Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και τη διεθνή πίεση εναντίον της

CNBC: Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις και τη διεθνή πίεση εναντίον της
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τη ρωσική οικονομία παρά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της
Η ρωσική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί το 2018 κάτω από το 2%, ωστόσο έχει ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση του 2015, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC.  
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τη ρωσική οικονομία παρά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της.
Με την επιβολή των δυτικών κυρώσεων και την παγκόσμια πολιτική απομόνωση, ένας περιστασιακός παρατηρητής θα μπορούσε να εκπλαγεί από το γεγονός ότι η οικονομία της Ρωσίας δεν βρίσκεται σε δεινή θέση, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι επενδυτές είναι ευτυχείς στη χώρα, όπου οι προοπτικές ενισχύονται από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, αναφέρει το CNBC.
Το 2018 θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη έτος ανάκαμψης για τη ρωσική οικονομία μετά από μια απότομη ύφεση που θα προκληθεί από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κατά το 2014.
Η ανάπτυξη της Ρωσίας αναμένεται να φθάσει το 1,7% φέτος, σύμφωνα με πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά πολύ πάνω από το σχεδόν 3% συρρίκνωση που αντιμετώπισε η χώρα από το 2015-2016.
Η Ρωσία «διατήρησε ισχυρή ανάπτυξη με σταθερή παραγωγικότητα, με μια βιώσιμη αναπτυξιακή τάση εκτιμώμενη στο 2-2,5%», σημείωσε η Denise Simon, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών στο Lazard Asset Management.
Ωστόσο, η ανάκαμψη συγκαλύπτει αυτό που ο Simon εξήγησε ότι είναι «μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο με αρνητική πληθυσμιακή ανάπτυξη, η οποία μειώνει το συνολικό δυναμικό ανάπτυξης».
Η συρρίκνωση του πληθυσμού επιβραδύνει την παραγωγικότητα, καθιστώντας δύσκολη την ανάπτυξη πάνω από το 2%
 Ιστορικά, η αγορά της Ρωσίας είναι ασταθής και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν επιδεινώσει αυτή την τάση.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα αντιμετωπίζεται από τη Δύση ως ένα αδιαφανές πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο και με μία ολιγαρχική οικονομία.
Πάντως  η ικανότητα της Ρωσίας να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές πιέσεις και τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου ήταν αρκετά αρκετή, ώστε αρκετοί επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στη χώρα.
Η επένδυση στη Ρωσία είναι σίγουρα «επικίνδυνη» εν μέσω μακροοικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, δήλωσε ο Bin Shi, της Acadian Asset Management, με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι διεθνείς περιορισμοί έχουν απαγορεύσει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στις εταιρείες που πλήττονται από κυρώσεις και απαγορεύουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
«Η ζημιά σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία είναι πιθανό να παραμείνει βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Shi στο CNBC.
«Ως εκ τούτου, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί παρά τις πολλές ελκυστικές αποτιμήσεις στην αγορά».
Οι παγκόσμιοι επενδυτές που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις  θα μπορούσαν να βρεθούν στη Ρωσία.
«Αν υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, η Ρωσία θα μπορούσε να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά αυτό είναι απίθανο βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Shi.
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι επενδυτές που διαφεύγουν από τους αυξανόμενους κινδύνους, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις αυξανόμενες αποδόσεις του χρέους και την πτώση του ρουβλίου που έπεσε 8% σε μια μέρα τον Απρίλιο του 2018.
Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης της χώρας προσελκύουν επενδυτές που γνωρίζουν το τοπίο.
«Ωστόσο, όποιος είναι παρών στη ρωσική αγορά έχει έντονη επίγνωση των γεωπολιτικών κινδύνων και προσαρμόζει το χαρτοφυλάκιό του σε σχέση με αυτό», σημείωσε ο Ondrej Schneider, επικεφαλής οικονομολόγος της Ρωσίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών.
«Οι επενδυτές, οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε αυτές τις καταστάσεις, δεν έχουν εγκαταλείψει την εγχώρια ρωσική αγορά μέχρι στιγμής», είπε, προσθέτοντας ότι οι εισροές κεφαλαίων έγιναν θετικές και πάλι μετά από μια σύντομη αντιστροφή μετά από κυρώσεις.
Δεδομένου ότι η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη κυκλική ανάκαμψη μετά από δύο χρόνια ιδιωτικής πιστωτικής σύσφιγξης και περιορισμού των δημοσίων δαπανών, οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να είναι σημαντικές τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κύριος οικονομικός κίνδυνος που βλέπουμε είναι επομένως μια απότομη πτώση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας εκτιμούν αναλυτές, τονίζοντας ωστόσο πως οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται σε ανοδική πορεία περί τα 65 δολάρια ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης