Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

EastMed: «Game Ghanger» με δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

EastMed: «Game Ghanger» με δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Τα μηνύματα της σημερινής Τριμερούς προς τον Erdogan.
Ένας παρασκηνιακός διπλωματικός πόλεμος με επίκεντρο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη σημερινή 4η Τριμερή Συνάντηση Κορυφής, παρά το γεγονός ότι δηλώνεται ότι δεν αποτελεί μορφή «συμμαχίας» εναντίον τρίτης χώρας, είναι προφανές ότι η παρουσία των τριών ηγετών στη Λευκωσία και με δεδομένο ότι και οι τρεις χώρες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο -για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά- του Tayip Erdogan, στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
Βασικό θέμα της σημερινής Τριμερούς είναι οι ενεργεικές πηγές φυσικού αερίου και η πρωτοβουλία του Ισραήλ, που όλο και πιο συχνά πλέον, με πιο πρόσφατη την δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού του το περασμένο Σάββατο, στρέφεται στην επιλογή του αγωγού EastMed, για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή αγορά, μέσω Κύπρου κι Ελλάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan netanyahu
Μέχρι χθες, το Ισραήλ ήλπιζε σε κάποιου είδους αλλαγή στάσης ή/και ανατροπή του Tayip Erdogan για να σχεδιάσει με μια «νέα Τουρκία» τα ενεργειακά του σχέδια. Το γεγονός ότι η συζήτηση για τον EastMed θα ξεκινήσει στη σημερινή Τριμερή, πριν από την πραγματοποίηση των τουρκικών εκλογών, αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για τη στρατηγική στροφή των σχεδιασμών  του Ισραήλ, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της Τουρκίας στην οποία δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη όποιοι και να την κυβερνούν.

Αποτέλεσμα εικόνας για eastmedΕάν κατασκευαστεί τελικά ο EastMed, το γεωστρατηγικό παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο θα αλλάξει δραματικά. Η Τουρκία, με ευθύνη της μένει εκτός του ενεργειακού παιγνιδιού στη Μεσόγειο και περιορίζεται στη συνεργασία με τη Ρωσία, η οποία όμως «αλληθωρίζει» και προς τις άλλες χώρες της περιοχής, καθώς και συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Κι αυτό γιατί ακόμα και ο Πρόεδρος Putin, παρά το γεγονός ότι πέτυχε μέσω του Erdogan να δημιουργήσει προβλήματα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, είναι φυσικό να μην του έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη.

Οδεύοντας προς τον EastMed
 
Οι αποφάσεις για την επένδυση στον αγωγό αυτό, με κόστος που φθάνει τα €6 δισ. θα ληφθούν το 2019, αλλά μέχρι τότε Κύπρος και Ισραήλ αναζητούν λύση στη διαφορά που έχει προκύψει σχετικά με το κοίτασμα Αφροδίτη. Το κυπριακό κοίτασμα συνορεύει με την Ισραηλινή ΑΟΖ και οι εταιρίες που έχουν τα δικαιώματα στο Ισραηλινό Οικόπεδο πιέζουν για να υπάρξει διεθνής διαιτησία, για «δίκαιη» κατανομή του κοιτάσματος που φαίνεται ότι εκτείνεται και στις δυο πλευρές της οριογραμμής, αν και η μερίδα του λέοντος βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αποτέλεσμα εικόνας για διαιτησία για την αφροδίτη
Η επίλυση της διαφοράς φυσικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο, μια και το Αφροδίτη είναι το μοναδικό προς το παρόν «ώριμο» προς εκμετάλλευση κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύπριος υπουργός ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, βρέθηκε χθες για ολιγόωρη επίσκεψη στο Κάιρο για να συζητήσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, το εξίσου σημαντικό σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.
Αυτός ο αγωγός, θα μπορεί να μεταφέρει ποσότητα του κυπριακού φυσικού αερίου στο υπάρχον τερματικό σταθμό LNG  είτε για κατανάλωση στην Αίγυπτο ή για εξαγωγή υπό μορφή LNG.
Ένα νέο σκηνικό δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή και μετά τη σημερινή Τριμερή, ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών που θα έχουν οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν εντός του Μαΐου στην Ουάσιγκτον, θα είναι ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός/γεωοικονομικός ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης