Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι πρόωρες εθνικές εκλογές ως «έξοδος κινδύνου» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πρόωρες εθνικές εκλογές ως «έξοδος κινδύνου» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Όσο νωρίτερα στηθούν οι κάλπες τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Η επερχόμενη  εκλογική αναμέτρηση θα έχει τόσο ενδιαφέρον όσο πότε άλλοτε τα τελευταία  44 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση.
Θα  κριθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  για όσα έλεγε και δεν έκανε και για όσα έκανε και θέλει να ξεχάσει.
Πάντως ο χρόνος της  αναμέτρησης είναι καθοριστικής σημασίας καθώς κανένας δεν μπορεί να προβλέψει  τι  μπορεί να έχει συμβεί τους επόμενους 16 ή 17 μήνες όπως λέει η κυβέρνηση , αφού προσδιορίζει το χρόνο των εκλογών τον Οκτώβριο του 2019 , δίνοντας  παράταση ενός μηνός στον εαυτό της όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το σενάριο που  υποστηρίζει η κυβέρνηση;  Όσο πιθανό είναι να συμβεί ένα ατύχημα με την Τουρκία παρότι έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές.
Ο σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει  στα χέρια του το μεγαλύτερο «όπλο» που είναι πρόσφυγες και  θα μείνει σε αυτό. Ακόμη και το πιο πρόσφατο περιστατικό με τον εμβολισμό της κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό αποδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τα θέματα.
Έτσι αναζητούμε τα γεγονότα που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα συμβούν τους επόμενους μήνες.
Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια και μάλιστα με σκληρή εποπτεία όπως και για το «γαλλικό» κλειδί για το χρέος.
Τα «επιτεύγματα» αυτά είναι αρκετά για να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες  κάλπες.
Το άλλο που γνωρίζουμε είναι ότι από τι αρχές του 2019 θα  ξεκινήσει νέος γύρος περικοπών των συντάξεων έως τα επίπεδα του 20%  τα οποία να σημειωθεί έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Αν ήταν αναγκαίες και αναπόφευκτες είναι άλλη συζήτηση. Πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τη λήξη της θητείας τους, όπως προβλέπει  το Σύνταγμα.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να «κολλούν» ένσημα τα κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά  να διαμορφώσουν πολιτικές συνθήκες που θα διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων τους σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2015.
Όταν όμως μια κυβέρνηση  επιλέγει στο τέλος της θητείας της, τις εθνικές εκλογές  θεωρείται βέβαιο ότι θα χάσει και  το μόνο  που τις απομένει είναι το ποσοστό της διαφοράς που θα καταγραφεί  σε σχέση με το πρώτο κόμμα.
Όσο νωρίτερα στηθούν οι κάλπες τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην  περίπτωση που επιδιώξει να ολοκληρώσει την τετραετία τόσο το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η σωτηρία του κυβερνητικού σχήματος περνά από τις πρόωρες κάλπες έχοντας ως αφήγημα την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια ενώ το 2019 η κυβέρνηση δεν θα έχει αφήγημα όταν θα έχουν περικοπεί  ακόμη μια αφορά οι συντάξεις.
Τώρα αρχίζουν τα  δύσκολα για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  διότι η έξοδος από τα  Μνημόνια θα αποδείξει στην πράξη το βαθμό ελευθέριας που απέκτησε η χώρα!

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης