Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως θα απαντήσουν οι έμποροι πετρελαίου στις νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν

Πως θα απαντήσουν οι έμποροι πετρελαίου στις νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν
Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες ετοιμάζονται να περιορίσουν τις αγορές πετρελαίου από το Ιράν
«Τσουνάμι» εξελίξεων αναμένεται να πυροδοτήσει η επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν ενώ τα ευρωπαϊκά εργοστάσια διύλισης και εμπορίας πετρελαίου έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για τον περιορισμό των αγορών ιρανικού πετρελαίου.
Ως γνωστόν η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στις εταιρείες που αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, χρονικό περιθώριο 180 ημερών για να σταματήσουν τις εισαγωγές.
Πολλοί από τους traders και των εργοστασίων διύλισης που μίλησαν στο Bloomberg εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις αγορές εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίσει την εξαίρεση τους, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει «ακουστεί» κάτι τέτοιο.
«Στην περίπτωση που εφαρμοστούν κυρώσεις ή εμπάργκο, θα "παγώσουμε" οποιαδήποτε σχετική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και θα αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές» δήλωσε στέλεχος της ισπανικής εταιρείας Cia Espanola de Petroleos SAU.
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου, που μίλησε στο Bloomberg υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, προειδοποίησε τους εργαζόμενους της να συμβουλευτούν τη νομική υπηρεσίες της εταιρείας πριν κλείσουν συμφωνία με το Ιράν.
Η καχυποψία αντικατοπτρίζει την ανησυχία ότι οι αγορές δεν γνωρίζουν ακόμα το εύρος των μειώσεων που θα απαιτηθούν ή στις κυρώσεις θα περιλαμβάνει και το ελαφρύ αργό.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Donald Trump είναι πιθανό να προκαλέσει παρασκηνιακές κινήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -που συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία με την Τεχεράνη- ώστε η Ευρώπη να εξαιρεθεί.
Τέλος επισημαίνεται ότι η απόφαση του Trump -και η αβεβαιότητα για τους αγοραστές- έχει επίσης επιπτώσεις για τους εισαγωγείς πετρελαίου στην Ασία, που είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης