Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς: Μείωση NPEs κατά 11,1 δισ. ευρώ έως το 2019 χωρίς σημαντικές νέες προβλέψεις

tags :
Πειραιώς: Μείωση NPEs κατά 11,1 δισ. ευρώ έως το 2019 χωρίς σημαντικές νέες προβλέψεις
Η Πειραιώς έχει προετοιμαστεί για πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs, χωρίς να εγγράψει νέες ζημίες
Βέβαιη η τράπεζα ότι δεν θα απαιτηθεί σχηματισμός σημαντικών πρόσθετων προβλέψεων για να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων  ως το 2019.
Εξετάζεται συνεισφορά ακινήτων σε επενδυτικά σχήματα.
Τον φιλόδοξο στόχο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις του πλάνου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων την τρέχουσα διετία (2018-19), χωρίς να απαιτηθεί σχηματισμός σημαντικών πρόσθετων προβλέψεων έχει θέσει η Πειραιώς.  
H διοίκηση της τράπεζας δηλώνει βέβαιη ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας θα μειωθούν, σύμφωνα με το στόχο, ως το τέλος του 2019, χωρίς να απαιτηθούν προβλέψεις, όπως αυτές που σημάδεψαν το δ τρίμηνο του 2017.  
Η θέση της στηρίζεται στο γεγονός ότι η τράπεζα έχει προετοιμαστεί για πωλήσεις θυγατρικών, συγγενών εταιρειών καθώς και χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σχηματίζοντας προβλέψεις απομείωσης, που της επιτρέπουν να πωλήσει χωρίς εγγραφή ζημιάς.
Για παράδειγμα, στη χρήση 2017 σχηματίστηκαν πρόσθετες προβλέψεις για διακοπτόμενες δραστηριότητες, ύψους 189 εκατ. ευρώ.
Έτσι, θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερες μεταβιβάσεις θυγατρικών, όπως η Piraeus Bank Romania.
Επιπρόσθετα, απομειώθηκε η αξία στην οποία αποτιμά στα βιβλία της συγγενείς εταιρείες και σχηματίστηκαν πρόσθετες προβλέψεις για δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αυτές.
Τέλος, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με απομειώσεις επί της αξίας ακινήτων.  
Με βάση όσα αναφέρει στην αναλυτική οικονομική κατάσταση, η Πειραιώς εξετάζει σενάρια μαζικής εκποίησης ακινήτων ή τη συνεισφορά τους σε διάφορα επενδυτικά σχήματα, σε συνεργασία με εξωτερικούς επενδυτικούς συμβούλους.
Η Πειραιώς καλείται να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά τουλάχιστον 11,1 δις ως το τέλος του 2019 προκειμένου να υποχωρήσουν κάτω από τα 20,3 δις ευρώ από 31,4 δις στο τέλος του 2017.
Η μείωση θα προέλθει κατά τουλάχιστον 3,7 δις ευρώ από πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και κατά περίπου 5 δις ευρώ από λογιστικές διαγραφές απαιτήσεων.
Η τράπεζα σχημάτισε το 2017 πρόσθετες προβλέψεις 3,6 δις ευρώ για συντελεσθείσες (σχεδόν 2 δις) και αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου (1,6 δις).  
Έτσι η κάλυψη των NPEs από προβλέψεις αυξήθηκε κατά 5% σε 52% και των NPLs από το 75% στο 83%.
Στο πρώτο τρίμηνο, η μείωση των NPEs κινείται, σύμφωνα με τη διοίκηση, βάσει των στόχων.
Όπως αναφέρεται στις λογιστικές καταστάσεις, πέραν της πώλησης απαιτήσεων και δανείων εξετάζεται και το εργαλείο της ανάθεσης διαχείρισης δανείων σε εξειδικευμένες «πλατφόρμες», χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό θα γίνει με joint venture όπως έπραξε η Alpha με την CenterBridge ή θα είναι απόρροια συμφωνιών για μεταβίβαση χαρτοφυλακίων (πχ project Amoeba).

Κεφαλαιακές ενισχύσεις 1 - 1,5 δισ. από την Πειραιώς, με πωλήσεις δανείων, ομολογιακό tier 2

Σε κεφαλαιακές ενισχύσεις 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ σχεδιάζει να προχωρήσει η τράπεζας Πειραιώς από πωλήσεις δανείων, πωλήσεις θυγατρικών και έκδοση ομολογιακού tier 2.
Στο stress tests η Πειραιώς στο δυσμενές σενάριο εμφάνισε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 5,9% ωστόσο με όρους fully loaded common equity 1 δηλαδή πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 4 και IFRs 9 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρεί στο 3,6%.
Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι όχι μόνο η Πειραιώς αλλά συνολικά οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν πρωτοβουλίες κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Σε πρώτη φάση η Πειραιώς θα προχωρήσει σε πώληση προβληματικών δανείων και ορισμένων θυγατρικών με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 0,5% ή 500 εκατ ώστε να κλείσει την ψαλίδα έναντι της Eurobank και Εθνικής τράπεζας.
Έως τα τέλη Μαΐου θα πουλήσει το 1,6 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα με στόχο να συγκεντρώσει 310-320 εκατ ευρώ.
Ωστόσο στα σχέδια της Πειραιώς βρίσκεται και η έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης tier 2 έως 1 δισεκ. για να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Η τράπεζα Πειραιώς και η διοίκηση Μεγάλου  το επόμενο διάστημα θα λάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να θωρακιστεί κεφαλαιακά, να προωθήσει την εξυγίανση της και να ενισχύσει τον ρόλο της στην αγορά.
Οι τράπεζες συνολικά και όχι μόνο η Πειραιώς ειδικά χρειάζονται να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης