Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Το ότι ο τραπεζικός κλάδος πέρασε τα tests, δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι κίνδυνοι του...

tags :
Το ότι ο τραπεζικός κλάδος πέρασε τα tests, δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι κίνδυνοι του...
Χρειάζεται σημαντικό συμμάζεμα των κόκκινων δανείων
Το ότι ο τραπεζικός κλάδος πέρασε τα tests, δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι κίνδυνοι του...

Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4%, που συνεχίζονται και σήμερα. Το ΦΟΛΙ στιγμάτισε τόσο την συνεδρίαση της Παρασκευής όσο και την σημερινή, παρασύροντας και άλλους τίτλους με την αγορά να φλερτάρει με το ημερήσιο stop στο Long.

Από την άλλη ο τραπεζικός πέρασε τα stress tests, γεγονός θετικό για το μέλλον τους, μιας και επανέρχεται έστω και με αργούς ρυθμούς η αξιοπιστία απέναντι τους. Είναι πολύ νωρίς για να νιώσουμε πλήρη ασφάλεια, παρόλα αυτά είναι ένα γεγονός θετικό για τον κλάδο αλλά και για την οικονομία. Πλέον ο τραπεζικός μπορεί πιο εύκολα να αναζητήσει κεφάλαια αλλά και να αυξήσει την πραγματική δουλειά του που είναι ο δανεισμός σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Το θέμα χρέος είναι πολύ πιο σημαντικό τόσο για την οικονομία όσο και για τον κλάδο και ελπίζουμε σύντομα και μετά από αρκετά χρόνια αναμονής να βρεθεί μία λύση. Φυσικά, το ότι ο κλάδος πέρασε τα tests δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι κίνδυνοι του. Χρειάζεται σημαντικό συμμάζεμα των κόκκινων δανείων αν θέλουν να μην παρουσιάσουν προβλήματα στο μέλλον.

Το θέμα FOLLIE τραυμάτισε σημαντικά τον θεσμό μιας και πλέον μειώνεται η αξιοπιστία απέναντι στις εταιρίες αλλά και τον έλεγχο αυτών τόσο από τις ελεγκτικούς οίκους όσο και από τις αρχές. Δεν μιλάμε για μία μικρή εταιρία αλλά για μία από τις μεγαλύτερες στον Ελληνικό χώρο.

Θυμίζουμε πως πέρσι τέτοια εποχή είχε φτάσει σε κεφαλαιοποίηση 2 δις ενώ πλέον είναι κοντά στα 500 εκατομμύρια. Είναι νωρίς ακόμα να εκτιμήσουμε το μέγεθος της εικόνας και την συνολική αλήθεια, ενώ δεν μιλάμε για μία εταιρία λίγων ετών αλλά δεκαετιών κάτι που πρέπει να μας κάνει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Τ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αργήσει να συνέλθει μέχρι να έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία κάτι που μας αναγκάζει να την βγάλουμε από τις επιλογές μας και να την αντικαταστήσουμε από την μετοχή του ΟΠΑΠ. Καλό πάντως θα ήταν ο έλεγχος να γίνει με γρήγορους ρυθμούς αν θέλουμε να αποκατασταθεί γρήγορα η αξιοπιστία στο σύστημα.

Μεσοπρόθεσμα, παραμένουμε αισιόδοξοι όσο ο ΓΔ διαπραγματεύεται πάνω από το πρόσφατο 767. Πλέον μένει να δούμε, αν το επόμενο διάστημα μας επιφυλάσσει μία λύση στο χρέος, γεγονός που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα για την Ελληνική οικονομία τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την προοπτική των εταιριών.

Το εμπόδιο των stress tests υπερκεράστηκε για φέτος, παρόλα αυτά ο κλάδος πρέπει να κάνει σημαντικά βήματα να μειώσει τα κόκκινα σε γρήγορους ρυθμούς.

ΟΙ εταιρίες με τα αποτελέσματα τους δείχνουν πως σταδιακά ανακάμπτουν και αν η οικονομία ξεκινάει μία ανοδική πλέον κίνηση μπορούν να βελτιωθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ
http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης