Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι επιπτώσεις της «υπόθεσης» Folli Follie στο ταμπλό του ΧΑ – Ποιες είναι οι ανησυχίες των στελεχών της αγοράς

Οι επιπτώσεις της «υπόθεσης» Folli Follie στο ταμπλό του ΧΑ – Ποιες είναι οι ανησυχίες των στελεχών της αγοράς
Απαιτήσεις, αποθέματα, συνολικός δανεισμός, άυλα περιουσιακά στοιχεία μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο, αφού γίνονται δεύτερες σκέψεις από στελέχη της αγοράς
Το limit down της Folli Follie την περασμένη Παρασκευή 4/5 ταρακούνησε το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού η έκθεση του fund QCM  και του «Investigative Research Team» όπως αναφέρεται, περιέχει φωτογραφίες και ανάλυση που «παγώνουν το αίμα».
Οι ανησυχίες των στελεχών της αγοράς ήταν μεγάλες καθώς έβλεπαν από τη μία τη μετοχή να κλειδώνει με εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια ανεκτέλεστα στο limit down αλλά και από την άλλη το ταμπλό συνολικά να κλυδωνίζεται.
Όπως εξηγούσαν στο bankingnews.gr η μεγάλη πτώση δημιούργησε «ανοίγματα» και έφερε αναγκαστικές πωλήσεις σε άλλους τίτλους.
Με άλλα λόγια μοχλευμένα χαρτοφυλάκια πουλούσαν μετοχές λόγω margin calls.
Όμως, η έκθεση, σημείωναν τα στελέχη της αγοράς, δημιουργεί ερωτήματα για τους ισολογισμούς των εισηγμένων, αφού μία εταιρεία και μάλιστα της υψηλής κεφαλαιοποίησης που συμμετέχει σε διεθνείς δείκτες, φέρεται να κρύβει στοιχεία στα αποτελέσματά της ή ακόμα και να εμφανίζει πωλήσεις, ενώ δεν έχει το δίκτυο να τις πραγματοποιήσει.
Έτσι πολλά στελέχη αναρωτιούνται αν σε μία μικρή αγορά όπως το ΧΑ, υπάρχουν αξίες που εμφανίζονται στους ισολογισμούς και δεν είναι πραγματικές;
Πιο συγκεκριμένα, το ερωτήματα έχουν να κάνουν με αποθέματα, απαιτήσεις, τραπεζικές υποχρεώσεις, άυλα περιουσιακά στοιχεία, υπεραξίες κτλ.
Η Folli Follie στη λήξη της χρήσης αποθέματα 635 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 664 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον είχε άυλα περιουσιακά στοιχεία 26,6 εκατ. ευρώ, υπεραξία 95,4 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 1,88 δισ. ευρώ.
Από τις απαιτήσεις 252,6 εκατ. ευρώ δεν είναι σε καθυστέρηση και 411,3 εκατ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση αλλά όχι απομειωμένες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις.
Ποσό 331 εκατ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες (θεωρείται μικρή και λογική καθυστέρηση).
Δημιουργούνται λοιπόν ερωτήματα από στελέχη της αγοράς για άλλους ισολογισμούς που έχουν αυξημένες υποχρεώσεις ειδικά προς τράπεζες, υψηλές απαιτήσεις από πελάτες και φυσικά για άυλα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μην είναι αληθή.
Ανησυχούν δηλαδή, αν οι απαιτήσεις πολλών εταιρειών μπορούν να εισπραχθούν ή πρέπει να γίνουν μεγάλες διαγραφές, αν τα αποθέματα μπορούν να πουληθούν ή αν είναι σωστά αποτιμημένα και αν η υπεραξία κάποιων εισηγμένων όπως εμφανίζεται στις λογιστικές καταστάσεις είναι πραγματική ή αν πρέπει να γίνει μεγάλη διαγραφή.
Βασική επίσης ανησυχία είναι αν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια, με αποτέλεσμα τα βλέμματα των επενδυτών να στρέφονται στις τράπεζες.
Τώρα στο ερώτημα, αν πιστεύουν ότι γίνονται πωλήσεις οι οποίες δεν είναι πραγματικές, αναφέρουν πως είναι ένα σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται γιατί μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την εταιρεία που εμπλέκεται.
Αναφορικά με τις short θέσεις υπάρχουν πλέον δεύτερες σκέψεις και όχι μόνο οι αρχικές που έχουν να κάνουν με τις εκτιμήσεις ή τις συνολικές θέσεις ενός fund.
Τώρα υπάρχουν σκέψεις μήπως κάποιοι ξέρουν κάτι παραπάνω και σορτάρουν με μανία κάποιους τίτλους.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως το θέμα της Folli Follie θα συνεχίσει να επηρεάζει το ΧΑ, καθώς δημιουργεί ρήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών συνολικά για την αγορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης