Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS, ANZ, EIU, FXTM, Nomura: Οι εκτιμήσεις για την αντίδραση του πετρελαίου στην απόφαση του Trump για το Ιράν

UBS, ANZ, EIU, FXTM, Nomura: Οι εκτιμήσεις για την αντίδραση του πετρελαίου στην απόφαση του Trump για το Ιράν
Οι αναλυτές περιγράφουν τις εκτιμήσεις σχετικά με την αντίδραση της τιμής του πετρελαίου στην απόφαση του Donald Trump να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν
Ανοδικά κινούνται σήμερα (9/5/2018) οι τιμές του πετρελαίου και των ενεργειακών μετοχών στον απόηχο της απόφασης του Donald Trump να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το brent ενισχύθηκε κατά 2,5% στα 76,68 δολ. και το WTI ενισχύθηκε κατά 2,3% στα 70,61 δολ., ενώ και στις δυο περιπτώσεις οι τιμές έφτασαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μετά το 2014.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις πέντε αναλυτών σχετικά με την πορεία του πετρελαίου.

UBS

«Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ…
Ενώ οι ΗΠΑ δεν εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων θα «τιμωρήσει» χώρες που δεν έχουν μειώσει σημαντικές τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν.
Ως αποτέλεσμα, περιμένουμε ότι η απόφαση του Trump να ωθήσει υψηλότερα το Brent και θα φέρει αυξημένη μεταβλητότητα κατά τους επόμενους μήνες.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών μπορούν να αντέξουν σε μέτρια υψηλότερες τιμές πετρελαίου.
Η ενίσχυση των πετρελαϊκών εταιρειών, που αντιπροσωπεύουν το 7% του δείκτη MSCI All Country, θα πρέπει να συμβάλει στην αντιστάθμιση του μειονεκτήματος για τις άλλες εταιρείες από το υψηλότερο κόστος εισαγωγών και τις αρνητικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών από τους υψηλότερους λογαριασμούς καυσίμων».

ANZ

«Οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ θέτουν σε εφαρμογή ένα σενάριο που θα μπορούσε να δει την αγορά αργού πετρελαίου ενισχύεται σημαντικά από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και το επόμενο έτος.
Δεν είναι ακόμη γνωστό τι σημαίνει για τη συμφωνία η αποχώρηση των ΗΠΑ.
Η Ρωσία, η οποία έχει υπογράψει τη συμφωνία για την ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε ότι η συμφωνία του Ιράν δεν είναι νεκρή, ενώ η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν επίσης ότι η δέσμευση τους θα συνεχιστεί».

Economist Intelligence Unit (ΕIU)

«Η απόφαση για επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν ενισχύει τα ερωτήματα για το πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι αλλά και οι χώρες της Ασίας που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.,
Με την πάροδο του χρόνου, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν θα υποστούν μια μείωση, ενώ θα περιοριστούν και οι προοπτικές ξένων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.
Ως αποτέλεσμα θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις στην οικονομία του Ιράν που κατά κύριο λόγο εξαρτάται από το πετρέλαιο»

FXTM

«Αν και η απόφαση του Trump για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν ήταν αναμενόμενη, αυτό που πιθανότητα θα αφήσει το στίγμα του στις αγορές είναι η απειλή του Trump ότι θα τιμωρήσει τις χώρες που θα βοηθήσουν το Ιράν.
Αυτοί οι κίνδυνοι ενθαρρύνουν τους traders να προεξοφλήσουν νέο γεωπολιτικό risk premium και η απειλή του να τιμωρήσουν εκείνους που θα βοηθήσουν το Ιράν θα αποτελέσει πλήγμα για τους συμμάχους των ΗΠΑ».

Nomura

«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν κινηθεί ανοδικά φέτος, αντικατοπτρίζοντας εν μέρει τις ανησυχίες σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump σχετικά με το Ιράν.
Οι αυξημένες τιμές επιβαρύνουν ελαφρά το outlook της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο, οι πολιτικές του προέδρου του Ιράν ενδέχεται να αυξήσουν το tail risk για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή κάτι που πιέσει ανοδικά την τιμή του πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης