Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γερμανία: Μας «δουλεύουν» για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία;

Γερμανία: Μας «δουλεύουν» για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία;
Δεν αναβαθμίζουν τα Leopard 2A4, αλλά παραδίδουν τα υποβρύχια 214...
Ή μας δουλεύουν, ή έχουν «μπλέξει τα μπούτια τους» στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας. Δεν εξηγούνται διαφορετικά οι αντικρουόμενες απαντήσεις στις πρόσφατες επερωτήσεις του Die Linke, σχετικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Μόλις πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι ακόμη και  στις αρχές του 2018, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε εγκρίνει σημαντικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Der Spiegel», το Βερολίνο είχε εγκρίνει μεταξύ της 31ης Ιουλίου του περασμένου έτους και της 15ης Ιανουαρίου του 2018, εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου €14 εκ.

Οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία προκάλεσαν έντονες συζητήσεις, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών με άρματα μάχης Leopard 2Α4 γερμανικής παραγωγής κατά την επίθεση εναντίον κουρδικών στρατιωτικών ομάδων στη Συρία και ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι κατά την εισβολή στο Afrin, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί τα γερμανικά άρματα μάχης, Leopard.
Η γερμανική κυβέρνηση ως απάντηση στην κριτική αυτή, δήλωσε πως τα άρματα αυτά πωλήθηκαν στην τουρκική κυβέρνηση το 2011, ή και παλαιότερα. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Zigmar Gabriel, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι είχε ήδη υποσχεθεί μια περιοριστική πολιτική εξαγωγών όπλων. απέσυρε την προσφορά του για αναβάθμιση των τουρκικών Leopard.

Ισχυρή κριτική

Επίσης, μετά από σχετική ερώτηση πού κατέθεσε στο Κοινοβούλιο η κοινοβουλευτική ομάδα του Αριστερού κόμματος Die Linke, το Υπουργείο Οικονομίας απάντησε πως η νέα γερμανική κυβέρνηση στις πρώτες εβδομάδες της θητείας της, δεν έχει επιτρέψει καμιά εξαγωγή όπλων προς την Τουρκία, αλλά και την Σαουδική Αραβία, δύο χώρες πού εμπλέκονται σε πολεμικές διαμάχες.
Σύμφωνα με την απάντηση αυτή, από τις 14 Μαρτίου 2018 έως τις 20 Απριλίου, δόθηκε προς την Τουρκία μόνον μια άδεια αξίας €1.926.
Η αντιπολίτευση έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία μέσα στο 2017 εξήγαγε στην Τουρκία και στην Σαουδική Αραβία οπλικά συστήματα, €27,7 εκ. παραβιάζοντας το αυστηρό νομικό πλαίσιο που υπάρχει αναφορικά με τις εξαγωγές αυτές.
Ο γερμανικός νόμος ορίζει πως δεν μπορούν να γίνονται εξαγωγές όπλων προς χώρες που έχουν ανάμιξη σε πολεμικές διαμάχες. Το Die Linke της Γερμανίας ζητά από την κυβέρνηση τον πλήρη τερματισμό εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία, αλλά και την Σαουδική Αραβία.

Τα υποβρύχια 214

Παρόλ'  αυτά, σήμερα μαθαίνουμε ότι: «H εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) θα παραδώσει έξι υποβρύχια στην Άγκυρα τα οποία κατασκευάστηκαν από κοινού με μια τουρκική εταιρεία», σύμφωνα με είδηση την οποία μετέδωσε το Δελτίο Ειδήσεων (Tagesschau) του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Αποτέλεσμα εικόνας για type 214 class submarine
Αυτό προκύπτει από τη γραπτή απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχετική επερώτηση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), η οποία βρίσκεται στη διάθεση του ΑRD. Σύμφωνα με αυτή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκδώσει άδεια κατασκευής για τα υποβρύχια της κλάσης 214, ίδιας κλάσης με τα αντίστοιχα ελληνικά που δε «γέρνουν» πια.

Αποτέλεσμα εικόνας για υποβρύχιο παπανικολής
Η γερμανική ομοσπονδοιακή κυβέρνηση είχε δώσει το 2009 τη συγκατάθεσή της για την παραγωγή υποβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό. Το 2011 η Γερμανία ανέλαβε επίσης εξαγωγικές εγγυήσεις συνολικού ύψους σχεδόν €2,5 δισ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Δελτίου Ειδήσεων (Tagesschau) του ARD, η κατασκευή τους είχε ξεκινήσει αντίστοιχα το 2015, το 2016 και το 2017, δηλαδή συνεχίστηκε και μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, η οποία είχε ως επακόλουθο μαζικές συλλήψεις.
«Τα εξαγόμενα από τη Γερμανία πολεμικά όπλα, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία υπό τη μορφή υποβρυχίων, είναι απολύτως ενδεδειγμένα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», δήλωσε η Σεβίμ Ντάγκντελεν, αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Die Linke, προσθέτωντας ότι αυτές οι εξαγωγές συνδέονται με «σημαντική μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία».

ΠΗΓΕΣ: Spiegel online, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης