Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκουρλέτης: H καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια

Σκουρλέτης: H καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια
"H καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια", σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη
«Το σημερινό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο του», και η «καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια» στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  δηλώνει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης.
Κατά τον ίδιο, «η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια και τις συνθέσεις σε μια πραγματική προγραμματική βάση»,
Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, που προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το σχέδιο "Κλεισθένης 1", σύμφωνα με τον υπουργό,  είναι η αιτία των αντιδράσεων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο.
Όπως σημειώνει οι αντιδράσεις των ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ «σχετίζονται σχεδόν αποκλειστικά με την απλή αναλογική.
Κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες».
Αναφορικά με τη στάση από πλευράς ΚΚΕ και ΛΑΕ στο συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, τονίζει ότι «πρώτη φορά μεταπολιτευτικά παρουσιάζεται το φαινόμενο δυνάμεις της Αριστεράς να μην υποστηρίζουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Σημεία των καιρών, που αναδεικνύουν όμως τη στρατηγική αναδίπλωση του ΚΚΕ».
Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρει ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων.
Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου».
Τέλος, ο υπουργός τονίζει ότι τα πράγματα είναι απολύτως σαφή ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών με βάση τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, ενώ «είναι εξίσου σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο της θητείας της.
Άρα είναι πιθανό να συμπέσουν οι δυο εκλογικές διαδικασίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης