Τελευταία Νέα

Ο Ευκλείδης τους «προσγείωσε» ανώμαλα- Σαν ατομική βόμβα έσκασε στον ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του υπουργού

tags :
Ο Ευκλείδης τους «προσγείωσε» ανώμαλα- Σαν ατομική βόμβα έσκασε στον ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του υπουργού
Το ερώτημα που θέτουν σύντροφοι του Ευκλείδη και δεν μπορεί να απαντηθεί
Ο Ευκλείδης τους «προσγείωσε» ανώμαλα- Σαν ατομική βόμβα έσκασε στον ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του υπουργού

Σαν ατομική βόμβα μαθαίνω ότι έσκασε στον ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κομματικό σταθμό «Στο Κόκκινο» την Πέμπτη, όπου μίλησε απροσδόκητα ανοιχτά για όλα τα εκκρεμή θέματα του τέλους της αξιολόγησης αλλά και της μεταμνημονιακής εποχής, κάνοντας στελέχη και βουλευτές να χάσουν το χρώμα τους.

Ενα θέμα έκαιγε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτούς της περιφέρειας. Οι συντάξεις, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλλαν με βεβαιότητα ότι λόγω των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων η κυβέρνηση, με τη σκληρή της διαπραγμάτευση, θα κατάφερνε να μεταφέρει τη μείωση των συντάξεων το 2020 αντί του 2019 που είναι ψηφισμένο.

Και όπως ήταν αναμενόμενο, το υποστήριζαν αυτό φανατικά, όπου και να βρέθηκαν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, στα νησιά, στην Πελοπόννησο, στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να δέχονται καμία αντίρρηση από τους συνομιλητές τους, όσα επιχειρήματα και αν τους αντέτειναν.

ΒΗΜΑτοδότης

Αλλά φευ, ήρθε ο Ευκλείδης δύο ημέρες μετά και τους «προσγείωσε» τουλάχιστον ανώμαλα. Τόσο ανώμαλα που, μην έχοντας πλέον πώς να δικαιολογηθούν, το έριξαν στην παλαβή, υποστηρίζοντας ότι είναι κόλπο του Τσίπρα και του Τσακαλώτου ώστε, όταν μετατεθεί η μείωση των συντάξεων, να φανεί η σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Απίστευτα πράγματα, θα πείτε...

Ωραίο πάντως είναι να ονειρεύεται κανείς, αλλά η ομαδική κομματική ονείρωξη, και ειδικά όταν θα επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες, δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους βουλευτές καθώς είναι σίγουρο ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους αγανακτισμένους συνταξιούχους συντοπίτες τους.

Μια ευκαιρία έχουν να γλιτώσουν. Να γίνουν οι εκλογές το 2018. Αλλά και αυτό το πέταξε στα σκουπίδια ο Ευκλείδης, που τόνισε εμφατικά ότι «όσο αργότερα τόσο καλύτερα».

Ούτε επίτηδες να το κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το τελευταίο διάστημα, κάθε φορά που ο Αλέξης Τσίπρας στήνει μια φιέστα για να διαφημίσει την «καθαρή έξοδο» φροντίζει να του τη χαλάει. Θυμίζω ότι την ημέρα της επίσκεψης του  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι επισκέψεις του κουαρτέτου στην Αθήνα θα είναι τέσσερις και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, ενώ την Πέμπτη η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Λέσβο για την παραγωγική ανασυγκρότηση επισκιάστηκε από την παραδοχή Τσακαλώτου ότι οι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις είναι αναπόφευκτες. Και αυτό που έκανε έξαλλο από θυμό τον κ. Τσίπρα τι νομίζετε πως ήταν;

Οταν φρόντισε να «δώσει δίκιο», όπως χαρακτηριστικά, είπε στο ΔΝΤ, το οποίο επέμενε στο «κούρεμα» των συντάξεων (παρότι το ελληνικό επιχείρημα ήταν πως γιαγιάδες και παππούδες στηρίζουν οικονομικά όλη την οικογένεια) με ταυτόχρονη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για τους νεότερους. Και το χειρότερο; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ναι μεν έκοψε κατ' επανάληψη τις  συντάξεις, αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους ασθενέστερους.

Οι «επισκέψεις» των θεσμών


Το ερώτημα που θέτουν σύντροφοι του Ευκλείδη και δεν μπορεί να απαντηθεί πειστικά από το Μέγαρο Μαξίμου είναι: Αφού βγαίνουμε από το Μνημόνιο τον Αύγουστο, γιατί ύστερα από τέσσερις μήνες θα εφαρμοστούν και νέα μέτρα λιτότητας;

Και μια και αρχίσαμε τις ερωτήσεις, θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Τσακαλώτος τι ακριβώς θα έρχονται να κάνουν τέσσερις φορές τον χρόνο οι θεσμοί στην Αθήνα. Ο ίδιος μιλά για «επισκέψεις» και όχι «αξιολογήσεις με προαπαιτούμενα».

Εφόσον όμως περάσει των Γερμανών και μπουν όροι για την ελάφρυνση του χρέους, δεν θα ελέγχει το κουαρτέτο στις «επισκέψεις» του αν οι όροι αυτοί τηρούνται; Εκτός και αν οι τροϊκανοί έχουν ερωτευτεί την Αθήνα (που δεν αποκλείεται) και θα έρχονται συχνά-πυκνά για να πίνουν το καφεδάκι τους (συγγνώμη, το φραπεδάκι τους ήθελα να πω) κάτω από την Ακρόπολη.

http://www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης