Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στον αέρα» επενδύσεις δισ. δολαρίων στο Ιράν - Μεγάλη ανησυχία στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες

«Στον αέρα» επενδύσεις δισ. δολαρίων στο Ιράν - Μεγάλη ανησυχία στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες
Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν το 2017 ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ (13 δισ. δολ), αυξημένες κατά 66% σε σχέση με το 2015
«Στον αέρα» βρίσκονται επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες πολλών δισ. δολαρίων στο Ιράν, κυρίως από ευρωπαϊκές βιομηχανίες, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία και να επαναφέρει τις κυρώσεις.
Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν το 2017 ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ (13 δισ. δολ), αυξημένες κατά 66% σε σχέση με το 2015.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις της ΕΕ στο Ιράν το 2017 είναι εκατονταπλάσιες έναντι των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του CNN Money. 
Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ιράν, εκτοξεύθηκαν από τα 9,2 δισ. δολ. το 2015, στα 16,4 δισ. δολ. το 2016, αμέσως μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας.
Οι εμπορικές συναλλαγές της Γερμανίας έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 2015, στα 3,4 δισ. δολ. ετησίως.
Των επενδύσεων στο Ιράν ηγείται η Γαλλία, με τον ενεργειακό κολοσσό Total να έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 2 δισ. δολ.
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις εξέφρασε η PSA Group,  η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τα Peugeot.
 «Όπως και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και παρακολουθούμε επίσης την επίσημη θέση της ΕΕ αναφορικά με το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της PSA, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ελπίζει η στάση της Ένωσης απέναντι στο Ιράν να είναι «ενιαία».
Η Γαλλία, που είχε στενές σχέσεις με το Ιράν και πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχει προσπαθήσει να εμβαθύνει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης το 2016.
Μεγάλες γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA και Renault, ενώ η Airbus έχει λάβει παραγγελίες από την ιρανική αεροπορική εταιρεία IranAir.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διασώσουν τη συμφωνία, ωστόσο η αποστολή αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, η αναστολή των δραστηριοτήτων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν, αποτελεί μονόδρομο για την Ευρώπη.

Johns Hopkins University: Σε σπιράλ θανάτου η οικονομία του Ιράν, σε κίνδυνο το νόμισμα

Η Δαμόκλειος Σπάθη κρέμεται πάνω απο το ιρανικό νόμισμα το rial (δείτε το διάγραμμα παρακάτω), σύμφωνα με ανάλυση του πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παραμένει κοντά σε μια οικονομικής σπείρα θανάτου.
Η οικονομία της χώρας είναι πάντα ευάλωτη λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε ο τελευταίος Σάχης αλλά και αυτών που προστέθηκαν μαζικά από το θεοκρατικό καθεστώς.
Πράγματι, η οικονομία του Ιράν είναι πιο ευάλωτη τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές διαταραχές από ποτέ.
Αυτή η ευαισθησία θα καταστεί περισσότερο εμφανής ενόψει της απόφασης του αμερικανού προέδρου Trump να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη πυρηνική συμφωνία και της επιβολής περισσότερων κυρώσεων κατά του Ιράν.



Η πιο σημαντική τιμή σε μια οικονομία είναι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του τοπικού νομίσματος και του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.
Η ισοτιμία του rial είναι στα 85.000 rials/ανά δολάριο.



Στο Ιράν, η συναλλαγματική ισοτιμία rial/δολάριο αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη τιμή.
Χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα δεδομένα από την μαύρη αγορά συναλλάγματος για το rial, μετατρέπεται η συναλλαγματική ισοτιμία της μαύρης αγοράς σε ακριβείς μετρήσεις του πληθωρισμού.
Η οικονομική αρχή της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (PPP) επιτρέπει αυτή την αξιόπιστη μετατροπή, εφόσον ο ετήσιος πληθωρισμός υπερβαίνει το 25%.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει πως ο υποτιθέμενος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του Ιράν έχει αυξηθεί σε ετήσιο ρυθμό στο 75,8% με την κατάρρευση της αξίας του rial έναντι του δολαρίου.
Πράγματι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε το 2018.



Λοιπόν, τι θα προκύψει από την οικονομική σφαίρα του θανάτου του Ιράν;
Μπορεί να συνοψιστεί με μία λέξη: δυστυχία.
Για να καταλάβουμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στο Ιράν, μπορούμε να κοιτάξουμε τον ετήσιο δείκτη δυστυχίας του Hanke.
Το Φεβρουάριο του 2018, όταν υπολογίστηκε ο δείκτης, το Ιράν κατατάχθηκε στην 11η πιο δυστυχισμένη χώρα, από τις 98 χώρες του δείκτη.
Χρησιμοποιώντας το σημερινό ρυθμό πληθωρισμού του 75,8% στον υπολογισμό της δυστυχίας, το Ιράν θα βρισκόταν στην 3η θέση, ακριβώς πίσω από τη Βενεζουέλα και τη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης