Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεκόπη το 3ήμερο πτωτικό σερί για τον χρυσό - Άνοδος 0,7%, στα 1.320,70 δολ. ανά ουγγιά

Ανεκόπη το 3ήμερο πτωτικό σερί για τον χρυσό - Άνοδος 0,7%, στα 1.320,70 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,7% έκλεισε ο χρυσός, δεχόμενος ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (10/5/2018) ο χρυσός, δεχόμενος ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου, στον απόηχο των κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που μετρίασαν τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Σημερινά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση μικρότερη από την αναμενόμενη τον Απρίλιο του 2018, καθώς το αυξανόμενο κόστος για τη βενζίνη αντισταθμίστηκε από μια συγκράτηση των τιμών στην υγειονομική περίθαλψη.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,2%, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου.
Στους 12 μήνες έως τον Απρίλιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2017, μετά από άνοδο 2,4% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις κατά 0,2%.
Ο δομικός CPI αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, όσο και τον Μάρτιο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξανόταν κατά 0,3% τον Απρίλιο και ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), ο προτιμώμενος δείκτης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τον πληθωρισμό, σημείωσε ετήσια άνοδο 1,9% τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση του υπουργείου Εμπορίου.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται στο 100% και στο 76% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προσέφερε η υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρούσε στο 2,968%, από το ενδοσυνεδριακό υψηλό 3,014% που είχε «αγγίξει» χθες, εν όψει των κρίσιμων δημοπρασιών 25 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, 10ετούς και 30ετούς ωρίμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου είχε ξεπεράσει το 3% στις 25 Απριλίου 2018 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2013.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 0,7% ή 9,30 δολ., στα 1.322,30 δολ. ανά ουγγιά - κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,1926 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του γιεν, στα 109,4 γιεν.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης