Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς το χειρότερο τρίμηνο από το 2015 τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών

Προς το χειρότερο τρίμηνο από το 2015 τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών
Πτώση 5,1% καταγράφει ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της JPMorgan από τα τέλη του Μαρτίου 2018
Σημαντική πτώση καταγράφουν έναντι του δολαρίου τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) κατά το β’ τρίμηνο του 2018, όντας σε τροχιά να καταγράψουν τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το 2015, όταν ανησυχίες για την Κίνα είχαν ασκήσει ισχυρές πιέσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο δείκτης νομισμάτων EM της JPMorgan έχει υποχωρήσει κατά 5,1% από τα τέλη του Μαρτίου του 2018, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το γ’ τρίμηνο του 2015.


Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης παρακολουθεί 10 μεγάλα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έναντι του δολαρίου, το οποίο έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
«Η ευρεία ισχύς του δολαρίου έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε ένα βίαιο δεύτερο τρίμηνο για τις ΕΜ», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων της ING.
Το ρωσικό νόμισμα, το ρούβλι, καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις, με «βουτιά» 9,7% έναντι του δολαρίου.
Το πέσο της Αργεντινής έχει υποχωρήσει κατά 8,2%, η τουρκική λίρα σημειώνει απώλειες 7,8%, ενώ το μεξικάνικο πέσο καταγράφει απώλειες 7,2%.


Όπως σημειώνουν οι «F.T.», οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο αντιμετωπίζουν εγχώρια προβλήματα.
Στη Ρωσία, πολλές επιχειρήσεις και στελέχη έχουν χτυπηθεί από κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος τους τον Απρίλιο.
Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε τα επιτόκια τρεις φορές στη διάρκεια μιας εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να πείσει τις αγορές ότι έχει δεσμευτεί να ρίξει… κρύο νερό στον «καυτό» πληθωρισμό.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές που καλύπτουν την Τουρκία ανησυχούν ότι η οικονομία της χώρας είναι υπερθερμασμένη και ότι είναι όλο και πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Η τουρκική λίρα κατήλθε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, με ένα δολάριο να αγοράζει 4.299 λίρες.
«Ενώ μπορούμε να κατηγορήσουμε για όλες αυτές τις κινήσεις τις εγχώριες (σε μεγάλο βαθμό πολιτικές) εξελίξεις, ήταν τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και το ισχυρό δολάριο που αποτέλεσαν τον καταλύτη για τις απώλειες», δήλωσε ο Turner.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης