Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Αν ίσχυαν σήμερα (5/5) οι αυστηροί κανόνες των Stress tests του 2015 οι 3 στις 4 ελληνικές τράπεζες θα είχαν αποτύχει

FT: Αν ίσχυαν σήμερα (5/5) οι αυστηροί κανόνες των Stress tests του 2015 οι 3 στις 4 ελληνικές τράπεζες θα είχαν αποτύχει
Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Eurobank θα είχαν αποτύχει 
Στα επιτυχή stress tests των ελληνικών τραπεζών αναφέρονται και οι Financial Times υπογραμμίζοντας ότι οι 4 τράπεζες θα χάσουν 15,5 δις ευρώ από τα κεφάλαια τους σε ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.
Υπογραμμίζει πως τα tests της ΕΚΤ αποσκοπούν στο να διαπιστωθεί εάν κάποια από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες χρειάζεται επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση πριν η χώρα ξεκινήσει συνομιλίες για την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης που ισχύει τα τελευταία 8 χρόνια.
Επικαλούμενο ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους ο FT υποστηρίζει πως «το αποτέλεσμα των tests σήμαινε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου από καμία τράπεζα».
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος τόνισε πως «παρότι οι τράπεζες δεν βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο, πρέπει ακόμη να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και ίσως να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφάλαια σύντομα - ζήτημα που αφορά κυρίως την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εμφανίστηκε ως τελευταία στα Tests.
Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές μετά την κρίση του χρέους του 2010, εξακολουθούν να υποβαθμίζονται εξαιτίας των κόκκινων δανείων τους, τα οποία κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των ισολογισμών των τραπεζών - υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
«Δεν υπήρξε κανένα επίπεδο επιτυχίας και αποτυχίας από τα tests ενώ η ΕΚΤ δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση ανακεφαλαιοποίησης θα ληφθεί κατά περίπτωση, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης κάθε τράπεζας υπό το πρίσμα των αποτελεσμάτων της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων και κάθε άλλου σχετικού εποπτικού πληροφορίες» αναφέρει το δημοσίευμα.
Η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ένα βασικό σενάριο βάση του οποίου η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% έως 2,5% ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια και ένα αρνητικό σενάριο στο οποίο η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη κατά 1,3% φέτος και 2,1% το 2019, πριν επιστρέψει σε μικρή ανάπτυξη το 2020.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα σημερινά Stress tests ήταν κατά πολύ λιγότερο αυστηρά από αυτά του 2015, όπου η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε έως και το 3,9% σε ένα έτος.
Σύμφωνα με τους FT εάν σήμερα ίσχυαν οι κανόνες των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ του 2015, που απαιτούσαν από τις τράπεζες να διατηρήσουν έναν κοινό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας - βασικό σημείο αναφοράς της τραπεζικής ισχύος - τρεις από τις τέσσερις τράπεζες θα είχαν σήμερα αποτύχει κι αυτές είναι η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης