Χρηματιστήριο

Η Quintessential κέρδισε όχι από το σορτάρισμα αλλά από την αποκάλυψη της γύμνιας στην εποπτεία της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς

Η Quintessential κέρδισε όχι από το σορτάρισμα αλλά από την αποκάλυψη της γύμνιας στην εποπτεία της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έκανε ούτε το αυτονόητο
Η υπόθεση της Folli-Follie ήλθε να πιστοποιήσει για μια ακόμα ότι παρά τα οκτώ χρόνια  τρόικας στην Ελλάδα η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει πολύ σοβαρά ελλείμματα τα οποία δίνουν το δικαίωμα σε οποιοδήποτε fund να προκαλέσει την απόλυτη σύγχυση και πανικό.

Η έλλειψη θεσμών ή μάλλον η ανυπαρξία και η ανικανότητα των θεσμικών οργάνων έχει πλέον δημιουργήσει νέφος αναξιοπιστίας για τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιριών.
Και πλήττει πάνω από όλα και κύρια τις εταιρίες που εν μέσω κρίσης παράγουν κέρδη και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και αποζητούν μέσω της κεφαλαιαγοράς μια διέξοδο χρηματοδότησης στις επενδύσεις που σχεδιάζουν.

Ανατρέχοντας στα πραγματικά περιστατικά και σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε δημοσίως ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Επιτροπή δεν είδε τίποτα στις οικονομικές καταστάσεις και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης που είναι αρμόδια να ελέγχει τους ορκωτούς επίσης δεν κατάλαβε τίποτα το μεμπτό.
Η ουσία όμως είναι άλλη.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έλεγξε τίποτα από τις οικονομικές καταστάσεις της Folli-Follie όπως και η ΕΛΤΕ.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά καθώς οι αναδιατυπώσεις οικονομικών καταστάσεων μετά από εντολή της Κεφαλαιαγοράς γίνονται είτε σε κραυγαλέες περιπτώσεις είτε μετά από δημοσιεύματα που σημαίνει ότι τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά που οφείλει να κάνει η εποπτική αρχή.
Το δεύτερο ατόπημα και απόδειξη της έλλειψης μηχανισμών και διατύπωσης απίθανων δικαιολογιών είναι το επιχείρημα που διατυπώνεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν προβλέπεται η αναστολή διαπραγμάτευσης μιας μετοχής μετά από δημοσίευμα.
Σαφώς και δεν προβλέπεται αλλά η Mifid όπως ενσωματώθηκε στο νόμο 4514/2018 δίνει απεριόριστη εξουσία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση κινητών αξιών.
Και φυσικά στη νομοθεσία υπάρχουν αναφορές περί της αρμοδιότητας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παρεμβαίνει όταν απειλείται η λειτουργία της αγοράς μιας μετοχής ή του ιδίου του Χρηματιστηρίου.
Εδώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έκανε ούτε το αυτονόητο.
Άφησε να σφυροκοπείται η μετοχή πριν καν δώσει εξηγήσεις η εταιρία.
Άφησε να καταρρέει ο τίτλος της Folli χωρίς πρώτα να ζητήσει από την εταιρία να απαντήσει αναλυτικά επί των σημείων της έκθεσης και να απαιτήσει η απάντηση να είναι πλήρης ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν και να μπορούν να κρίνουν τι θα πράξουν αφού έχουν ενημερωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στη συνέχεια άφησε να παίζεται ένα πινγκ πονγκ μεταξύ Folli Follie και Quintessential και την αγορά να γίνεται έρμαιο φημών.
Η σημερινή επιστολή της Ιντραλότ προς την Επιτροπή ότι η μετοχή της υπέστη  αναιτιολόγητη πτώση δείχνει και την κατάσταση που έχει περιέλθει η αγορά όπου είναι ευάλωτη σε όποιες κερδοσκοπικές διαθέσεις.
Και είναι πράγματι πολύ ωραία αυτά που αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς περί ελέγχων στη Folli-Follie αλλά αυτά θέλουν χρόνο και μέχρι να αποδειχτεί αν η εισηγμένη έχει ορθά ή όχι οικονομικά στοιχεία δεν θα υπάρξει ηρεμία.
Όλοι θα φοβούνται και κάθε φήμη θα σπέρνει τον πανικό σε μετοχές που υποθετικά μπορεί να έχουν μαγειρεμένα οικονομικά στοιχεία.
Και υπό αυτές τις συνθήκες η Quintessential δεν πέτυχε μόνο να αποκομίσει κέρδη από το σορτάρισμα 10 εκ μετοχών  (λιγότερων ή περισσότερων δεν έχει σημασία) της Folli αλλά να αποκαλύψει τη γύμνια της λειτουργίας των εποπτικών αρχών στην Ελλάδα. Γιατί οι εισηγμένες εταιρίες προστατεύονται όταν υπάρχουν θεσμοί που μπορούν πείσουν τους επενδυτές ότι λειτουργούν ακαριαία σε συνθήκες κρίσης.
Για παράδειγμα άραγε πόσο χρόνο χρειαζόταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει μέσω των τραπεζών επακριβώς τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli-Follie;
Πόσο χρόνο ήθελε να ζητήσει τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης ελέγχου της Κινέζικης θυγατρικής της Folli-Follie;
Πόσο χρόνο προβληματίστηκε από το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της Folli-Follie δεν δημοσιεύονται οι αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών αλλά μόνο οι λογαριασμοί και να καλέσει την εισηγμένη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία άμεσα;

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης