Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mint Partners, ING, UniCredit: Πιθανή η παράταση του QE της ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο ή το 2019

Mint Partners, ING, UniCredit: Πιθανή η παράταση του QE της ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο ή το 2019
Εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη συνεχίσουν να είναι αδύναμα, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να παρατείνει το QE
Πληθαίνουν πλέον τα σενάρια παράτασης του QE της ΕΚΤ, καθώς τα στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης φαίνονται αδύναμα, κάτι που θα αναγκάσει την ευρωτράπεζα να ξαναπάρει στάση αναμονής.
Τα πρόσφατα στοιχεία για την ευρωζώνη δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή θα επιβραδυνθεί, αυξάνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.
«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια παράταση του QE» δήλωσε στο CNBC ο Bill Blain της Mint Partners.
«Το κλειδί θα είναι τα επόμενα στοιχεία που θα ανακοινωθούν, κυρίως η πορεία του PMI.
Εάν υπάρξει το είδος της ισχυροποίησης που αναμένει η αγορά, θα δείξει την επιστροφή της ανάκαμψης και κατά συνέπεια θα έχει φτάσει η ώρα για το taper.
Αλλά εάν τα στοιχεία συνεχίσουν να είναι αδύναμα, η ΕΚΤ θα επιστρέψει στη κατάσταση αναμονής» επεσήμανε.
Από την πλευρά του, ο Bert Colijn της ING δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για την ευρωζώνη κάνουν πιο δύσκολη την απόφαση της ΕΚΤ επιθετική αλλαγή πολιτικής.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το κλίμα ευφορίας που υπήρξε στην Ευρώπη το 2017 ενδέχεται να μην ισχύει το 2018.
«Πιστεύουμε ότι μια παράταση του QE είναι εξαιρετικά πιθανή» δήλωσε ο Colijn προσθέτοντας ότι μια τέτοια παράταση θα είναι μέχρι τον Δεκέμβριο ή ακόμα και μέχρι το 2019.
Ωστόσο, κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η παράταση του QE στο επόμενο έτος θα είναι εφικτή εάν τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν θα είναι σημαντικά πιο αδύναμα.
Από την πλευρά του, ο Erik Nielsen της UniCredit δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Ιούλιου μια σταδιακή κατάργηση του QE κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους.
«Τα μακροοικονομικά στοιχεία θα πρέπει να είναι πολύ πιο αδύναμα από τώρα για να παρατείνει η ΕΚΤ το QE και το 2019» τόνισε.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 14 Ιουνίου του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης