Διεθνή

Παρά τις τεταμένες σχέσεις, η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Παρά τις τεταμένες σχέσεις, η Ευρώπη αγοράζει περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία
Οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν από τη Ρωσία αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου
Οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας έχουν φθάσει στο χειρότερο σημείο τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εν μέσω του σκανδάλου περί της δηλητηρίασης κατασκόπου στο Ηνωμένο Βασίλειο, των ισχυρισμών για την παρέμβαση των Ρώσων στις εκλογές και τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία.
Παρ' όλα αυτά οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αγοράζουν αυξημένες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και ο γίγαντας του φυσικού αερίου της Ρωσίας, Gazprom, ενισχύει την παραγωγή του και τις εξαγωγές του, ενώ παίρνει εγκρίσεις σε μεμονωμένες χώρες για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που δίχασε την ΕΕ λόγω φόβων για ενίσχυση της ρωσικής θέσης στην αγορά φυσικού αερίου.



Τους τελευταίους μήνες, η Gazprom έχει επωφεληθεί από την υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη και τη μειωμένη προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τους ανταγωνιστές της Gazprom.
Η Ρωσία -που είναι προμηθευτής του 1/3 του φυσικού αερίου της Ευρώπης- εκτόξευσε τις παραδόσεις τον χειμώνα που ήταν ένα από τους πιο κρύους στην Ευρώπη.
Ωστόσο, συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλό τζίρο ακόμα και μετά το χειμώνα, καθώς οι χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο προσπαθούν να αναπληρώσουν τα αποθέματα τους που περιορίστηκαν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev, δήλωσε στο τέλος Απριλίου ότι η ρωσική εταιρεία εξάγει τόσο φυσικό αέριο στην Ευρώπη όσο έκανε τους χειμερινούς μήνες, ενώ αναμένεται η ζήτηση την περίοδο του καλοκαιριού να είναι παρόμοια με του χειμώνα.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η προσφορά φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 6,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης