Ferrari «εκτοξεύτηκε» κατά 7,7% σε ιστορικά υψηλά, στον απόηχο των καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία πολυτελών αυτοκινήτων, που οδήγησαν σε μια σειρά αναβαθμίσεων.
Πιέσεις δέχτηκαν, ωστόσο, γαλλικές μετοχές, στον απόηχο τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.
Ισχυρή πτώση 5,2% κατέγραψε η μετοχή της Societe Generale, παρά τη σημαντική άνοδο που ανακοίνωσε για τα κέρδη α’ τριμήνου 2018, με τα αποτελέσματα να κρίνονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της γαλλικής τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 14%, στα 850 εκατ. ευρώ, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη ύψους 811,5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, τα έσοδά της υποχώρησαν στα 6,29 δισ. ευρώ, από 6,47 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν τα έσοδα να παραμείνουν αμετάβλητα.
Στο Παρίσι η μετοχή της BNP Paribas υποχώρησε κατά 1,2%, καθώς ανακοίνωσε πτώση 17% στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου 2018.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της γαλλικής τράπεζας υποχώρησαν στα 1,57 δισ. ευρώ, από 1,89 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ενώ τα έσοδά της κατέγραψαν πτώση 4,4%, στα 10,8 δισ. ευρώ.
Πτώση 1% κατέγραψε η μετοχή της HSBC, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα κέρδη α’ τριμήνου 2018 υποχώρησαν κατά 1,3%, στα 3,09 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της BMW υποχώρησε κατά 0,7%, μετά τα χαμηλότερα έσοδα που ανακοίνωσε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για το α’ τρίμηνο του 2018.
Η μετοχή της Volkswagen σημείωσε απώλειες άνω του 1%, στον απόηχο της είδησης ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε ποινικές κατηγορίες σε βάρος του πρώην διευθύνοντος της συμβούλου, M. Winterkorn, κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε για να συγκαλύψει την παραποίηση των δοκιμών των εκπομπών ρύπων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν οι εμπορικές συζητήσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις ΗΠΑ.
Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» μεταδίδει πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες φέρεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε ορισμένα θέματα της εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, ωστόσο οι διαφορές σε άλλα ζητήματα παραμένουν «σχετικά μεγάλες».
Σύμφωνα με το «Xinhua», οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν, πάντως, να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαμάχες μέσω διαλόγου.
Οι εμπορικές συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς, αποτελεσματικές και εποικοδομητικές», αναφέρει το «Xinhua», χωρίς, ωστόσο, να παρέχει λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι αξιωματούχοι αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση δασμολογικών και μη δασμολογικών ζητημάτων, τη διεύρυνση των διμερών επενδύσεων και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Έχουμε πολύ καλές συζητήσεις», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, καθώς αποχωρούσε από το ξενοδοχείο του.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με ισχυρούς ρυθμούς συνεχίστηκε η άνοδος του επιχειρηματικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, καθώς τόσο μεταποιητικός κλάδος όσο και ο κλάδος υπηρεσιών παρέμειναν σε θετικό έδαφος.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι των 55,2 μονάδων του Μαρτίου 2018, με τα αποτελέσματα να αποδεικνύονται ελαφρώς κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Τα τελικά νούμερα του PMI επιβεβαίωσαν την απομάκρυνση της ισχυρής ανάπτυξης που είχε η Ευρωζώνη κατά το τρέχον έτος», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, για να προσθέσει ότι «ο βασικός δείκτης υποχώρησε από τα υψηλά των 11,5 ετών τον Ιανουάριο, σε χαμηλά δεκαπέντε μηνών τον Απρίλιο».
Στη Γερμανία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2018, με τον σχετικό δείκτη της Markit να υποχωρεί ακόμα περισσότερο από τα υψηλά επτά ετών στα οποία βρέθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 54,6 μονάδες, από 51,1 τον προηγούμενο μήνα.
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν και για το εμπορικό ισοζύγιο της Γαλλίας, που έδειξαν διεύρυνση του ελλείμματος στα 5,26 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2018, καθώς η άνοδος των εισαγωγών ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εξαγωγές.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε η υποχώρηση των πολιτικών ανησυχιών, καθώς οι Συντηρητικοί της Theresa May απέφυγαν την πανωλεθρία που προέβλεπαν πολλοί στις τοπικές εκλογές.
Οι εκλογές δεν εξελίχθηκαν σε ένα κύμα διαμαρτυρίας, ως είθισται, κατά της κυβέρνησης, αντίθετα η May κατάφερε να διασωθεί τη στιγμή που οι ελπίδες των Εργατικών για μια σαρωτική νίκη δεν επιβεβαιώθηκαν.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης