Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τον Φραγκιαδάκη τον τελείωσε το ΤΧΣ – Η επιστολή στον SSM και το τελεσίγραφο ή φεύγει ή τον καταψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση

Τον Φραγκιαδάκη τον τελείωσε το ΤΧΣ – Η επιστολή στον SSM και το τελεσίγραφο ή φεύγει ή τον καταψηφίζουν στη Γενική Συνέλευση
Τι συνέβη στα κρίσιμα εικοσιτετράωρα πριν το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής στις 4 Μαΐου 2018
Διερευνώντας με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα, το παρασκήνιο και ότι προηγήθηκε πριν φθάσουμε στην απόφαση αποπομπής - όχι παραίτηση αλλά αποπομπή - Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής τράπεζας το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι…το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ΤΧΣ σχεδίασε και εκτέλεσε την απόφαση με πολλούς συνεργάτες εντός και εκτός Εθνικής.
Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και η ΤτΕ στήριξαν τον Φραγκιαδάκη αλλά το ΤΧΣ κατάφερε και επιβλήθηκε.
Η βασική ερώτηση βεβαίως είναι έπρεπε να αποχωρήσει ο Φραγκιαδάκης από την Εθνική Τράπεζα;
Η απάντηση μετά από το ρεπορτάζ και την έρευνα που έχουμε κάνει είναι ξεκάθαρη ΝΑΙ ο Φραγκιαδάκης έπρεπε να φύγει από την Εθνική τράπεζα καθώς προκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο, προκάλεσε τον βασικό μέτοχο και προκάλεσε σχεδόν την πλειοψηφία των στελεχών της τράπεζας.
Όμως δεν θα μηδενίσουμε και το έργο του Λ. Φραγκιαδάκη καθώς ανέλαβε να ολοκληρώσει το πλάνο αναδιάρθρωσης και
-Πούλησε την Finansbank, μειώνοντας τον κίνδυνο στον ισολογισμό της Εθνικής και εν συνεχεία αποπληρώνοντας τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα 2 δισεκ.
-ΔΕΝ ευθύνεται για το ναυάγιο στην Εθνική Ασφαλιστική.
Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross είχε στείλει επιστολές σε όλες τις τράπεζες και ζητούσε να στηρίξουν την αμερικανική λύση για την Ασφαλιστική.
Ο αμερικανός πρέσβης επίσης είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ του αμερικανικού σχήματος και κατά των Κινέζων.
-Άνοιξε τα εργασιακά θέματα ειδικά με το ΛEΠΕΤΕ το επικουρικό Ταμείο
-Είχε ευθύνη για το ναυάγιο στην Ρουμανία καθώς ήξερε την θέση του κεντρικού τραπεζίτη και την αγνόησε, η ουγγρική OTP στην Ρουμανία;
-Παρά τις πιέσεις που δεχόταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα 10 από τα 100 που του ζητούσαν...κράτησε αντιστάσεις. 
-Άνοιξε ή σχεδίαζε να ανοίξει το θέμα των stock option των στελεχών και των δανείων που δεν πληρώνονται από τα στελέχη.
-Ο Φραγκιαδάκης έκανε έργο αλλά έχασε στις σχέσεις του με τους ανθρώπους και ειδικά το διοικητικό συμβούλιο αλλά και τον βασικό του μέτοχο.


Το κείμενο που θα διαβάσετε είναι προϊόν έρευνας, στοιχείων που κατά καιρούς έχει αποκαλύψει το bankingnews και νεότερων πληροφοριών για την αποπομπή Φραγκιαδάκη από την Εθνική τράπεζα.
Μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο Παύλος Μυλωνάς ο οποίος πληρεί όλα ή σχεδόν όλα τα κριτήρια για αυτό τον ρόλο. 
Ωστόσο για την τελική επιλογή του μόνιμου CEO θα πρέπει να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία όπου θα συμμετάσχουν στελέχη εντός και εκτός Εθνικής τράπεζας...εντός τράπεζας θα είναι ο Μυλωνάς και ίσως η Τζάκου εκτός Εθνικής.......κορυφαίος τραπεζίτης..... 

Το ΤΧΣ που ελέγχει το 40,39% της Εθνικής τράπεζας υπό τον Αυστριακό Martin Czurda που είναι διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνεργασία και με τον Πρόεδρο Γιώργο Μιχελή μετά τις γνωστές εξελίξεις με την μη παραίτηση του Παναγιώτη Θωμόπουλου από την θέση του προέδρου της Εθνικής στην Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2017 συνειδητοποίησαν ότι ο Φραγκιαδάκης δεν είναι συνεργάσιμος.
Το βασικό επιχείρημα της αποπομπής Φραγκιαδάκη ήταν ότι υπήρχε τεράστιο χάσμα μεταξύ διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου στα θέματα της επιχειρησιακής στρατηγικής.
Ο Φραγκιαδάκης ως διευθύνων σύμβουλος δεν ανέπτυξε την Εθνική την συρρίκνωσε επιθετικά καθώς έγινε απλά εκτελεστής του πλάνου αναδιάρθρωσης χωρίς να υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης, ισχυροποίησης μεριδίων υποστηρίζουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Η Εθνική τράπεζα από μια μεγάλη περιφερειακή τράπεζα εξελίχθηκε σε μια εθνικά περιορισμένη τράπεζα με περιορισμένες πηγές εσόδων....μειωμένου κύρους και παρέμβασης, υποστηρίζουν.
Η τράπεζα ακολουθούσε μια επιθετική πολιτική στα επιτόκια χωρίς νόημα ενώ και οι επιχειρηματίες δεν την αντιμετώπιζαν με τον δέοντα σεβασμό.
Μεγάλος επιχειρηματίας στον κλάδο της ενέργειας σε συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της Εθνικής τράπεζας είπε μεταξύ άλλων «ποιος είναι ο Φραγκιαδάκης».
Όταν οι επιχειρηματίες αναφέρονται με τέτοιο τρόπο για τον CEO της τράπεζας έχει χαθεί μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας.

Τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα πριν το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής στις 4 Μαΐου 2018

Το ΤΧΣ είχε εδώ και πολύ καιρό ξεκαθαρίσει ότι ο Φραγκιαδάκης έχει τελειώσει από την Εθνική τράπεζα.
Μάλιστα έστειλε επιστολή στον SSM στην Φραγκφούρτη τονίζοντας ότι ο Φραγκιαδάκης ο CEO δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου.
Φθάνοντας στις τελευταίες ημέρες ο Φραγκιαδάκης και βλέποντας ότι θα χάσει τον έλεγχο της διοίκησης της Εθνικής ανακοίνωσε σε ορισμένα στελέχη του ότι θα ανακοινώσει το stress tests στις 5 Μαΐου και θα παραιτηθεί ο ίδιος στις 7 Μαΐου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το ΤΧΣ και τα μισά μέλη του ΔΣ κατάλαβαν ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό και το ΤΧΣ και άλλα μέλη του ΔΣ ζήτησαν να συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018.
Πολύ πριν... το διοικητικό συμβούλιο το ΤΧΣ είχε στείλει τελεσίγραφο στον Φραγκιαδάκη ή θα παραιτηθεί ή στην Γενική Συνέλευση θα τον καταψηφίσει και θα καταψηφίσει τα πεπραγμένα.
Σε μια τέτοια περίπτωση όχι απλά μόνο ο Φραγκιαδάκης θα απομακρυνόταν αλλά και σύσσωμη η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας.
Στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας στις 4 Μάιου συνέβη κάτι το εντυπωσιακό.
Από τα 10 μέλη του διοικητικού συμβουλίου πλην του Φραγκιαδάκη, Δασμάνογλου ως γραμματέας και Μάκκας…όλοι οι υπόλοιποι ήταν εναντίον του.
Βλέποντας ο Φραγκιαδάκης ότι έχει χαθεί ο έλεγχος υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δεν παραιτήθηκε επειδή το είχε σχεδιάσει, το διοικητικό συμβούλιο τον απέπεμψε.
Είναι γνωστές οι κόντρες της Marianne Okland από την Νορβηγία με τον Φραγκιαδάκη, μάλιστα κάποιες εξ αυτών τις είχε αποκαλύψει το bankingnews.
Τα ξένα μέλη του ΔΣ ήσαν κατά της διοίκησης καθώς διαφώνησαν με την στρατηγική που ακολουθούσε ο διευθύνων σύμβουλος.
Ο Κώστας Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι συνωμότησε κατά του Φραγκιαδάκη αντιθέτως ο ρόλος του ήταν να αποτραπεί μια παρατεταμένη κρίση στην Εθνική τράπεζα.
Ο πρόεδρος της Εθνικής, ήταν σε συνεργασία με το ΤΧΣ και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η περίφημη συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ του Μιχαηλίδη και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής πριν λίγο καιρό κατέδειξε ότι ο Φραγκιαδάκης δεν είχε μέλλον στην Εθνική.
Είναι αλήθεια ότι ο Μιχαηλίδης ζήτησε από τον SSM να αναλάβει και προσωρινός μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος αλλά το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό.
Προτάθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της 4ης Μαΐου 2018 ως μεταβατικός CEO της Εθνικής τράπεζας ο Παύλος Μυλωνάς.

Ποια ήταν τα λάθη του Φραγκιαδάκη;

Τα βασικά λάθη του Φραγκιαδάκη ως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ήταν κατά βάση 6.

1)Ήταν treasurer ήταν στο dealing room ασχολείται με ομόλογα και παράγωγα δεν είχε γνώσεις management και γενικής τραπεζικής.
Αντί να δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα ικανών στελεχών που θα αποτελείτο από Γενικούς Διευθυντές και άλλα στελέχη, περιχαρακώθηκε, κλείστηκε στον εαυτό του και συνεργαζόμενος μόνο με 2-3 στελέχη παραμέρισε διοικητικό συμβούλιο και Γενικούς Διευθυντές.
Στην Εθνική τράπεζα πολλά στελέχη πανηγυρίζουν που αποχώρησε – αποπέμφθηκε ο Φραγκιαδάκης.
Να θυμίσουμε ότι βασικά στελέχη και μάλιστα προσωπικοί του φίλοι διαφώνησαν και έφυγαν όπως ο Μπένος ενώ εσχάτως αποχώρησε και η Ιωάννου.

2)Το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρούσε ότι παραμερίζεται ενώ και οι Γενικοί Διευθυντές αισθάνονταν ότι κουμάντο στην Εθνική κάνει η υπεύθυνη του γραφείου του Φραγκιαδάκη.
Εάν εξαιρέσει κανείς τους Βασίλη Μαστρόκαλο, Βασίλη Σκιαδιώτη οι οποίοι ήταν βοηθοί Γενικοί Διευθυντές και τους οποίους ανεπιτυχώς προσπάθησε να τους κάνει Γενικούς Διευθυντές ο Φραγκιαδάκης ελάχιστοι ήταν αυτοί…που συνεργάζονταν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Μυλωνάς, Δημόπουλος, Καποτόπουλος, Τζάκου και άλλοι 4 γενικοί διευθυντές δεν αισθάνονταν ότι μπορούν να συνεργαστούν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Και δυστυχώς έτσι ήταν τα πράγματα.
Ακόμη και για τον Ιωάννη Κυριακόπουλο τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών ο Φραγκιαδάκης….θόλωνε τα νερά.
Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό της Εθνικής θεωρούσαν τον Φραγκιαδάκη ότι τους γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους για να το θέσουμε απλά και κατανοητά.

3)Η κυβέρνηση ξεκάθαρα ήταν άκρως αρνητική για τον Φραγκιαδάκη όχι για λόγους πολιτικούς.
Από το περιβάλλον ΣΥΡΙΖΑ και Δραγασάκη είχαν προαποφασίσει ότι θα μπορούσε να αναλάβει την Εθνική ο Π. Μυλωνάς.
Να σημειωθεί ότι και ο Φραγκιαδάκης και ο Μυλωνάς ανήκουν στο Μητσοτακικό περιβάλλον.
Πριν καιρό το bankingnews είχε γράψει ότι προτάθηκε στον Μυλωνά να αναλάβει την διοίκηση αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν θέλω να εμφανιστώ ότι μεσολάβησα να αποπεμφθεί ο Φραγκιαδάκης για να πάρω την θέση του.
Αυτό ποτέ δεν διαψεύστηκε, ούτε και επιβεβαιώθηκε επίσημα ή ανεπίσημα, όμως κάποιοι επιμένουν ότι ορισμένοι που δεν ήθελαν τον Φραγκιαδάκη… προωθούσαν τον Μυλωνά ως CEO.

4)Ο Φραγκιαδάκης ευθέως κατηγορείται από το ΤΧΣ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι υιοθέτησε άκριτα το πλάνο αναδιάρθρωσης που οδήγησε σε ιστορική συρρίκνωση την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική Τράπεζα πουλούσε θυγατρικές για να επιβιώσει συρρικνούμενη.
Οι αποτυχίες στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Ρουμανίας που στοίχησε 2 μονάδες σε core tier 1 στην Εθνική στο stress tests απλά ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
Δεν έφυγε ο Φραγκιαδάκης επειδή δεν προχώρησε η πώληση της Ασφαλιστικής ή επειδή έγιναν όντως πολλά λάθη.
Ήταν ένα μείγμα πολλών παραμέτρων.

5)Ποιο ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής τράπεζας;
Συρρίκνωση, συρρίκνωση και συρρίκνωση, δεν υπήρχε σχέδιο ανάπτυξης.
Το ΤΧΣ στο ζήτημα αυτό είχε αντιδράσει έντονα.
Θα τολμήσουμε να γράψουμε ότι ενώ έχουμε ασκήσει κριτική στον CEO του ΤΧΣ στο σκέλος αυτό είχε 100% δίκιο.
Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσω της συρρίκνωσης.

6)Ο Φραγκιαδάκης νόμισε ότι έχοντας την στήριξη του SSM και τον Στουρνάρα της ΤτΕ μπορεί να ασκεί την διοίκηση χωρίς προβλήματα.
Τόσο ο SSM όσο και ο Στουρνάρας αιφνιδιάστηκαν ενώ ο δε… Στουρνάρας έμαθε για τις εξελίξεις στην Εθνική το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαΐου 2018...και μάλιστα κατά λάθος. 
Πληροφορούμαστε ότι ο Φραγκιαδάκης ήταν έτοιμος να ανοίξει το θέμα των stock option και των δανείων που είχαν πάρει τα στελέχη της Εθνικής - και ο σημερινός επιθεωρητής της ΤτΕ Γ Πάσχας - ζητώντας να αρχίζουν να πληρώνουν τα δάνεια τους...
Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους.

Συμπέρασμα

Το ΤΧΣ έθεσε τελεσίγραφο στον Φραγκιαδάκη ή φεύγει και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες ή στην Γενική Συνέλευση καταψηφίζει την διοίκηση οδηγώντας όλη την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας σε παραίτηση.
Όταν το διοικητικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία είναι εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου και όχι μόνο η εκπρόσωπος του ΤΧΣ η Παναγιώτα Ιπλιξιάν ή η Marianne Okland τότε δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον CEO από την παραίτηση.
Ο Φραγκιαδάκης δεν παραιτήθηκε οικειοθελώς αποπέμφθηκε, ενώ ο ίδιος ζήτησε να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του stress test στις 5 Μαίου και την Δευτέρα 7 Μαΐου να ανακοινώσει την παραίτηση του…το αίτημα του απορρίφθηκε και με τελεσίγραφο του ξεκαθάρισαν εδώ και τώρα «φεύγεις».
Για την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη από την Εθνική σχεδόν καθολικά ευθύνη φέρει ο ίδιος ο Φραγκιαδάκης....όπως αποδεικνύεται.

Κυβερνητικές πηγές: Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στην παραίτηση Φραγκιαδάκη

Αρνείται η κυβέρνηση τυχόν εμπλοκή της στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκαδάκη.
Ειδικότερα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν:
«Η κυβέρνηση έχει τις απόψεις της για τη λειτουργία της ΕΤΕ, όμως, δεν έχει καμία έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις εσωκομματικές διαδικασίες και, συγκεκριμένα, στις τελευταίες εξελίξεις».
«Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν από το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας», τονίζεται από κυβερνητικούς κύκλους.

Υποσημείωση

Έχουμε δεσμευθεί για λίγες ημέρες να μην γράψουμε όλο το ανατριχιαστικό παρασκήνιο.

Τι ανέφερε το bankingnews 4 Μαίου 2018

Εδώ και πολλούς μήνες φήμες κατέκλυζαν την αγορά ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής θα αποχωρήσει, θα παραιτηθεί
Οι φήμες καλλιεργήθηκαν λόγω της κόντρας της κυβέρνησης με τον Φραγκιαδάκη και εν συνεχεία λόγω της κόντρας με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,39% της τράπεζας.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης παραιτήθηκε από την Εθνική τράπεζα.
Τι συνέβη πραγματικά;
Είναι αλήθεια ότι στο εσωτερικό του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής τράπεζας εδώ και μήνες εκδηλώνονταν φαινόμενα συγκρούσεων και αμφισβητήσεων.
Ξεκίνησαν πριν πολλούς μήνες με την Marianne Okland που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου η οποία ευθέως είχε συγκρουστεί με τον Φραγκιαδάκη τον διευθύνοντα σύμβουλο.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει αυτή την σύγκρουση.
Ακολούθησε η σύγκρουση με τον Δημήτρη Δημόπουλο τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο Φραγκιαδάκης είχε ανακοινώσει στον Δημόπουλο να αποχωρήσει ο ίδιος είχε παραμείνει έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης και στο τέλος παρέμεινε έως σήμερα.
Οι σχέσεις Δημόπουλου – Φραγκιαδάκη είχαν επιδεινωθεί.
Επίσης οι σχέσεις Φραγκιαδάκη με τον Μυλωνά τον έτερο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο είχαν διαταραχθεί.
Η εκπρόσωπος του ΤΧΣ η Παναγιώτα Ιπλιξιάν ευθέως αμφισβήτησε πολλές από τις επιλογές Φραγκιαδάκη προφανώς σε συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο τον Martin Czurda του Ταμείου.
Φθάνοντας στις 4 Μάιου 2018 όπου το διοικητικό συμβούλιο καθαίρεσε τον Φραγκιαδάκη.
Μόνο ο Χάρης Μάκκας μη εκτελεστικό μέλος και ένα άλλο μέλος πρότειναν οι αλλαγές να γίνουν στην επικείμενη Γενική Συνέλευση σε 1,5 μήνα.
Η πλειοψηφία διαφώνησε.
Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου τάχθηκε κατά του Φραγκιαδάκη ενώ μόνο από την ανακοίνωση της Εθνικής εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι ήταν καθολική η απόφαση.
Μάλιστα ο Μυλωνάς ως μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι η Εθνική πρέπει να αλλάξει στρατηγική δηλαδή συμφωνεί με την άποψη της πλειοψηφίας ότι ο Φραγκιαδάκης είχε χαράξει λάθος στρατηγική.
Του καταλογίζουν ότι υλοποίησε το πλάνο αναδιάρθρωσης πουλώντας θυγατρικές και συρρικνώνοντας την Εθνική τράπεζα αλλά ως προς το επιχειρησιακό σχέδιο δεν απέδωσε…
Ποιο είναι το επιχειρησιακό πλάνο της Εθνικής που έχει συρρικνωθεί στην Ελλάδα με συγκεκριμένες πηγές εσόδων;
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είχε ανοίξει πολλά μέτωπα.
Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου τάχθηκε εναντίον του είναι πρωτοφανής εξέλιξη για τα ελληνικά τραπεζικά χρονικά.
Η πλειοψηφία των στελεχών του στις διευθυντικές θέσεις επίσης είχαν προβλήματα επικοινωνίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Τα δύο πρόσωπα κλειδιά

Τα δύο πρόσωπα κλειδιά που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις δραματικές εξελίξεις στην Εθνική ήταν ο Μιχαηλίδης ο πρόεδρος της τράπεζας και ο Martin Czurda ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,39%.
Ο Μιχαηλίδης αν και προτάθηκε από τον Φραγκιαδάκη στο διοικητικό συμβούλιο για Πρόεδρος όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει ρεύμα εναντίον του Φραγκιαδάκη και σε γνώση του ΤΧΣ πήρε πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διοικητικές αλλαγές.
Μάλιστα υπήρξε μια συνάντηση στο Λονδίνο του Προέδρου της Εθνικής με μέλη του διοικητικού συμβουλίου και εκεί πήραν την μεγάλη απόφαση της αντικατάστασης.
Επίσης ο βασικός μέτοχος το ΤΧΣ είχε ξεκαθαρίσει τι ήθελε.
Ο Φραγκιαδάκης δεν πληρεί τα κριτήρια που έχει θέσει το Ταμείο, ακολουθεί μια στρατηγική που δεν εγκρίνει ο βασικός μέτοχος οπότε η ρήξη ήταν μονόδρομος.
Πριν εβδομάδες το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι ο CEO του ΤΧΣ σχεδίαζε την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη.
Επίσης το bankingnews στις 3 Μαίου 2018 αποκάλυψε ότι 3 μέλη - γυναίκες - του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής αμφισβητούν ευθέως τον Φραγκιαδάκη και μάλιστα η μια εξ αυτών εκπροσωπεί τον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ.

SSM – EKT και ΤτΕ αιφνιδιάστηκαν…

Οι εποπτικές αρχές αιφνιδιάστηκαν ενώ ανέμεναν διοικητικές αλλαγές στην Γενική Συνέλευση δεν είχαν ενημέρωση και αυτό ενόχλησε τους εποπτικούς μηχανισμούς.
Μάλιστα η ΕΚΤ δεν συναίνεσε στην πρόταση ο Μιχαηλίδης να είναι πρόεδρος και μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος.
Όμως για να είμαστε ρεαλιστές ο Μιχαηλίδης πήρε πρωτοβουλίες ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η Εθνική τράπεζα καθώς έβλεπε ότι το κύμα αμφισβήτησης κατά του Φραγκιαδάκη διογκώνεται.
Η αλήθεια είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο, ο βασικός μέτοχος και η κυβέρνηση για διαφορετικούς λόγους βολεύτηκαν από την απομάκρυνση Φραγκιαδάκη.

H ανακοίνωση του ΤΧΣ για την παραίτηση Φραγκιαδάκη

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρακολουθεί στενά τις Διοικητικές εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία κατέχει το 40,39% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Το Ταμείο σέβεται τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης, το οποίο χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την παραίτηση Φραγκιαδάκη

Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοινώθηκε η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ύστερα από τη συμπλήρωση πλήρους θητείας και εποικοδομητικής συνεργασίας τριών ετών.
Ο κ.Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας τον Μάρτιο του 2015 σε μία περίοδο κρίσιμη για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, εκπληρώνοντας σημαντικό έργο για την επιτυχή εκτέλεση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Η ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φραγκιαδάκη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου  συμπίπτει  με  την  ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης και την απόφαση της Τράπεζας να προχωρήσει τώρα σε επανασχεδιασμό της επιχειρησιακής της στρατηγικής.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση και εφαρμογή νέας στρατηγικής και στο πλαίσιο  αυτό ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης μιλώντας  ενώπιον του Διοικητικού  Συμβουλίου αποφάσισε και ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κώστας Μιχαηλίδης ευχαρίστησε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου τον κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για το σημαντικό και δύσκολο έργο που επιτεύχθηκε κατά την τελευταία τριετία και του ευχήθηκε  κάθε  επιτυχία  στις  μελλοντικές  του  επιδιώξεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε  στην  άμεση  έναρξη εφαρμογής  νέου  στρατηγικού  σχεδίου μετεξέλιξης  και  εκσυγχρονισμού  της  Τράπεζας  και  του  Ομίλου  προς  το
συμφέρον των εργαζομένων, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.
Ακολούθως, σύμφωνα με το Άρθρο 21 του Καταστατικού της Τράπεζας, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανασυγκρότησή του σε σώμα και η σύνθεση του πλέονέχει ως εξής:
-κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος Δ.Σ., Μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Παύλος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος, ο οποίος και θα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση
-κ. Δημήτριος Δημόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
-κα Marianne Økland -Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Claude Piret , Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος
-κ. Χάρης Μάκκας,Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
-κ. AndrewMcIntyre, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
-κα Eva Cederbalk , Μη εκτελεστικό μέλος
-κα Παναγιώτα Ιπλιξιάν, Εκπρόσωπος Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του ορίστηκε ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, Γενικός Διευθυντής Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας και του Ομίλου.
Η  θητεία  του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου λήγει κατά την προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Τέλος,ο  κ.  Παύλος  Μυλωνάς  μετά την ανάθεση σε αυτόν καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου μέχρι την Τακτική Γενική Συνέλευση, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την έναρξη και εκτέλεση του έργου μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού της Τράπεζας, του οποίου έργου θα ηγηθεί ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης