Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η πετρελαϊκή αγορά θα ισορροπήσει, παρά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

tags :
Fitch: Η πετρελαϊκή αγορά θα ισορροπήσει, παρά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν
Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράν θα μειώσουν την προσφορά στην αγορά πετρελαίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμά η Fitch Ratings
Οι νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν, οι οποίες ανακοινώθηκαν (στις 8/5) ταυτόχρονα με την απόφαση για απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία, αναμένεται να συρρικνώσουν τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και, ως αποτέλεσμα, να συμβάλλουν στη μη εξισορρόπηση της αγοράς «μαύρου χρυσού» τη διετία 2018-2019, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Αν και η παραπάνω πρόβλεψη αναμένεται να πιέσει ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου σε σύγκριση με τις τωρινές υποθέσεις του αμερικανικού οίκου, οι τελικές συνέπειες για την αγορά είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δεδομένου ότι το σημερινό υψηλό επίπεδο των τιμών πετρελαίου και η απειλή ελλείμματος πετρελαίου θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επέκταση της συμφωνίας του Ο.Π.Ε.Κ. για περικοπή της παραγωγής, επισημαίνεται.
Ως εκ τούτου, με δεδομένη και συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί εκ νέου σε πλεόνασμα, υπογραμμίζει η Fitch.
Το Ιράν αύξησε σημαντικά την παραγωγή, από -κατά μέσο όρο- 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015 σε περίπου 3,8 εκατομμύρια το περασμένο έτος, μετά την άρση των κυρώσεων στα τέλη του 2015.
Η αύξηση έλαβε χώρα σε μία περίοδο που οι χώρες του Ο.Π.Ε.Κ. έχουν συμφωνήσει για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το 2016.
«Η παραγωγή του Ιράν είναι απίθανο να μειωθεί άμεσα», υπογραμμίζεται.
Τους πρώτους μήνες του 2018, το Ιράν εξήγαγε 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, περίπου το 3% της συνολικής προσφοράς.
Με βάση τα προαναφερθέντα, η Fitch αναμένει το πετρέλαιο Brent να παραμείνει πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι για κάποιο χρονικό διάστημα, ωστόσο η τιμή θα σταθεροποιηθεί μεταξύ 50 και 60 δολαρίων το επόμενο έτος, όπως και για το σχιστολιθικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης