Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Αργεντινή - Υποβαθμίζεται σε σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Αργεντινή - Υποβαθμίζεται σε σταθερό το outlook
Επαναφέρει τις σταθερές προοπτικές για την Αργεντινή η Fitch Ratings
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «Β» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής προχώρησε η Fitch Ratings, επαναφέροντας τις σταθερές -από θετικές- προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για υψηλό πληθωρισμό, οικονομική μεταβλητότητα, αδύναμη -αν και βελτιωμένη- εξωτερική ρευστότητα, καθώς και υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που συνεπάγονται υψηλό εξωτερικό δανεισμό.
Οι παραπάνω αδυναμίες αντισταθμίζονται από τα πλεονεκτήματα όπως το υψηλό εισόδημα ανά κάτοικο, η μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία και οι βελτιωμένες βαθμολογίες διακυβέρνησης.
Η αναθεώρηση των προοπτικών αντικατοπτρίζει τις τριβές της μακροοικονομικής πολιτικής και τις πολιτικές αντιξοότητες, που έχουν ενταθεί πέρα , σχολιάζεται.
Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο ετήσιος πληθωρισμός, ήτοι 25% το 2017 έναντι στόχου της κεντρικής τράπεζας για ποσοστό 12%-17%.
Η Fitch αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο 23% και 16,5%, τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, έφθασε το 4,8% του ΑΕΠ το 2017, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Η κυβέρνηση του Mauricio Macri έχει θέσει φιλόδοξο στόχο για μείωση στο πρωτογενές έλλειμμα, στο 2,7%, από 3,8% το 2017, με τη Fitch να τον θεωρεί «εφικτό».
Σχετικά με το δημόσιο χρέος, η Fitch αναμένει αύξηση του λόγου προς το ΑΕΠ στο 62,9% του ΑΕΠ το 2018, από 56,5% το 2017.
Ο αμερικανικός οίκος υπολογίζει στο 2,6% τη μεγέθυνση του ΑΕΠ για το σύνολο του 2018, έναντι επίδοσης 2,9% το 2017.
Υπενθυμίζεται ότι εχθές, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής προχώρησε σε νέα αιφνιδιαστική αύξηση του επιτοκίου αναφοράς (benchmark), σε μία προσπάθεια (που δεν αποδίδει…) να τονώσει το ολοένα αποδυναμωμένο τοπικό πέσο έναντι του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδικότερα, η τράπεζα αύξησε κατά 300 μονάδες (!) βάσης το εβδομαδιαίο repo, στο 33,25%!
Μάλιστα, στις 27 Απριλίου 2018, είχε αυξήσει, επίσης, το επιτόκιο κατά 3%, από το 27,25% που διαμορφωνόταν μέχρι τότε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκάστοτε μεταβολή των επιτοκίων παγκοσμίως, φθάνει τις μόλις 25 μονάδες βάσης.
Το πέσο Αργεντινής υποχώρησε άνω του 30% του έναντι του επικρατέστερου νομίσματος του κόσμου, το περασμένο έτος.
Για το τρέχον έτος, η υποχώρηση ξεπερνά το 10%, φθάνοντας -27 Απριλίου 2018- στο ιστορικό χαμηλό των 20,9 πέσο ανά δολάριο Η.Π.Α..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης