Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κίνδυνος αποκλεισμού του ομίλου Ελλάκτωρ από την κυπριακή αγορά

Κίνδυνος αποκλεισμού του ομίλου Ελλάκτωρ από την κυπριακή αγορά
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Λεωνίδας Μπόμπολας, αρμόδιος για τις δραστηριότητες στην Κύπρο και την ίδια στιγμή έχει κατηγορηθεί για χρηματισμό, παραμένει στη διοικητική ομάδα
Κακό προηγούμενο που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συνολικό αποκλεισμό του ομίλου Ελλάκτωρ από την κυπριακή αγορά αποτελεί η δικαστική υπόθεση σχετικά με όσα συνέβησαν με τις συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε Πάφο και Λάρνακα.
Ειδικότερα, με αφορμή την υπόθεση αυτή, το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του, κατέφυγε στην Επιτροπή Αποκλεισμού Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων ζητώντας την επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών Helector Cyprus, Ηλεκτωρ, Ελλάκτωρ και Τομή αλλά και οποιουδήποτε προσώπου σχετίζεται με τις εταιρείες αυτές.
Εν τω μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Λεωνίδας Μπόμπολας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της εταιρείας στην κυπριακή αγορά και την ίδια στιγμή έχει κατηγορηθεί για χρηματισμό (η υπόθεση του έχει οδηγηθεί στην ελληνική δικαιοσύνη) παραμένει στη διοικητική ομάδα του κατασκευαστικού ομίλου.

Η απόφαση του Συμβουλίου

Όπως μεταδίδει το sigmalive.com, το Συμβούλιο κατέστησε τους γνωστούς στην Επιτροπή Αποκλεισμού λόγους αποκλεισμού που συντρέχουν, για τους οποίους οι Οικονομικοί αυτοί Φορείς θα πρέπει να εκπέσουν από το δικαίωμα σύναψης δημοσίων συμβάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Το Συμβούλιο επικαλείται λόγους υποχρεωτικού αποκλεισμού και λόγους δυνητικού αποκλεισμού, που σχετίζονται με την εμπλοκή της εταιρείας Helector Cyprus στην Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία εκδικάζεται στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τις μίζες σε κρατικούς λειτουργούς που είχαν εμπλακεί στις συμβάσεις για τις χωματερές Πάφου και Λάρνακας.
Το Συμβούλιο θεωρεί πως «παρά την άρνηση της εταιρείας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, πρόσωπα τα οποία κατείχαν διευθυντικό ρόλο και εξουσία λήψης αποφάσεων στην εταιρεία ομολόγησαν ενοχή για αδικήματα που υποδηλώνουν διαφθορά (δεκασμό, κατάρτιση και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων για δικαιολόγηση «μιζών» κ.λπ.) και καταδικάστηκαν.
Ομολογία ενοχής υπήρξε κι από πρόσωπα που συμμετείχαν παθητικά σε δωροδοκία.
Επίσης, πρόσωπα που δεν είχαν περιληφθεί στο Κατηγορητήριο, τα οποία διετέλεσαν διευθυντές της εταιρείας, προέβησαν σε σχετικές παραδοχές δια των καταθέσεών τους».
Σημειώνεται πως η Επιτροπή Αποκλεισμού επιλήφθηκε της υπόθεσης και κάλεσε τις καταγγελλόμενες εταιρείες να απαντήσουν στις κατηγορίες.
Η υπόθεση ορίστηκε για Ακρόαση την 31-5-2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης