Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov για το Σκοπιανό – Στο Σούνιο η Σύνοδος των Βίσεγκραντ – Βαλκανίων

Νέα συνάντηση Κοτζιά – Dimitrov για το Σκοπιανό – Στο Σούνιο η Σύνοδος των Βίσεγκραντ – Βαλκανίων
Κοτζιάς: Θέλουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ N. Dimitrov θα έχει αύριο Σάββατο 12/5 ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς παρουσία και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, M. Nimetz με κύριο αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ των 4 κρατών - μελών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας) που θα γίνει στο Σούνιο.
Οι εργασίες της Συνόδου – πρόκειται για τη δεύτερη υπουργική συνάντηση - θα ανοίξουν σήμερα Παρασκευή 11/5 και θα επικεντρωθούν στο που συγκλίνουν Βίσεγκραντ και Βαλκάνια, πώς μπορούν να συντονιστούν μέσα σε μία Ευρώπη των ισχυρότερων, πώς βλέπουν το θέμα της διεύρυνσης και πώς μπορούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στον εξαιρετικά σημαντικό πλέον για την Ευρώπη ενεργειακό τομέα.
Σημειώνεται ότι η 1η Υπουργική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Δεκέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή των "8" και ορισμένων παρατηρητών από τα δυτικά Βαλκάνια.
Η αυριανή δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα διεξαχθεί και με τη συμμετοχή, ως παρατηρητών, των υπουργών Εξωτερικών υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.
Η Υπουργική Συνάντηση στο Σούνιο στοχεύει σε μία εμβάθυνση της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων με σκοπό να την εμπλουτίσουν με νέες προσεγγίσεις ικανές να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.

Κοτζιάς: Θέλουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη
Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα αιτιολόγηση της ΕΕ, ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος κήρυξε τις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που πραγματοποιείται στο Σούνιο.
«Στόχος της ΕΕ πρέπει να είναι να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες της και να ενδυναμώσει η ΕΕ σε έναν κόσμο που αλλάζει, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Θέλουμε μια ΕΕ πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη.
Μια ΕΕ ισχυρότερη στον κόσμο, που να φροντίζει τους πολίτες της.
Μια ΕΕ στηριγμένη στην αρχή της επικουρικότητας, που να φροντίζει για τη δημοκρατική συμμετοχή κρατών, περιφερειών και ιδιαίτερα των πολιτών, να υπερβαίνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά, τη Δύση και την Ανατολή, και τις πλούσιες και φτωχές περιοχές.
Μια ΕΕ που καταπολεμά την αδιαφάνεια και τη διαφθορά, που στοχεύει στην καλυτέρευση της καθημερινής πολιτικής των πολιτών της, η οποία δίνει προοπτική, θετικές προσδοκίες και οράματα, ιδιαίτερα στις νέες γενιές» τόνισε ο κ.Κοτζιάς.
Πριν την έναρξη των εργασιών ο κ.Κοτζιάς είχε εκφράσει την ικανοποίηση
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από την έναρξη της 2ης Υπουργικής Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που διοργάνωσε σήμερα το ΥΠΕΞ στο Σούνιο.
«Έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της ΕΕ είτε υποψήφια που η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη/μέλη της Ευρώπης.
Πήραμε μία απόφαση με την ομάδα των χωρών του Visegrad, και τα 4 μέλη που είμαστε μια ομάδα εντός της ΕΕ από τα Βαλκάνια, να κάνουμε συναντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης ώστε και μικρότερα και μεσαίου μεγέθους κράτη να μπορούν να αποκτήσουν τη μέγιστη επιρροή στη συζήτηση.
 Ξεκινήσαμε με πρότασή μου τη συζήτηση στη Βουδαπέστη και συνεχίζουμε σήμερα στο Σούνιο», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς.

Συνάντηση με Dimitrov, Nimetz

Στο περιθώριο της Συνόδου Κοτζιάς και Dimitrov παρουσία του Nimetz θα επιχειρήσουν να κάνουν περαιτέρω βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις τους για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αν και τα «αγκάθια» με κυριότερο την χρήση του ονόματος erga omnes, παραμένουν στο τραπέζι.
Από την ελληνική πλευρά αναφέρεται πως ότι κινήσεις μπορούσε να κάνει, τις έχει κάνει και πλέον αναμένεται να φανεί και η στάση που θα τηρήσουν τα Σκόπια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η πλευρά της ΠΓΔΜ αποδεχθεί το erga omnes που με τη σειρά του συνεπάγεται και αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τότε το όλο ζήτημα έχει λυθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το θετικό αυτό κλίμα επιβεβαιωθεί στη νέα συνάντηση Κοτζιά - Dimitrov, δεν θα κλείσει με κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο Σούνιο.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 11/5 07:22)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης