Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA/ML για stress tests ελληνικών τραπεζών: «Η υπομονή των ελεγκτών... επιβραβεύτηκε» - Πως ωφελήθηκαν ΕΤΕ, Eurobank

BofA/ML για stress tests ελληνικών τραπεζών: «Η υπομονή των ελεγκτών... επιβραβεύτηκε» - Πως ωφελήθηκαν ΕΤΕ, Eurobank
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά τους, σύμφωνα με την BoA/ML
Οι ελληνικές τράπεζες "πέρασαν" τα stress tests της ΕΚΤ, όπως αναμενόταν, καθώς και οι τέσσερις εμφάνισαν κεφαλαιακούς δείκτες πάνω από το 8% και 5,5% στο βασικό και δυσμενές σενάριο αντίστοιχα.
Αυτό διαπιστώνει στην σημερινή, 9 Μαΐου 2018, 10σέλιδη ανάλυσή της η Bank fo America Merrill Lynch, την οποία και τιτλοφορεί "Stress tests: Regulatory patience awarded" (stress tests: η υπομονή των ελεγκτών επιβραβεύτηκε) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την BofA, η μέση μείωση του κεφαλαίου ήταν 9 π.μ. που ισοδυναμεί με 15,5 δισ. ευρώ.
Ξεχωριστά, στη βάση fully-loaded ο CET1 υπό το δυσμενές σενάριο για το 2020 παρέμεινε στο 3,6%-7,3%, με την Πειραιώς να έχει τον χαμηλότερο και την Alpha Bank το υψηλότερο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι αρχές δεν θα απαιτήσουν άμεσα κάποια ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και θα χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα ως εισροή στις απαιτήσεις P2G.
Όπως αναφέρει η BofA, η η υπομονή των ρυθμιστικών αρχών μπορεί να είναι θετική για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα (και οι δύο με συστάσεις neutral), καθώς μπορεί να επωφεληθούν τις βελτιώσεις στα χαρτοφυλάκια δανείων τους με μειωμένη εξασφάλιση.
Από την άλλη, η BofA εξακολουθεί να αξιολογεί με underperform (επιδόσεις κατώτερες της αγοράς) τις Alpha Bank και Πειραιώς, καθώς οι προσπάθειες "καθαρισμού" των προβληματικών δανείων θα είναι κοστοβόρα.
Μακροπρόθεσμα, η αξιολόγηση του κλάδου παραμένει μετριοπαθής, καθώς οι προκλήσεις μείωσης των επισφαλών δανείων είναι υψηλές και οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των NPEs είναι υψηλοί, μεταξύ 37-45%.



Η εξάντληση κεφαλαίων είναι υψηλότερη έναντι της δοκιμής του 2015

Τόσο η βάση κεφαλαίου εκκίνησης όσο και η εξάντληση κεφαλαίων ήταν υψηλότερες στη φετική άσκηση, σε σχέση με το 2015, παρατηρεί η BofA.
Οι λόγοι ήταν:
(i) η μεθοδολογία για τον πιστωτικό κίνδυνο προσαρμόστηκε στο μοντέλο του IFRS 9
(ii) η ΕΚΤ χρησιμοποίησε έναν στατικό ισολογισμό
(iii) Ο ορίζοντας προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων κάλυψε τρία έτη (έναντι 2,5 ετών το 2015).

Μερικές παράμετροι ήταν γενναιόδωρες, άλλες όχι

Τα καθαρά έσοδα από τόκους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν σημαντικά στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου, κατά 25-29% σε σχέση με το βασικό σενάριο το 2020 και κατά 23-31% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της BofAML 2020E.
Το πιο γενναιόδωρο και ουσιαστικό όφελος ήταν η συμπερίληψη αυτού που θεωρείται ότι είναι πτωχότερης ποιότητας κεφάλαιο, τα DTA / C, καθώς και η σταδιακή εφαρμογή του IFRS9.
Επιπλέον, οι εισροές στα δάνεια του σταδίου 3 φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα επιθετική σε σχέση με τα τρέχοντα σχέδια του SSM.
Κάτω από το αρνητικό σενάριο, τα 21 δισ. ευρώ νέων NPEs προστέθηκαν στις τέσσερις τράπεζες κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου.
Συγκριτικά, σύμφωνα με το σχέδιο SSM, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να έχει 20 δισ. ευρώ νέων NPEs κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ενώ οι παράμετροι μπορεί να διαφέρουν κάπως, δεν φαίνεται ότι οι εισροές NPEs ήταν ιδιαίτερα επιθετικές στο πλαίσιο του αρνητικού σεναρίου.



Οι πολιτικές εξελίξεις πιθανόν να συνεχίσουν να επηρεάζουν

Οι συζητήσεις σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης συνεχίζονται, με την BofA να αναμένει οι αλλαγές σε αυτή τη ρητορική να είναι το κλειδί των επιδόσεων των ελληνικών τραπεζών στο εγγύς μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης