Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αυξάνεται η ένταση στης Νότια Σινική Θάλασσα - Η Κίνα στη «στρατιωτικοποίηση», αντιδρούν ΗΠΑ και Φιλιππίνες

tags :
Αυξάνεται η ένταση στης Νότια Σινική Θάλασσα - Η Κίνα στη «στρατιωτικοποίηση», αντιδρούν ΗΠΑ και Φιλιππίνες
Αυξάνεται η ένταση στης Νότια Σινική Θάλασσα - Η Κίνα στη «στρατιωτικοποίηση», αντιδρούν ΗΠΑ και Φιλιππίνες
Η Κίνα προχωρά ακάθεκτη στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Πεκίνο εγκατέστησε πρόσφατα πυραύλους Κρουζ.
Σύμφωνα με τις οποίες μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες εγκαταστάθηκαν πύραυλοι κατά πλοίων και συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος σε τρία προκεχωρημένα φυλάκια σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενισχύοντας έτσι τις κινεζικές διεκδικήσεις για την απόλυτη κυριαρχία της χώρας στα νησιά Σπράτλι.
Η Κίνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων και για ιστορικούς λόγους, την κυριαρχία των νησιών αυτών, τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο διενέξεων με πολλές άλλες γειτονικές χώρες (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι, Ταϊβάν).
Υποστηρίζοντας αυτές τις διεκδικήσεις, το Πεκίνο οικοδομεί στα νησιά πολιτικές εγκαταστάσεις αλλά και αεροδρόμια ικανά να υποδέχονται στρατιωτικά αεροσκάφη.



Ανάμεσα στα όπλα που αναπτύχθηκαν, είναι κινεζικοί πύραυλοι Κρουζ κατά πλοίων YJ-12, που μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε σκάφος επιφανείας σε ακτίνα 295 ναυτικών μιλίων, και πύραυλοι εδάφους αέρος HQ-9 που μπορούν να καταρρίψουν αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή εχθρικούς πυραύλους Κρουζ σε ακτίνα 160 ναυτικών μιλίων.
Οι τελευταίες αναφορές έχουν δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων.



Τις τελευταίες μέρες, οι εικόνες των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περιοχές που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, όπως το Fiery Cross, Mischief και Subi, κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
Εν μέσω της αυξανόμενης στη κυβέρνηση των Φιλιππίνων να πάρει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, η Γερουσία έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει έρευνα για την κατεύθυνση των σχέσεων μεταξύ Φιλιππίνων και Κίνας και τρόπους για να προστατεύσει το ενδιαφέρον της χώρας για στη Νότια Θάλασσα της Κίνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων  Alan Peter Cayetano, προσπάθησε να βρει ένα νέο ισορροπίας.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Επαληθεύουμε τις πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων».
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο από τις Φιλιππίνες και την Κίνα», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης των Φιλιππίνων.
Υπό τη διοίκηση του Προέδρου Donald Trump, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, με στόχο την αποτροπή της εγκαθίδρυσης μιας πλήρους ζώνης αποκλεισμού της Κίνας στην περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικές και φιλιππινέζικες δυνάμεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει την Κίνα ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις κινήσεις της με τις οποίες προχωράει στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης