Οι φθηνές μετοχές του ΧΑ βάσει κερδοφορίας 2017 και οι «παγίδες» λόγω έκτακτων κερδών

Οι φθηνές μετοχές του ΧΑ βάσει κερδοφορίας 2017 και οι «παγίδες» λόγω έκτακτων κερδών
Πολλές εισηγμένες λόγω ρύθμισης δανείων ή άλλων έκτακτων λόγων εμφάνισαν καλή κερδοφορία αλλά χωρίς τα έκτακτα θα είχαν ζημιές
Γεμάτη με έκτακτα κέρδη είναι η λίστα των εταιρειών με τον χαμηλότερο πολλαπλασιαστή κερδών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν οι εισηγμένες για το 2017, και όπως τα επεξεργάστηκε η Beta ΑΧΕΠΕΥ, στις τρέχουσες αποτιμήσεις οι φθηνές μετοχές βάσει p/e είναι περισσότερες από 30.
Όμως από την εν λόγω λίστα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εκκαθαρίσεις καθώς πολλές εισηγμένες εμφάνισαν έκτακτα κέρδη, όπως από ρύθμιση δανείων για παράδειγμα, τα οποία δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Από άλλες εισηγμένες θα πρέπει να αφαιρεθούν έκτακτα κέρδη από πώληση περιουσιακών στοιχείων, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου πρέπει να αφαιρεθούν οι ζημιές από συναλλαγματικές διαφορές.
Μετά τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής, η Folli Follie εμφανίζεται να έχει p/e 2,75 φορές, όμως από τα καθαρά κέρδη ύψους 212 εκατ. ευρώ οι επενδυτές θα πρέπει να προσμετρήσουν το γεγονός ότι δεν έχουν αφαιρεθεί 177 εκατ. ευρώ ζημιά από συναλλαγματικές διαφορές.
Στον ισολογισμό τα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους μετά τα «λοιπά έξοδα» ανέρχονται μόλις στα 35 εκατ. ευρώ, επομένως η μετοχή δεν διαπραγματεύεται με ελκυστικό p/e.Η Καράτζης έχει κέρδη από πώληση ακινήτου.
Χωρίς τα έκτακτα τα καθαρά κέρδη είναι στα 9,2 εκατ. ευρώ αντί 16,8 εκατ. ευρώ, επομένως το P/E είναι στις 11,7 φορές και όχι στις 6,4 φορές.
Στον πίνακα με τα χαμηλότερα p/e η Τράπεζα της Ελλάδος έχει το χαμηλότερα με κάτω από μία φορά, αλλά υπάρχει ειδικό καθεστώς διανομής κερδών.
Η Lavipharm έχει έκτακτα και πολλά θέματα ακόμη στον ισολογισμό, όπως έκτακτα λόγω ρύθμισης δανείων έχουν και η Νίκας και η ΑΝΕΚ που χωρίς αυτά θα υπήρχαν ζημιές.
Η Νηρεύς είχε καλά αποτελέσματα και καλύτερο ισολογισμό από τη Σελόντα με κάποια στελέχη της αγοράς να θεωρούν ότι αν οι τράπεζες πουλούσαν την εταιρεία μόνη της ίσως το ταμπλό να έδειχνε άλλη αποτίμηση.
Έκτακτα είναι τα κέρδη της Ελγέκα αλλά και των Medicon και Τζιρακιάν.
Η ΔΕΗ έχει απασχολήσει τους επενδυτές στις τελευταίες συνεδριάσεις λόγω των short θέσεων και το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο στα κέρδη, όσο στο δανεισμό και την πώληση μονάδων.
Τα ΕΛΠΕ έχουν εξαιρετική κερδοφορία, όπως και η Ευρωπαϊκή Πίστη με αποτέλεσμα να έχουν και χαμηλό p/e.
Τα ίδια ισχύουν για τη Motor Oil, ενώ εξαιρετικά κέρδη είχε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τους επενδυτές να έχουν σπρώξει τη μετοχή σε υψηλά επίπεδα.
Από τις μικρές εταιρείες του ΧΑ, η Βογιατζόγλου, η Περσεύς, η Μοτοδυναμική είχαν εξαιρετικά κέρδη και φυσικά πολύ καλά πήγαν γνωστές εταιρείες του χώρου για την κερδοφορία τους όπως Ελτράκ, Ελινόιλ, AS Company και Πλαστικά Θράκης.
Μπορεί κάποιες να εμφάνισαν μείωση κερδών αλλά το p/e δεν μπορεί να θεωρηθεί απαιτητικό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Γιώργος Κατικάς

BREAKING NEWS