Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Εμβληματικό project o EastMed - Netanyahu: Χρήσιμος ο αγωγός και για την Ευρώπη

Τσίπρας: Εμβληματικό project o EastMed - Netanyahu: Χρήσιμος ο αγωγός και για την Ευρώπη
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ο αγωγός EastMed και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο
(upd3)  Με βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών Αλέξη Τσίπρα –Νίκου Αναστασιάδη - Benjamin Netanyahu την ενεργειακή συνεργασία, διεξάγονται στη Λευκωσία οι εργασίες της τέταρτης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.
 «Η συνάντηση μας στη Λευκωσία είχε ως κύριο θέμα το εμβληματικό ενεργειακό project, τον αγωγό EastMed.
Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρος της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισράηλ Benjamin Netanyahu.
«Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογράφει εντός του 2018.
Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό εγχείρημα τον αγωγό EastMed.
Όπως τόνισε, «είναι πολύ χρήσιμος για τα κράτη μας, αλλά και για την Ευρώπη». 
O Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως η συνεργασία των τριών χωρών για τον αγωγό Estmed δημιουργεί όφελος για σειρά χωρών και υπογράμμισε την οικονομική συνεισφορά της ΕΕ.

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία

«Η συνάντηση μας έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθούμε και στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.
 Ενημερωθήκαμε για την πορεία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Μεσανατολικό», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μιλήσαμε διεξοδικά και για το ζήτημα του πολέμου στη Συρία.
Στόχος μας οφείλει να είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την επιστροφή των προσφύγων στην χώρα τους.
Ζητήσαμε λύση για το Κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Εξέφρασα την ανησυχία μου για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατόπιν των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της κρατών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.
Όσον αφορά το Ιράν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται τις  ανησυχίες του Ισραήλ για την επιθετικότητα του Ιράν.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι μια πιθανή ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενδεχομένως να οδηγήσει την περιοχή σε αποσταθεροποίηση.

N. Αναστασιάδης: Να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες

«Ο μηχανισμός που καθιερώσαμε μετουσιώνει το κοινό μας όραμα για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των τριών ηγετών, και πρόσθεσε πως η απόδειξη της πολύ θεματικής συνεργασίας αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας για τηλεπικοινωνίες και διαστημικών συνεργασιών.
«Όπως αντιλαμβάνεστε το Κυπριακό, όπως και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τις συνομιλίες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες, ενώ ζήτησε να απέχει η Τουρκία από τις προκλητικές ενέργειες και θέλησε να ευχαριστήσει «τους δυο φίλους πρωθυπουργούς και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται για τις τουρκικές ενέργειες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη λύση για το κράτος του Ισραήλ αλλά και των Παλαιστινίων και καταδίκασε κάθε αντισημιτική συμπεριφορά.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «με τον φίλο πρωθυπουργό της Ελλάδας μετέφεραν στον φίλο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι είναι υπέρ της αμερικανικής προσπάθειας και της συμβολής της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου για την έναρξη των συνομιλιών».

Netanyahu: Άνευ προηγουμένου η επιθετικότητα του Ιράν κατά του Ισραήλ

Άνευ προηγουμένου χαρακτήρισε την επιθετικότητα του Ιράν κατά του Ισραήλ ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahou.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε αυτήν την ιρανική επιθετικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, διαμήνυσε ο Netanyahou.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στη Λευκωσία βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην 4η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 8/5 στη Λευκωσία.
Ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
«Πορευόμαστε στη βάση των Αρχών της καλής γειτονίας, εδραιώνοντας τη συνεργασία μας στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πριν από τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα πως «είναι καλή ιδέα να συναντιόμαστε και να μιλάμε» ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης τόνισε ότι «οι τρεις ηγέτες εργάζονται σε ένα αξιόπιστο, διεθνές και πολυμερές πλαίσιο συνεργασίας».
«Δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας.
Από αυτή την προσέγγιση και ο τίτλος της θεματικής αυτής της Συνόδου Κορυφής: "Χτίζοντας Γέφυρες Μεταξύ των Ανθρώπων"» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο κ.Αναστασιάδης.
Στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής θα βρεθούν σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα ενεργειακά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν ο ρόλος της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα του Κυπριακού, της Συρίας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, το Μεσανατολικό, ο ρόλος του Ιράν και οι εξελίξεις στη Συρία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και στην προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East - Med, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο υπογραφής διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων κυβερνήσεων εντός του 2018, καθώς και η αξιοποίηση του αγωγού ως εφαλτήριο για τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ασφάλειας.
Επιπλέον, θα υπογραφεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο και τους ομολόγους του, συμφωνία η οποία αφορά στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από ναυτικά ατυχήματα, ενώ και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, θα υπογράψει με τους ομολόγους του μνημόνια συνεργασίας για ζητήματα νέων τεχνολογιών τόσο σε τριμερές επίπεδο (με Κύπρο και Ισραήλ) όσο και διμερώς με το Ισραήλ.
Η σημερινή συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο συνεργασίας των τριών χωρών.

Προδρόμου (κυβ. εκπρόσωπος Κύπρου): Ο αγωγός EastMed και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της Τριμερούς

Ο περαιτέρω σχεδιασμός του αγωγού EastMed και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα Τρίτη 8/5 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu στο πλαίσιο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που γίνεται στη Λευκωσία.
Σε γραπτή του δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, επισημαίνει ότι η τριμερής σχέση, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 και συνεχίζεται αδιαλείπτως, «αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό γεωπολιτικής συνεργασίας, με τις τρεις χώρες να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ένα κοινό μέλλον ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας».
Όπως αναφέρει, παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν σε υπουργικό επίπεδο μια σειρά αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα σε πολλούς τομείς, όπως: ενέργεια, επικοινωνίες-δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και διαστημική τεχνολογία, περιβάλλον και γεωργία, υγεία, καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ψηφιακή διπλωματία, εκπαίδευση και πολιτιστική κληρονομιά.
Στο πλαίσιο της 4ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, αναφέρεται στη δήλωση του κ. Προδρόμου, θα προωθηθεί περαιτέρω ο σχεδιασμός του αγωγού EastMED, ο οποίος, όπως σημειώνεται, θα λειτουργήσει ως ενεργειακή πύλη της Ευρώπης. Επίσης, θα υπογραφούν νέες συμφωνίες και Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.
«Σε πολιτικό επίπεδο τη Σύνοδο θα απασχολήσουν το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ, η διαδικασία Ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή (MEPP) και η Ευρω-μεσογειακή συνεργασία» τονίζει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού:
- 09:30 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας
- 09:35 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του B. Netanyahu
- 10:15 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Παράλληλες τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών-Τηλεπικοινωνιών, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ
-11:15 Υπογραφή τριμερών συμφωνιών, μνημονίων συνεργασίας και δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ
-11:45 Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 8 Μαίου 23:45)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης