Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η αγορά των ομολόγων Αργεντινής - Η Κεντρική Τράπεζα αιφνιδιάζει τις αγορές αυξάνοντας το επιτόκιο στο 40%

Καταρρέει η αγορά των ομολόγων Αργεντινής - Η Κεντρική Τράπεζα αιφνιδιάζει τις αγορές αυξάνοντας το επιτόκιο στο 40%
Καταρρέει η αγορά των ομολόγων Αργεντινής - Η Κεντρική Τράπεζα αιφνιδιάζει τις αγορές αυξάνοντας το επιτόκιο στο 40%
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αύξησε την Παρασκευή το βασικό της επιτόκιο κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες καθώς αγωνίζεται να ελέγξει την ταχεία υποτίμηση του νομίσματός της και τον υψηλό πληθωρισμό.
Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως αυξάνει το επιτόκιο κατά 6,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%.
Να σημειωθεί ότι σε νέα, αιφνιδιαστική αύξηση του επιτοκίου αναφοράς (benchmark) προχώρησε χθες (3 Μαΐου 2018) η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, σε μία προσπάθεια (που δεν αποδίδει…) να τονώσει το ολοένα αποδυναμωμένο τοπικό πέσο έναντι του δολαρίου Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδικότερα, η τράπεζα αύξησε κατά 300 μονάδες (!) βάσης το εβδομαδιαίο repo, στο 33,25%!
Μάλιστα, στις 27 Απριλίου 2018, είχε αυξήσει, επίσης, το επιτόκιο κατά 3%, από το 27,25% που διαμορφωνόταν μέχρι τότε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκάστοτε μεταβολή των επιτοκίων παγκοσμίως, φθάνει τις μόλις 25 μονάδες βάσης.
Το πέσο Αργεντινής υποχώρησε άνω του 30% του έναντι του δολαρίου.
Για το 2018, η υποχώρηση ξεπερνά το 17%, φθάνοντας -27 Απριλίου 2018- στο ιστορικό χαμηλό των 20,9 πέσο ανά δολάριο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποφύγει διαταραχές στις αγορές και να εγγυηθεί την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής είναι έτοιμη να δράσει και πάλι, αν είναι απαραίτητο, αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η «όρεξη» των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία της Αργεντινής μειώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ανησυχίες αυξάνονται λόγω του οδυνηρά υψηλού πληθωρισμού και των μεγάλων εμπορικών και δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Μια σοβαρή ξηρασία περιπλέκει επίσης τις προσπάθειες του προέδρου της χώρας Mauricio Macri να αναζωογονήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αποτελούν μία από τις κύριες πηγές εισοδημάτων σκληρού συναλλάγματος για την Αργεντινή, αλλά η χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες αναμένεται να πλήξει το 2018 τη συγκομιδή σόγιας και καλαμποκιού.
Η φημισμένη βιομηχανία βοοειδών της χώρας αναμένεται επίσης να σημειώσει εκατομμύρια ζημιών.
Και, φυσικά, προσθέτοντας στα δεινά της Αργεντινής είναι η επιστροφή της δύναμης του δολαρίου.






Επιπλέον, τα «κακόφημα» αέναα (χωρίς ημερομηνία ωρίμανσης) της Αργεντινής έχουν καταρρεύσει, καθώς βρίσκονται εδώ και 15 μέρες σε κλοιό πιέσεων.
«Είναι πρόωρο για την Αργεντινή να εκδίδει ομόλογα 100 ετών», δήλωσε ο Jorge Piedrahita, διευθύνων σύμβουλος της Puma Investments.
«Όταν κοιτάζετε πίσω στην ιστορία, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια περίοδο 20 ετών, στην οποία η Αργεντινή δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της».
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Dujovne προσπαθεί να σταθεροποιήσει την αφήγηση, δηλώνοντας παράλληλα με τον υπουργό Οικονομίας Caputo ότι οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της αστάθειας και επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δημοσιονομική πολιτική (κάτι που πολλοί αμφισβητούν).
Ο Dujovne προειδοποιεί ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δάνεια» λέγοντας ότι ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος θα αλλάξει σε 4,9% του ΑΕΠ και προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα και ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο.
Ο Dujovne περιέγραψε επίσης την ακόλουθη αφήγηση - ότι η πτώση του πέσο «δεν είναι αντανάκλαση των τοπικών ζητημάτων» αλλά είναι «εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων».
Ο Caputo ισχυρίζεται ότι η Αργεντινή «δεν είχε πιάσει άγνοια από την αγορά», αλλά μια η εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων κατά 1.275 μονάδες βάσης μέσα σε μια εβδομάδα δείχνει ότι τελικά ήταν!
Ωστόσο, όπως καταλήγουν οι FT, για την Αργεντινή η μείωση της ζήτησης για τα ομόλογα της ενδέχεται να καταστεί σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωσή της, καθώς πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα σε σκληρό νόμισμα για να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα.
Η χώρα έχει ήδη συγκεντρώσει 17,6 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής μέσα στο 2018, φέτος μέσω ομολόγων τόσο σε συνάλλαγμα όσο και σε πέσο, όπως απεικονίζει αυτό το γράφημα από την BNP Paribas.



«Η ευαισθησία της οικονομίας της Αργεντινής σε εξωτερικά σοκ είναι υψηλότερη  σε σύγκριση με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής», ανέφεραν οι αναλυτές της BNP Paribas.
«Το χρέος της χώρας σε σκληρό νόμισμα σε σχέση με τα ρευστά συναλλαγματικά της διαθέσιμα φθάνει στο 275% .
Οποιαδήποτε περαιτέρω υποχώρηση του πέσο θα οδηγήσει αυτό το ποσοστό ακόμη υψηλότερα».
Τέλος, οι ακόλουθες εικόνες τραπεζών που αρχίζουν να μεταφέρουν δολάρια στο εξωτερικό, θέτουν σε συναγερμό ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Ο συναγερμός σαφώς υποχώρηση πολύ πριν τον Δεκέμβριο του 2001, καθώς σταμάτησαν να εμφανίζονται φορτηγά στο Ezeiza και να ξεφορτώνουν δολάρια.
Οι τράπεζες ήταν οι πρώτες που κατάλαβαν ότι η οικονομία βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Ένα μήνα αργότερα η Αργεντινή χρεοκόπησε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης