Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» 2,4% για το αμερικανικό αργό μετά την απόφαση Trump για το Ιράν

«Βουτιά» 2,4% για το αμερικανικό αργό μετά την απόφαση Trump για το Ιράν
Άνω των 69 δολ. το αμερικανικό αργό και άνω των 74 δολ. το Brent
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η τιμή του μαύρου χρυσού, αν και μάζεψε ελαφρώς τις ισχυρές απώλειές της, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την απόφασή του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το αμερικανικό ελαφρύ αργό, υποχώρησε 2,5% για να φθάσει στο επίπεδο των 69,11 δολαρίων, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να αποδυναμώνεται έως και 4,38%.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent, με απώλειες 1,55% στα 74,99 δολάρια, ενώ και αυτό ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί κατά 4%.



Η ανακοίνωση Trump αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος όχι μόνο απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αλλά απείλησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις όχι μόνο έναντι της Τεχεράνης αλλά οποιασδήποτε χώρας ή εταιρείας συνεργαστεί με το Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, με την ημερήσια παραγωγή του να φθάνει στα 2,5 εκατ. βαρέλια.



Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σαφώς θα επηρεάσουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και θα οδηγήσουν σε πιθανή νέα άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού.
Η απάντηση κατέφθασε από το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και τη συνεργασία τους με τις υπόλοιπες χώρες –αυτές της Ευρώπης- που συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία μαζί του.
Αντίθετα ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την απόφαση Trump εμφανίστηκε το Ισραήλ, ενώ Γαλλία και Γερμανία εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης