Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς: Στο 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο του stress test - Στο 14,5% στο βασικό

tags :
Πειραιώς: Στο 5,9% core tier 1 στο δυσμενές σενάριο του stress test - Στο 14,5% στο βασικό
Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς
Στο 5,9% θα διαμορφωθεί ο δείκτης core tier 1 στο δυσμενές σενάριο του stress test για την Πειραιώς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test που ανακοινώθηκαν σήμερα, 5 Μαΐου 2018.
Η άσκηση διενεργήθηκε με βάση την ίδια μεθοδολογία και προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σε επίπεδο ΕΕ, αλλά με συντομευμένο χρονοδιάγραμμα.
Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.


Αναλυτικά πως διαμορφωθούν τα μεγέθη της Πειραιώς στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο:



Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πειραιώς:

Η Τράπεζα Πειραιώς («η Τράπεζα») έλαβε γνώση της σημερινής ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας («EKT») αναφορικά με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων 2018 («Stress Test») που διενήργησε η ΕΚΤ στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με σημείο αναφοράς τα μεγέθη του ισολογισμού της 31ης Δεκεμβρίου 2017, με προσομοίωση ακραίων καταστάσεων υπό τις παραδοχές «βασικού» και «δυσμενούς» σεναρίου.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για την Τράπεζα Πειραιώς στο τέλος του 2020, ο μεταβατικός Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (Transitional Common Equity Tier 1 CET-1) υπό το «Βασικό» σενάριο διαμορφώνεται σε 14,5%, ενώ υπό το «Δυσμενές» σενάριο σε 5,9%.



Δείκτης CET-1



2017

2020

Μεταβολή

(α) «Βασικό» σενάριο StressTest

14,8%

14,5%

-0,3%

(β) «Δυσμενές» σενάριο StressTest

14,8%

5,9%

-8,9%











Η μεθοδολογία του Stress Test βασίζεται στην παραδοχή στατικού ισολογισμού και δεν λαμβάνει υπόψιν οποιεσδήποτε προγραμματισμένες ή εν εξελίξει ενέργειες.
H Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι συνεχίζει να υπερτερεί των κεφαλαιακών απαιτήσεων και με σκοπό να επιταχύνει τη διαδικασία μείωσης των κινδύνων του ισολογισμού και τη στρατηγική απομόχλευσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων.
Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου "Ατζέντα 2020", με στόχο την εξομάλυνση του ισολογισμού της μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών, καθώς και την αποκατάσταση της κερδοφορίας της.
«Τα αποτελέσματα του Stress Test που διενήργησε η ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου "Ατζέντα 2020" για την περαιτέρω ενίσχυση της  χρηματοοικονομικής θέσης της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και την στήριξη της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης της χώρας", δήλωσε ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Stress Test.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης