Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 4 μηνών το δολάριο, με το «βλέμμα» στο πετρέλαιο - Στο 1,192 έναντι του ευρώ

Σε υψηλό 4 μηνών το δολάριο, με το «βλέμμα» στο πετρέλαιο - Στο 1,192 έναντι του ευρώ
Ανοδικά κινείται το δολάριο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν το ράλι στις τιμές του πετρελαίου
Ανοδικά κινείται και σήμερα (7/5/2018) το δολάριο, με τους επενδυτές να παρακολουθούν το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα «σκαρφάλωσαν» σε νέα υψηλά τριών ετών.
Συγκεκριμένα, περί τις 18:15, το Brent ενισχυόταν κατά 1,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 76 δολ. ανά βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 1,2% στα 70,5 δολ. ανά βαρέλι, ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014 το «φράγμα» των 70 δολ. ανά βαρέλι.
Καθοριστικό ρόλο για την νέα άνοδο του «μαύρου χρυσού» διαδραματίζει η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, η οποία αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου της χώρας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ στη Λατινική Αμερική.
Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το «βλέμμα» τους και στις εξελίξεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρηση της χώρας του από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση αργότερα εντός της εβδομάδας.
O πρόεδρος του Ιράν, Hassan Rouhani, δήλωσε σήμερα πως εάν η Ουάσιγκτον αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης, θα το μετανιώσει.
Συγκεκριμένα, ο ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι εάν οι ΗΠΑ «θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν θα δημιουργήσουμε μία πυρηνική βόμβα, έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δε θα δημιουργήσουμε και ούτε πρόκειται να δημιουργήσουμε μία».
Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι «εάν θέλουν να αποδυναμώσουν το Ιράν και να περιορίσουν την επιρροή του είτε στην περιοχή είτε παγκοσμίως, το Ιράν θα αντισταθεί σθεναρά».
Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενδυναμώνουν τις προσδοκίες για μια επικείμενη άνοδο στον αμερικανικό πληθωρισμό, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να προβεί σε μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Σημειώνεται ότι οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων είθισται να προσφέρουν ώθηση στο δολάριο.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν σήμερα τις ομιλίες ορισμένων αξιωματούχων της Fed, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Έτσι, περί τις 18:15, ο δείκτης δολαρίου ICE U.S. Dollar Index, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχυόταν κατά 0,2%, στις 92,73 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε ανέλθει στις 92,873 μονάδες - το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.


Σημειώνεται ότι ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,2% στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,192 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του γιεν, στα 109,2 γιεν.



www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης