Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες για τον χρυσό, με το «βλέμμα» στον Trump - Στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά

Ήπιες απώλειες για τον χρυσό, με το «βλέμμα» στον Trump - Στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 40 σεντς έκλεισε ο χρυσός, υποχωρώντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (8/5/2018), για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο χρυσός, δεχόμενος πιέσεις από τη νέα άνοδο του δολαρίου, εν αναμονή των αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, σχετικά με την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Σημειώνεται ότι το δολάριο έχει αυξηθεί περίπου κατά 4% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.
Αντίθετα, το ευρώ παραμένει υπό πίεση, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η υψηλή ανάπτυξη, που σημειώθηκε πέρυσι στην Ευρώπη, χάνει τη δυναμική της.
Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, με την οποία χαλάρωσαν οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, θα επηρέαζε την αίσθηση κινδύνου ευρύτερα στις αγορές.
Ορισμένοι αναλυτές, όπως η Commerzbank, αναφέρουν ότι πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για το δολάριο, πέραν της αρχικής, θετικής, αποστροφής του κινδύνου.
Η σημερινή άνοδος του δολαρίου οφείλεται στην προειδοποίηση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed χαρακτήρισε, παράλληλα, ως «υπερεκτιμημένο» τον ρόλο που διαδραματίζει η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια οικονομικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, ο Powell τόνισε ακόμη ότι η Fed πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους, καθώς εξομαλύνεται η νομισματική πολιτική, ενώ κατέστησε σαφές ότι η στρατηγική της πολιτικής της Fed θα ανακοινωθεί «όσο το δυνατόν σαφέστερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια γίνεται», ώστε να αποφευχθούν διαταραχές στις αγορές.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με οριακές απώλειες 40 σεντς, στα 1.313,70 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,187 δολ.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης