Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στεριώτης (Οικονομολόγος): Βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών… αλλά συρρικνώνεται η χρηματοδότηση

Στεριώτης (Οικονομολόγος): Βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών… αλλά συρρικνώνεται η χρηματοδότηση
Στεριώτης (Οικονομολόγος): Βελτιώνεται η ρευστότητα των τραπεζών… αλλά σταθερά συρρικνώνεται η χρηματοδότηση της οικονομίας
Η ελληνική οικονομία μπορεί να μην εμφανίζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι αυξήθηκαν αισθητά οι Καταθέσεις των Νοικοκυριών στο πρώτο τρίμηνο 2018.
Φυσικά το Τραπεζικό Σύστημα επωφελείται από τις αυξημένες εισροές Καταθέσεων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς του παρέχονται οι απαραίτητοι πόροι για την αύξηση της Κεφαλαιακής Επάρκειας και Φερεγγυότητας των τραπεζών.
Έτσι, η σχέση υπολοίπου Καταθέσεων/Χρηματοδότησης Ιδιωτικού Τομέα βελτιώνεται συνεχώς μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2018, επιτρέποντας στις τράπεζες να έχουν ολοένα και λιγότερα προβλήματα για την επίλυση των προβλημάτων με τα "κόκκινα δάνεια".
 
Οριακή ροπή προς την αποταμίευση
 
Επειδή στο πρώτο τρίμηνο 2018 οι ρυθμοί ανόδου του ύψους των Καταθέσεων είναι σαφώς υψηλότεροι των ρυθμών μεταβολής του όγκου λιανικών πωλήσεων και του Πληθωρισμού θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι:
-Η Οριακή Ροπή προς Αποταμίευση βελτιώνεται συνεχώς ως προς την Οριακή Ροπή προς Κατανάλωση.
-Τα Νοικοκυριά μοιάζουν να είναι "επιφυλακτικά" για το οικονομικό μέλλον και επιλέγουν μεσοπρόθεσμα την αύξηση των σε Καταθέσεις διαθεσίμων τους.
Πιθανόν, εφόσον η Κοινή Γνώμη πεισθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για Πολιτική και Οικονομική Σταθερότητα σε βάθος χρόνου, τότε οι αυξημένες Καταθέσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την αύξηση της Ιδιωτικής Κατανάλωσης και να προκαλέσουν επιτάχυνση των ρυθμών ανόδου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος…
Εξάλλου, από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος για τους πρώτους μήνες του 2018 προκύπτει μια συνεχής μείωση του υπολοίπου Χορηγήσεων προς το Σύνολο της Οικονομίας.
Είναι προφανές ότι η Πιστωτική Επέκταση στην Ελλάδα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς σε αντίθεση με τους ρυθμούς Πιστωτικής Επέκτασης στις χώρες της Ευρωζώνης.
Λόγω της σημειούμενης επιβράδυνσης στον τομέα των Χρηματοδοτήσεων (κυρίως της Βιομηχανίας) θα πρέπει να αναμένονται συγκρατημένοι ρυθμοί μεταβολής του Ακαθάριστου Βιομηχανικού Προϊόντος τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο 2018.
Αναλυτικά από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των Χρηματοδοτήσεων και των Καταθέσεων προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία:
 
Λιγότερη Χρηματοδότηση…
 
-Σε  πτωτική τροχιά κινείται η Χρηματοδότηση της Οικονομίας και στους τρεις πρώτους μήνες του 2018, για  να εμφανιστεί γα το Σύνολο της Οικονομίας ετήσια πτώση -2% το Μάρτιο 2018 και το συνολικό υπόλοιπο να περιορισθεί στα 208,8 δισ. ευρώ.
-Εντυπωσιακή η ετήσια πτώση κατά -8,5% του υπολοίπου της Χρηματοδότησης προς τη Γενική Κυβέρνηση το Μάρτιο 2018, που περιορίσθηκε το σχετικό υπόλοιπο στα 28,5 δισ. ευρώ.
Όμως αυτή η μεγάλη μείωση αντισταθμίζεται πλήρως από την κατά πολύ υψηλότερη άνοδο (+35,3%) των Καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης, λόγω μεγάλης διεύρυνσης των πλεονασμάτων από φορολογίες...
-Πολύ συγκρατημένη - κοντά στα επίπεδα του Πληθωρισμού - η άνοδος της Χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων  με το σχετικό υπόλοιπο να περιορίζεται στα 87,5 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2018, εμφανίζοντας ετήσια αύξηση μόλις +0,1%.
-Παράλληλα, εξακολούθησε να μειώνεται συνεχώς η Χρηματοδότηση του Ιδιωτικού Τομέα στο σύνολό του στο 1ο τρίμηνο 2018, για να περιορισθεί το σχετικό υπόλοιπο στα 180,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο 2018 με ετήσια μείωση -1%.
-Η Βιομηχανία εξακολουθεί συνεχώς να εμφανίζεται με μειωμένη Χρηματοδότηση - με ετήσια ποσοστό -2,2% το Μάρτιο 2018 - ενώ αυξάνεται συνεχώς η αύξηση δανείων προς το Εμπόριο και τον Τουρισμό (+1% και +1,8% αντίστοιχα).
 
Εκτίναξη των καταθέσεων
 
Συνεχής η αύξηση των Καταθέσεων προς τις τράπεζες στο 1ο τρίμηνο 2018 με το σχετικό υπόλοιπο να ανεβαίνει στα 140,4 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2018.
Οι σχετικές μεταβολές υποδηλώνουν συνεχή βελτίωση των εισροών καταθέσεων προς το Τραπεζικό Σύστημα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητά του, αφού στο ίδιο διάστημα προχώρησε σε σταθερή μείωση των Χρηματοδοτήσεων προς το σύνολο της Οικονομίας.

Συγκεκριμένα:

-Το υπόλοιπο των Καταθέσεων το Μάρτιο 2018 ανέβηκε στα 140,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια πολύ σημαντική ετήσια αύξηση κατά +8,7%.
-Θεαματική η αύξηση των Καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης κατά +35,3% το Μάρτιο 2018, με το σχετικό υπόλοιπο να ανεβαίνει στα 14,4 δισ. ευρώ.
Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση των Καταθέσεων του Δημοσίου οφείλεται, προφανώς, στην υπερφορολόγηση Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων…
-Εξαιρετικά καλές και οι επιδόσεις του Ιδιωτικού Τομέα από πλευράς μεταβολών Καταθέσεων με το σχετικό υπόλοιπο να εμφανίζει το Μάρτιο 2018 ετήσια άνοδο +6,3% και να φθάνει στο επίπεδο των 126 δισ. ευρώ.
-Η εμπιστοσύνη των Νοικοκυριών προς το Τραπεζικό Σύστημα εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη στο 1ο τρίμηνο 2018 με το σύνολο των Καταθέσεων να ανέρχεται σε 104,2 δισ. ευρώ εμφανίζοντας μια πολύ εντυπωσιακή ετήσια άνοδο +6,1%.
 
Κίμων Στεριώτης, δρ. Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης