Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναδιαμόρφωση του τρόπου υπολογισμού του κόστους εκπομπών CO2 ζητούν από τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

tags :
Αναδιαμόρφωση του τρόπου υπολογισμού του κόστους εκπομπών CO2 ζητούν από τη ΔΕΗ οι ενεργοβόρες βιομηχανίες
Το θέμα είχε θέσει πρόσφατα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και ο ΣΕΒ
Σημαντική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας προκαλεί η αύξηση της τιμής του CO2 στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων σε συνδυασμό με τον τρόπο υπολογισμού του σχετικού κόστους από τη ΔΕΗ.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (EBIKEN) με επιστολή της προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ζητεί τον επανασχεδιασμό της μεθοδολογίας χρέωσης του κόστους των εκπομπών CO2, ειδικά για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης.
Πρόκειται για θέμα που έχει θέσει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΣΕΒ, με την πρόσφατη επιστολή των προέδρων της Επιτροπής Ενέργειας του Συνδέσμου κ. κ. Ε. Μυτιληναίου και Δ. Παπαλεξόπουλου που αφορούσε συνολικά τα ζητήματα του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2014 η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μηχανισμό αντιστάθμισης του έμμεσου κόστους εκπομπών CO2, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2003/87 και τις σχετικές Κατευθυντήριες Γραμμές του 2012 της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής.

Επιβάρυνση λόγω διαφορετικής βάσης υπολογισμού

Ο μηχανισμός αυτός, κατ’ εφαρμογή σχετικού μαθηματικού τύπου που προβλέπεται πανευρωπαϊκά, προβλέπει τον υπολογισμό ανώτατης ετήσιας αντιστάθμισης του σχετικού κόστους έμμεσων εκπομπών, με βάση την προθεσμιακή τιμή των ρύπων κατά το προηγούμενο της κατανάλωσης έτος.
Αυτό σημαίνει ότι για την αντιστάθμιση του 2018, χρησιμοποιείται ο απλός μέσος όρος των τιμών των ρύπων το 2017 που ήταν 5,7 ευρώ ανά τόνο.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ η μεθοδολογία μετακύλισης του σχετικού κόστους, την οποία η ΔΕΗ εφαρμόζει στο σύνολο των επιλέξιμων βιομηχανιών, χρησιμοποιεί ως βάση υπολογισμού χρέωσης την προθεσμιακή τιμή των ρύπων κατά τον προηγούμενο μήνα από αυτόν της κατανάλωσης.
Με δεδομένο λοιπόν ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου έως σήμερα, οι τιμές κυμαίνονται στα επίπεδα των 13-14 ευρώ ανά τόνο, η βιομηχανία εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί με ένα επιπλέον κόστος λόγω της διαφορετικής βάσης υπολογισμού της μέγιστης αντιστάθμισης και της χρέωσης CO2.
Και αυτό διότι το πραγματικό επίπεδο αντιστάθμισης του κόστους εκπομπών θα κυμανθεί σε ποσοστό πολύ κάτω του 80% και ενδέχεται να πέσει στο 50 - 60%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η βιομηχανία ζητεί ειδικά για το 2018 να συμφωνηθεί ως ανώτατη χρέωση η τιμή των 6,06 ευρώ/MWh και στο πλαίσιο διαμόρφωσης των νέων τιμολογίων Υψηλής Τάσης για το 2019 να συζητηθεί ο επανασχεδιασμός της μεθοδολογίας χρέωσης.

www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης