Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ακατάλληλη για καρδιακούς – Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του ΧΑ

Συνεδρίαση ακατάλληλη για καρδιακούς – Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του ΧΑ
Το fund ανέδειξε τη γύμνια του ΧΑ
Απαγορευτική για καρδιακούς ή για όσους δεν διαθέτουν γερό στομάχι ήταν η σημερινή (8/5) συνεδρίαση του ΧΑ, όπου σε λίγες ώρες οι συμμετέχοντες έζησαν σχεδόν τα πάντα.
Την απειλή του κραχ, την χρηματιστηριακή ανάσταση, την αμφισβήτηση των πάντων, την ακραία κερδοσκοπία, τον πανικό και τον φόβο και την ανταμοιβή του ριψοκίνδυνου.
Όσοι πανικοβλήθηκαν έχασαν πολλά και όσοι ρίσκαραν αποκόμισαν μεγάλες υπεραξίες.
Το συμπέρασμα όμως όλων των παραπάνω είναι πως ένα μικρό σε μέγεθος fund έκανε τόσες μέρες άνω-κάτω μία οργανωμένη, υποτίθεται, αγορά.
Το fund ανέδειξε τη γύμνια του ΧΑ, την απουσία ισχυρής επενδυτικής κοινότητας, την απουσία ισχυρών επιχειρηματιών, ενώ έπληξε την αξιοπιστία μίας εκ των κορυφαίων μετοχών του MSCI Greece και άρα όλη την αξιοπιστία των Ελλήνων επιχειρηματιών.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα βλέμματα ξανά στη Folli Follie, η οποία όταν έδειξε ότι αποφεύγει το τρίτο limit down, άρχισε να βελτιώνει την επενδυτική ψυχολογία και να δίνει άνοδο στο ΧΑ.
Γρήγορα όμως γύρισε σε αρνητικό έδαφος, και παρέσυρε όλο το ταμπλό.
Τότε άρχισε να βυθίζεται η μετοχή της Ιντραλότ παρασύροντας όλες τις εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη (Ιντρακόμ Κατασκευές, Ιντρακόμ, Κέκροψ) στο limit down.
Κλείδωσαν οι περισσότερες για λίγη ώρα, ενώ την ίδια ώρα βυθίζονταν μετοχές όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, MIG στέλνοντας το ΧΑ στο -2,95% και στις 786,81 μονάδες.
Η φήμη ότι η Ιντραλότ ίσως είναι η επόμενη μετοχή που έχει σορτάρει το QCM έκανε το γύρο της αγοράς με αποτέλεσμα ο τίτλος να πάει στο -30% με μεγάλο όγκο και πολλές δεκάδες χιλιάδες τεμάχια ανεκτέλεστα.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες αν και έχουν καλά EBITDA δεν μπορούν να βγάλουν κέρδη, ή που έχουν κέρδη αλλά δεν έχουν cash flow ή που έχουν υψηλό δανεισμό, έφερνε μαζικές ρευστοποιήσεις.
Στο ΧΑ επικράτησε χάος και η κατάσταση ηρέμησε λόγω της γρήγορης ανακοίνωσης της διοίκησης της Ιντραλότ, η οποία διέψευσε τις φήμες.
Οι ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν ώθησαν τους πιο τολμηρούς σε τοποθετήσεις με αποτέλεσμα από τις 786 μονάδες το ΧΑ να γυρίσει γρήγορα στις 810 μονάδες και οριακά θετικό.
Από κει και μετά οι διακυμάνσεις ήταν σημαντικές και ο γενικός δείκτης άλλαζε συνέχεια πρόσημα.
Τελικά έκλεισε στις 817 μονάδες.
Η Ιντραλότ περιόρισε σημαντικά τις απώλειες αλλά και πάλι παρέμειναν υψηλές.
Έκλεισε στα 0,88 ευρώ με πτώση 10,20%.
Η MIG από το -18% βρέθηκε σε θετικό έδαφος και τελικά έκλεισε με άνοδο 1,59%, η ΔΕΗ από το -18% περιόρισε σημαντικά την πτώση και έκλεισε με οριακές απώλειες 0,43% όπως και η Ελλάκτωρ που βρέθηκε να χάνει περίπου 10% αλλά τελικά έκλεισε με μικρή άνοδο 0,25%.
Η Folli Follie με χαμηλό ημέρας το -14,5% έκλεισε στα 8,55 ευρώ και στο +13,70%.
 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης