Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πώς οι κινεζικές εισαγωγές ενέργειας προκαλούν τεκτονικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή

Πώς οι κινεζικές εισαγωγές ενέργειας προκαλούν τεκτονικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή
Πώς οι κινεζικές εισαγωγές ενέργειας προκαλούν τεκτονικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή
Οι αλλαγές στις κινεζικές εισαγωγές ενέργειας προκαλούν τεκτονικές αλλαγέρς στην Μέση Ανατολή


Οι αλλαγές στις κινεζικές εισαγωγές ενέργειας δείχνουν ότι η Κίνα μπορεί να ασκήσει επιρροή στη Μέση Ανατολή με εναλλακτικούς τρόπους, που δεν περιλαμβάνουν στρατιωτική ή εμφανή οικονομική πίεση.
Οι μετατοπίσεις αυτές, συνεπάγονται μεγαλύτερη εξάρτηση των κρατών του Κόλπου από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, σε μια εποχή που η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας διαφοροποιεί τις εισαγωγές της, εις βάρος των χωρών παραγωγών πετρελαίου του Κόλπου.
Οι μετατοπίσεις έλαβαν χώρα, για πρώτη φορά το 2015, όταν οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία αυξήθηκαν κατά μόλις 2%, ενώ η αγορά ρωσικού πετρελαίου σημείωσε άνοδο σχεδόν 30%.
Η Ρωσία και όχι η Σαουδική Αραβία ήταν για μεγάλο μέρος της περιόδου ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου της Κίνας.
Οι αλλαγές ενισχύθηκαν επίσης από την έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την πτώση των αμερικανικών εισαγωγών πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου και αλλά και  τις αυστηρότερες εμπορικές πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Ταυτόχρονα, η Κίνα έγινε το 2016 ο μεγαλύτερος επενδυτής στον αραβικό κόσμο με επενδύσεις ύψους 29,5 δισ. δολαρίων, πολλές από τις οποίες είχαν στόχευση στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής βιομηχανικών πάρκων, αγωγών, λιμένων και οδικών αρτηριών.
Η επιρροή των αλλαγών που προκαλούν οι κινεζικές εισαγωγές ενέργειας είναι το γεγονός ότι, παρά την υποστήριξη του Πεκίνου της ρωσικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, η Κίνα ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι η προσέγγιση της Μόσχας ενδέχεται να κλιμακώσει τις συγκρούσεις και περιπλέκει την ικανότητα της Κίνας να προστατεύει τα συμφέροντά της στην περιοχή.
Από την πλευρά του Πεκίνου, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή έχει επιδεινωθεί, η περιφερειακή συνοχή έχει καταρριφθεί, οι χώρες κατακερματίζονται, οι εγχώριοι θεσμοί χάνουν τις αξίες τους και η πολιτική βία απειλεί να επηρεάσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη βορειοδυτική Κίνα.
Η ανησυχία της Κίνας είναι πιθανό να αυξηθεί εάν και όταν σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και η χώρα αρχίζει να επικεντρώνεται στην ανασυγκρότησή της.
Ήδη η Κίνα ανησυχεί για το γεγονός ότι Ουιγούροι (τουρκογενής εθνοτική ομάδα που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία) μαχητές στη Συρία και το Ιράκ κατευθύνονται προς περιοχές πλησιέστερες προς το Xinjiang στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, εξάλλου, ανοίγει οικονομικές ευκαιρίες αλλά είναι επίσης πιθανό να οξύνει την αντιπαλότητα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, καθώς αυτό θα συμβάλει στη δύναμη της Κίνας και θα υπογραμμίσει τις ρωσικές αδυναμίες.
Το ενδιαφέρον της Κίνας για ανασυγκρότηση της Συρίας υπερβαίνει την εξασφάλιση συμβολαίων για την αποκατάσταση της πολύπαθης χώρας.
"Η Συρία μπορεί να αποτελέσει βασικό κόμβο logistics για την Κίνα.
Η ιστορία της είναι το κλειδί για την επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Λεβάντε, που σημαίνει ότι πρέπει να ενσωματωθεί στο σχέδιο της Κίνας στην περιοχή.
Εάν δεν εξασφαλιστεί η αμυντική σταθερότητα της Συρίας, τότε δε θα είναι ασφαλή και τα συμφέροντα και οι επενδύσεις της Κίνας στις γειτονικές χώρες", δήλωσε ο Kamal Alam, σύριος στρατιωτικός αναλυτής.
Όλα αυτά τα ζητήματα θέτουν το ερώτημα το πώς η Κίνα μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντά της στο πλαίσιο μιας, καθώς το Πεκίνο μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει να εμφανιστεί ως αξιόπιστος μεσολαβητής στις πολλαπλές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ - Παλαιστίνης, της Συρίας, της κρίσης στον Κόλπο, με τη Σαουδική Αραβία εναντίον του Κατάρ και απέτυχαν να τοποθετήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση στις χώρες της Μέσης Ανατολής έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Η Κίνα μπόρεσε εν μέρει να διατηρήσει τη διχοτόμηση μεταξύ της θεωρίας και της πρακτικής, παρακάμπτοντας τη δημόσια συζήτηση για θέματα όπως το εάν και υπό ποιες συνθήκες η Κίνα πρέπει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ή να ασκήσει οικονομική πίεση, όπως για παράδειγμα όταν εξέφρασε το 2016 δυσαρέσκεια για την απόφαση της Νότιας Κορέας να αναπτύξει στο έδαφός της το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD των ΗΠΑ (Terminal High Altitude Area Defense).
Πέραν της ίδρυσης της πρώτης ξένης στρατιωτικής βάσης της Κίνας στο Τζιμπουτί, οι κινεζικές ειδικές δυνάμεις συμβουλεύουν το καθεστώς του Συριακού Προέδρου Assad στις επιχειρήσεις του εναντίον των τζιχαντιστών που περιλαμβάνουν και τους Ουιγούροι στις τάξεις τους και λειτουργούν στην αφγανική πλευρά των συνόρων της Κεντρικής Ασίας με της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Λίγοι ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής παρέστησαν στο Πεκίνο για την παρουσίαση του project «Belt and Road», το οποίο είχε ως στόχο να παρουσιάσει την επενδυτική πρωτοβουλία επενδύσεων υποδομών της Κίνας στην Ευρασία ως «πιο ανοικτή και αποτελεσματική πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας και να προωθήσει ένα πιο δίκαιο, λογικό και ισορροπημένο σύστημα διεθνούς διακυβέρνησης».
Η κρίση στον Κόλπο κατέστησε πιο δύσκολες τις σχέσεις της Κίνας με το το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Μπαχρέιν).
Ομοίως, η πιθανή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία του 2015 που είχε στόχο να μειώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα έθετε πιθανώς την Κίνα σε αντίθεση με τους υποστηρικτές της Μέσης Ανατολής για μια σκληρότερη στάση απέναντι στην ισλαμική δημοκρατία, όπως τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Ισραήλ.
Οι μεταβολές στις εισαγωγές ενέργειας της Κίνας σε συνδυασμό με την ανάγκη της Κίνας να προστατεύσει τα συμφέροντά της σημαίνει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία μπορεί να είναι σε θέση να αξιοποιήσει την εξουσία της με εναλλακτικούς τρόπους.
«Αυτό... δίνει στην Κίνα σημαντική δύναμη για να επιβάλει την προτίμησή της στις συμβάσεις πετρελαίου και να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
Σημαίνει επίσης ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το οικονομικό μέλλον των χωρών που ασχολούνται σήμερα με όλα τα περιφερειακά ενεργειακά σημεία, μια δαπανηρή προσπάθεια που δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τις αντίστοιχες εισροές κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ghiselli.
«Μέχρι στιγμής», πρόσθεσε, «η Κίνα αγόραζε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είτε από Σουνιτικές είτε Σιιτικές χώρες χωρίς να δείξει προφανείς προτιμήσεις.
Ωστόσο, εάν η Κίνα άλλαζε στάση, οι ενέργειές της θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην περιοχή με διαφορετικούς τρόπους από εκείνους μιας στρατιωτικής παρέμβασης»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης