Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

LSE: Ο πόλεμος Τουρκίας - Ελλάδας είναι πραγματική πιθανότητα; - Ο Trump αλλάζει τα δεδομένα

LSE: Ο πόλεμος Τουρκίας - Ελλάδας είναι πραγματική πιθανότητα; - Ο Trump αλλάζει τα δεδομένα
Σύμφωνα με άρθρο του πολιτικού επιστήμονα και δημοσιογράφου Θύμιου Τζάλλα, στο blog του LSE οι ελληνοτουρκικές εντάσεις δεν θα περιοριστούν πριν τις τουρκικές εκλογές
Στην ελληνοτουρκική διαμάχη αλλά και στην κλιμάκωση της έντασης που δεν αναμένεται να περιοριστεί πριν τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο του 2018 αναφέρεται ο πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος Θύμιος Τζάλλας με άρθρο του στο blog του LSE.
Όπως επισημαίνει οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Ενδεικτική άλλωστε είναι η σύγκρουση του τουρκικού και ελληνικού πλοίου στις 4 Μαΐου.
Αν και υπάρχουν τόσο οι Έλληνες πολιτικοί όσο και οι Τούρκοι έχουν κίνητρα να δώσουν την εντύπωση ότι παίζουν με τη φωτιά στο Αιγαίο, θεωρείται απίθανο να καταλήξουν στην πλήρη σύγκρουση.
Ωστόσο, ενδέχεται να φτάσουμε έως τις εκλογές του Ιουνίου ώστε να περιοριστούν οι εντάσεις.
Πάντως, επισημαίνεται ότι στο άρθρο επισημαίνεται πως η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει υπόψη της η Ελλάδα και η Τουρκία, καθώς σε αντίθεση με τους προκατόχους του ο Trump τις πρώτες πρωινές ώρες δεν επιλύει προβλήματα (όπως συνέβη με τον Clinton στην κρίση των Ιμίων) αλλά «ανεβάζει» σχόλια στο twitter.

H ελληνοτουρκική διαμάχη

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να ''διαβάσει'' κάποιος την ελληνο-τουρκική διαφωνία που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα κάποιοι να μιλάνε για το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Ο ένας είναι αυτός που επικαλείται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές: τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα θέμα στρατηγικής σημασίας και κύρους και για τις δύο πλευρές.
Ο δεύτερος είναι αυτός που επικαλέστηκε ο Bill Clinton, όταν το 1996 διαχειρίστηκε το τελευταίο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των χωρών.
Τότε, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν στο χείλος ναυτικής αντιπαράθεσης για την κυριαρχία της βραχονησίδας των Ιμίων.
Στη βιογραφία του, ο Clinton μιλάει για το πώς η κυβέρνηση του κατάφερε να αποτρέψει τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να πολεμήσουν για βράχους που θα κατοικούνταν από μισή δωδεκάδα πρόβατα» αναφέρει ο κ. Τζάλλας στο άρθρο του.
Όπως σχολιάζει ο ίδιος, οι βράχοι είναι χρήσιμοι για την ύψωση σημαιών, που συνηθίζουν και οι δύο πλευρές για να προκαλέσουν ο ένας τον άλλον και να ικανοποιήσουν τα συναισθήματα των πολιτών τους.
«Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο.
Οι σημαίες ανυψώνονται και υποστέλλονται για τη δήλωση της εθνικής κυριαρχίας, τα μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ συμβαίνουν και περιστατικά μεταξύ των πλοίων της ακτοφυλακής.
Παράλληλα, οι πολιτικοί κάνουν δραματικές δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση και στις δύο χώρες» επισημαίνει ο ίδιος.

Οι εκλογές στην Τουρκία και οι θεωρίες συνωμοσίας στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου και κατά ένα περίεργο τρόπο ενίσχυσε την επιθετική ρητορική, ότι «τα ελληνικά κόλπα διαρκούν μόνο μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, τα στρατό και το ναυτικό μας».
Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καλύτερα και για την Ελλάδα.
«Στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της εθνικιστικής Δεξιάς, το υπουργείο Άμυνας διοικείται από δυο πολιτικού που αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας: τον δεξιό υπουργό Άμυνας Πάνος Καμμένος και τον Αριστερό αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη.
Και οι δύο υπέβαλαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ερωτήσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με το εάν ο ελληνικός λαός ψεκάζεται από αεροπλάνα με ουσίες που τις καθιστούν πιο δεκτικές στις επιταγές ξένων κέντρων αποφάσεων.
Και οι δύο έχουν περιγράψει ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο ως ''ακήρυχτο πόλεμο''.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιο προσεκτικός.
Έχει περιοριστεί σε μια συμβολική επίσκεψη στο Καστελόριζο.
Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που οι Έλληνες είδαν τον Πρωθυπουργό τους σε αυτό το απομακρυσμένο νησιωτικό νησί που απέχει μόλις 1,25 ναυτικά μίλια από τη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας.
Το 2011, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε επίσης τον Καστελόριζο για να ανακοινώσει την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο» επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο.

Η σύγκρουση σε διπλωματικό επίπεδο

Την ίδια στιγμή, όμως, Ελλάδα και Τουρκία συγκρούονται και σε διπλωματικό επίπεδο.
Όπως σχολιάζει ο κ. Τζάλλας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί διέφυγαν στην Ελλάδα ενώ ως αντίποινα, οι Τούρκοι συνέβαλαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς στα σύνορα του Έβρου.
«Η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι οι δύο χώρες περιστασιακά έχουν βρεθεί στα πρόθυρα του χάους, αλλά τελικά δεν έχουν πέσει στην παγίδα του πολέμου.
Μετά το 1999 ιδιαίτερα, η Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν απροσδόκητα κοντά, μέσω της αποκαλούμενης "διπλωματίας σεισμού", όταν οι σεισμοί έπληξαν και τις δύο χώρες.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έκανε μια σημαντική αλλαγή στην εξωτερική της πολιτική, εγκαταλείποντας τη χρήση του βέτο για να εμποδίσει τις προσδοκίες της Τουρκίας να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία του 2016 μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έχει καταστήσει εξαιρετικά σημαντικές τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει επίσης δηλώσεις ότι ''καμία ειρήνη δεν είναι τόσο καλή όσο η ειρήνη με την Ελλάδα''.
Οι δύο πλευρές δίνουν την εντύπωση ότι παίζουν με τη φωτιά στο Αιγαίου, αλλά χωρίς να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, διότι στο τέλος θα υπαναχωρήσουν όπως συνέβη το 1996.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα θυμηθούν την τελευταία στιγμή τη σημασία των καλών γειτονικών σχέσεων.
Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε έως τις τουρκικές εκλογές για να ηρεμήσουν τα πράγματα.
Αλλιώς, οι δύο χώρες ενδέχεται να φτάσουν σε μια μεταμεσονύχτια κρίση όπως το 1996.
Η διαφορά ωστόσο είναι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επιλύει πλέον προβλήματα, αλλά σχολιάζει μόνο στο Twitter.
Αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη η Ελλάδα και η Τουρκία προτού συνεχίσουν την άσκοπη κλιμάκωση των εντάσεων» καταλήγει ο ίδιος στο άρθρο του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης