Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τι κρύβει η «ψυχρή ειρήνη» μεταξύ Κινάς και Ινδίας

Τι κρύβει η «ψυχρή ειρήνη» μεταξύ Κινάς και Ινδίας
Τι κρύβει η «ψυχρή ειρήνη» μεταξύ Κινάς και Ινδίας
Το αποτέλεσμα της άτυπης συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του πρωθυπουργού της Ινδίας Modi και του κινέζου προέδρου Xi, απέδειξε ότι Κίνα και Ινδία βρίσκονται ανεπίσημα σε μια «ψυχρή ειρήνη» μεταξύ τους.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην πόλη Wuhan και σύμφωνα με πληροφορίες βρήκαν ένα σημείο συμβιβασμού, ειδικά τις στρατηγικές - στρατιωτικές πτυχές που οδήγησαν σε αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων της Ασίας το 2017.
Όλες οι ενδείξεις, οδηγούν στο ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν επιτυχής στην αποκατάσταση τουλάχιστον της περιφερειακής εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά κοιτάζοντας στο παρασκήνιο, φαίνεται ότι πρόκειται περισσότερο για μια «ψυχρή ειρήνη» παρά ένα «New Détente» (Την δεκαετία του 1970 ΗΠΑ κκαι Σοβιετική Ένωση επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα διεθνών σχέσεων που θα ήταν πιο σταθερό, θα είχε λιγότερες εντάσεις και θα ήταν περισσότερο προβλέψιμο.
Ξεκίνησε μια περίοδος εξομάλυνσης που έμεινε γνωστή σαν détente.
Η détente κατέρρευσε όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν στις αρχές του 1979).
Ινδία και Κίνα απειλούνται από τον εμπορικό προστατευτισμό των ΗΠΑ και οι χώρες - σύμμαχοι στις BRICS έχουν κοινό συμφέρον να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία και να παρουσιάσουν ένα φαινομενικά ενιαίο μέτωπο ενάντια στην πίεση του Trump εναντίον τους.
Το νέο αυτό Modus vivendi μεταξύ Κίνας και Ινδίας δεν αφορά τη στρατιωτικο-στρατηγική σφαίρα, όπου οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι αντίπαλοι, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε πλευρά δεν θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή προς το παρόν, όσον αφορά εξοπλιστικά προγράμματα αλλά και την κατασκευή στρατιωτικών δρόμων και βάσεων στην εν τω μεταξύ, αποδεχόμενοι ότι αυτό θα συνεχιστεί ούτως ή άλλως και ότι είναι καλύτερα προς το παρόν να μην υπάρξουν εντάσεις δεδομένου των προσωρινά κοινών οικονομικών συμφερόντων τους έναντι των ΗΠΑ.
Η «ψυχρή ειρήνη» είναι ευπρόσδεκτη, διότι θα ηρεμήσει τις εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία και θα τους επιτρέψει να στρέψουν την προσοχή τους προς πιο εποικοδομητικές περιοχές διμερούς δέσμευσης, όπου έχουν στην πραγματικότητα τη δύναμη να αλλάξουν κάτι, όπως στον οικονομικό τομέα.
Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει τη σύνθετη οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο χωρών και να χρησιμεύσει ως ένα ασύμμετρο μέτρο αποτροπής, το οποίο θα εμποδίζει την καθεμία χώρα, κυρίως την Ινδία - να υποπέσει λόγω των αμερικανικών πιέσεων σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Αυτός ο «δεύτερος μήνα του μέλιτος» μεταξύ των δύο χωρών και των ηγετών τους δεν θα διαρκέσει για πάντα και οι δύο πλευρές το γνωρίζουν δεδομένου ότι επεκτείνονται στρατηγικά στην Ευρασία και την Αφρική.
«Πρέπει να θεωρηθεί ως ένα βραχυπρόθεσμο τακτικό μέτρο για να βοηθήσει κάθε μία από αυτές τις Μεγάλες Δυνάμεις να κερδίσει την αντίληψη (λέξη-κλειδί) της μεγαλύτερης επιρροής στις ΗΠΑ κατά την έναρξη του προστατευτικού εμπορικού πολέμου» του Trump παρά ως μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ένα «New Détente».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης