Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κ/Φ «Αρματωλός»: Τα πρώτα στοιχεία από την ΕΔΕ

Κ/Φ «Αρματωλός»: Τα πρώτα στοιχεία από την ΕΔΕ
Τι σηματοδοτεί η αντικατάσταση του κυβερνήτη.
O κυβερνήτης της Κανονιοφόρου «Αρματωλός», μετά την επακούμβηση της Κανονιοφόρου «Αρματωλός» από το τουρκικό εμπορικό πλοίο «Karmate» τα ξημερώματα της Παρασκευής 4,5 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Λέσβου, πήρε  φύλλο πορείας για υπηρεσία του ΓΕΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντικαταστάτης του στο τιμόνι του «Αρματωλού» θα είναι αξιωματικός με προϋπηρεσία στη Μ.Υ.Κ.
Η επίσπευση των διαδικασιών μετάθεσης αποφασίστηκε από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνοντας ότι το μήνυμα που εκπέμπεται μέσα από την συγκεκριμένη απόφαση, που δεν συνιστά καρατόμηση, είναι διττό: καταρχάς η διασφάλιση της εικόνας τους αξιόμαχου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης η ασφάλεια των πληρωμάτων και των μονάδων του στόλου. Σε αυτό το πεδίο είναι σαφές ότι πέραν της ξεκάθαρης υπαιτιότητας του τουρκικού πλοίου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκύπτουν ερωτήματα για την πληρότητα των ενεργειών του κυβερνήτη και του πληρώματος της Κανονιοφόρου.
Απάντηση σε αυτά επιδιώκεται να δοθεί μέσα από τη διπλή διερεύνηση. Καταρχάς της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που ήδη διενεργείται από τη Διοίκηση Κανονιοφόρων. Ταυτόχρονα από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων της Διευθύνσης Επιχειρησιακής Αξιολόγησης του Στόλου, οι οποίοι θα εξετάσουν τόσο το πλήρωμα, όσο και το πλοίο σε επίπεδο λειτουργικότητας συστήματων, καθως επίσης και του συνόλου του εξοπλισμού.
Ήδη η μικτή ομάδα των διερευνητών έχει συλλέξει σημαντικά στοιχεία, μεταξύ αυτών πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Κανονιοφόρου. Ακόμη φέρεται να έχει λάβει -μέσω συνεντεύξεων- μια πρώτη εικόνα όσων διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Λέσβου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, οι διερευνητές έχουν συγκεντρώσει δεδομένα που στοιχειοθετούν τη μη έγκαιρη ειδοποίηση του κυβερνήτη. Συγκεκριμένα η αναφορά που είχε δοθεί ήθελε το τουρκικό πλοίο να κινείται σε απόσταση 2.000 γυαρδών από την Κανονιοφόρο.
Πάντως, εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, αξίζει να τονισθεί η σύμπτωση ότι, όπως και στο περιστατικό με την προσάραξη της φρεγάτας «Κανάρης», έτσι και στο επεισόδιο με την Κανονιόφορο «Αρματωλός» αξιωματικός φυλακής γεφύρας ήταν γυναίκα.
Μετά και την επανεκτίμηση που έγινε οι ζημιές που έχει υποστεί ο «Αρματωλός» δεν αξιολογούνται ως σοβαρές. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, ώστε να συμμετάσχει κανονικά στην Άσκηση «Καταιγίς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης