Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η κατάσχεση των εγκαταστάσεων της PDVSA στην Καραϊβική από την ConocoPhillips «τρομάζει» το Πεκίνο

Γιατί η κατάσχεση των εγκαταστάσεων της PDVSA στην Καραϊβική από την ConocoPhillips «τρομάζει» το Πεκίνο
Γιατί η κατάσχεση των εγκαταστάσεων της PDVSA στην Καραϊβική από την ConocoPhillips «τρομάζει» το Πεκίνο
Για την κατάσχεση των εγκαταστάσεων της PDVSA στην Καραϊβική κινείται ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος ConocoPhillips μετά την επιδίκαση ποσού 2 δισ.ν δολαρίων διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου για την εθνικοποίηση έργων από την εταιρεία της Βενεζουέλας.
Η αμερικανική επιχείρηση στοχεύει τις εγκαταστάσεις της PDVSA στην  Καραϊβική στα νησιά Bonaire και St. Eustatius, που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις εξαγωγές πετρελαίου, την κύρια πηγή εσόδων της χώρας.
Η PDVSA βασίζεται στις εγκαταστάσεις αυτές για επεξεργασία, αποθήκευση και ανάμιξη του πετρελαίου του.
«Θα συνεργαστούμε με την κοινότητα και τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση ζητημάτων που ενδέχεται να προκύψουν ως αποτέλεσμα των μέτρων εφαρμογής», ανέφερε η ConocoPhillips στο Reuters.
Το διεθνές δικαστήριο, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση δεν διαθέτει κανένα μέσο για την επιβολή των αποφάσεών του αλλά θεωρείται από την αμερικανική εταιρεία ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά νομικών αγωγών για αποζημίωση για την απαλλοτρίωση των περιουσιακών της στοιχείων στη Βενεζουέλα.
Η PDVSA δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.
Η οικονομία της Βενεζουέλας με περιορισμένες ταμειακές ροές, σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτώμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου, βρίσκεται σε  βαθιά ύφεση με υπερπληθωρισμό και σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων.
Επίσης έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Τι σημαίνει η κατάσχεση βασικών περιουσιακών στοιχείων της PDVSA;
Η κατάσχεση θα έβλαπτε περαιτέρω το ήδη απότομα μειούμενο εισόδημα της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο, που συντηρεί την υπόπ κατάρρευση οικονομία της χώρας.
Η Βενεζουέλα εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο από την κορυφή τους και τα διυλιστήρια λειτουργούν μόλις στο 31% της παραγωγικής τους ικανότητας το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η καταρρέουσα παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, σε αντιπαραβολή με την εκρηκτική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα Reuters:



Κάτι χειρότερο, αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή της επιθετικής δήμευσης από την Conoco.
Οι απαιτήσεις της εταιρείας εναντίον της Βενεζουέλας και της PDVSA ανέρχονται σε 33 δισ. δολάρια.
Η PDVSA έχει αρκετά περιουσιακά στοιχεία στην Καραϊβική.

Μερικά παραδείγματα:

-Στον Bonaire, είναι κάτοχος του τερματικού σταθμού BOPEC δυναμικότητας 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, μέσω του οποίου αποστέλλονται καύσιμα σε πελάτες, ιδίως στην Ασία, δηλαδή στην Κίνα.
-Στην Aruba, η PDVSA και η μονάδα της Citgo μισθώνουν ένα διυλιστήριο και ένα τερματικό σταθμό αποθήκευσης.
-Στο νησί του St. Eustatius, ενοικιάζει δεξαμενές αποθήκευσης στο τερματικό σταθμό της Statia, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία NuStar Energy, όπου πάνω από 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου της Βενεζουέλας κατασχέθηκαν με δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, το Reuters αναφέρει ότι η Conoco επιδίωξε επίσης να αποτιμήσει τα αποθέματα της PDVSA στο Κουρασάο, όπου διατηρεί  διυλιστήριο και τον τερματικό σταθμό Bullenbay.
Η κατάσχεση δεν δημιουργεί νευρικότητα και ανησυχία μόνο στη Βενεζουέλα αλλά και στην Κίνα.
Οι αποστολές πετρελαίου της PDVSA από τους τερματικούς σταθμούς Bonaire και St Eustatius αντιπροσώπευαν περίπου το 10% των συνολικών εξαγωγών της Βενεζουέλας, ωστόσο το πιο σημαντικό ερώτημα είναι ποιοι είναι οι παραλήπτες του πετρελαίου της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας απευθύνονται σε πελάτες της στην Ασία, όπως την ChinaOil, την Zhenhua Oil της Κίνας και την ινδική Reliance Industries.
Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα πρόκειται να δει μια σημαντική πτώση στις εισαγωγές πετρελαίου της από τη Βενεζουέλα.
Εν τω μεταξύ, κάνοντας χειρότερα τα πράγματα, για την PDVSA.  
Η κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας διέταξε τα πετρελαιοφόρα της να επιστρέψουν στα ύδατα της Βενεζουέλας και να περιμένουν περαιτέρω οδηγίες, σύμφωνα με το Reuters.
Το 2017, πολλά φορτία αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας κατασχέθηκαν έναντι μη καταβληθέντων ναύλων και σχετικών χρεών.
Αυτό είναι τρομερό για την PDVSA, καθώς δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολο των υπχρεώσεών της και η δράση Conoco θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά της να μεταφέρει πετρέλαιο στην Κίνα.
Και τώρα το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Κίνα καθώς λόγω τις διακστικές κινήσεις της ConocoPhillips, το Πεκίνο θα αναγκαστεί να αναζητήσει πολύ πιο ακριβό πετρέλαιο από αλλού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης