Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η στρατηγική Σταθάκη για να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΠΑ - Τι θα ζητήσει από τους θεσμούς

Η στρατηγική Σταθάκη για να διατηρηθεί ο έλεγχος της ΔΕΠΑ - Τι θα ζητήσει από τους θεσμούς
Στο θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός έχει ζητήσει από την επιχείρηση να τηρηθεί με ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα
Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χωρίς αστερίσκους και παρατάσεις, θα προσέλθει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλείς των θεσμών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Ο κ. Σταθάκης, διαμηνύει σε όλους τους τόνους και προς όλους τους συνομιλητές του, ότι τα ενεργειακά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά θα κλείσουν χωρίς χρονοτριβές και δεν θα αποτελέσουν την αιτία για την παραμικρή καθυστέρηση στο σύνολο του προγράμματος.
Κρίσιμο ζήτημα στις συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές αποτελεί το μέλλον της ΔΕΠΑ και η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κλείσει η συμφωνία για την απόκτηση από την ΕΝΙ του συνόλου των μετοχών στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, δηλαδή η μεταβίβαση από τη ΔΕΠΑ του 51% της εταιρίας που κατέχει σήμερα.
Ωστόσο η συμφωνία με τη Shell για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της στην ΕΠΑ Αττικής δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί προς το παρόν, αν και θεωρείται δεδομένο πως είναι θέμα χρόνου.

Το σχέδιο Σταθάκη για ΔΕΠΑ

Επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των επικεφαλείς των Θεσμών στο μοντέλο αξιοποίησης της ΔΕΠΑ που προωθεί – και στο οποίο εμμένει – ο κ. Σταθάκης και το οποίο προβλέπει την δημιουργία εταιρίας holding που θα διαθέτει τρεις θυγατρικές (δίκτυα, εμπορία, διασυνδέσεις) και είσοδο αυτής στο Χρηματιστήριο.
Πάντως όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο κ. Σταθάκης έχει ήδη δηλώσει ότι «τα μάτια είναι προσανατολισμένα στο να κλείσουμε το πρόγραμμα στις 21 Ιουνίου κι αυτή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης».
Επομένως η στάση των δανειστών στην υπόθεση της ΔΕΠΑ θα δείξει κατά πόσο και εκείνοι από την πλευρά τους έχουν αποφασίσει να κλείσουν πολιτικά την αξιολόγηση και να μην εμμείνουν στην πώληση της εταιρίας όπως προβλέπει το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ.  

Χωρίς χρονοτριβή η πώληση των λιγνιτικών

Ασφαλώς, τις διαπραγματεύσεις θα απασχολήσει και η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ο υπουργός έχει δώσει εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ώστε να τηρηθεί με ευλάβεια το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι η απόσχιση των δυο πακέτων μονάδων θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου.  
Αυτό ήταν εξάλλου και το μήνυμα τους στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (9/5) τονίζοντάς τους ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο παλινωδιών και ότι ο ίδιος όπως και η ΔΕΗ είναι προσανατολισμένος στην εφαρμογή των δεσμεύσεων όχι μόνο για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ολοκλήρωση του συνόλου του Μνημονίου αλλά και κυρίως για να μην εγερθεί για μια ακόμη φορά ζήτημα για τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Βεβαίως η απελευθέρωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων μέσω της αξιολόγησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ η οποία είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που έχει να συζητήσει ο κ. Σταθάκης με τους επικεφαλείς των Θεσμών.
Είναι γνωστό ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει μπει στο τραπέζι η αλλαγή του μίγματος των ΝΟΜΕ και η αύξηση της συμμετοχής των «νερών», ζήτημα το οποίο παραμένει ανοιχτό.     
Πέραν αυτών σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί η περίφημη πλέον χρέωση του ΠΧΕΦΕΛ, καθώς και η πορεία υλοποίησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης