Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Cambridge Analytica: Και μετά την πτώχευση τι;

tags :
Cambridge Analytica: Και μετά την πτώχευση τι;
Ο όμιλος έχει μακράν ιστορία εμπλοκής σχεδόν σε ολόκληρη την υδρόγειο σε διάφορες ψυχολογικές επιχειρήσεις
Το πρώτο θέμα των διεθνών ειδησεογραφικών μέσων στις 2 Μαΐου, δεν είναι αλλο από την επίσημη ανακοίνωση της πασίγνωστης πλέον από το σκάνδαλο Facebook εταιρείας ψηφιακών ψυχομετρικών εφαρμογών CAMBRIDGE ANALYTICA, που ενημερώνει πως προχωρεί μετά από αίτησή  της σε διαδικασία ταυτόχρονης πτώχευσης στην Βρεταννία και στις ΗΠΑ.
Παράλληλα και η μητρική της εταιρεία STRATEGIC COMMUNICATIONS LABORATORIES ELECTIONS-SCL Elections (οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο STRATEGIC COMMUNICATIONS LABORATORIES-SCL), ανακοινώνει πως  προχωρεί και αυτή σε ανάλογη πτωχευτική διαδικασία, ολοκληρώνοντας μάλλον άδοξα έναν κύκλο που τερματίζεται μέσα σε ορυμαγδό αποκαλύψεων και καταγγελιών για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων ανύποπτων χρηστών.

Αποδιοπομπαίος Τράγος;

Επίσημα η διοίκηση της CAMBRIDGE ANALYTICA ενημερώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τους ομίλους MERCEDES-BENZ και ANHEUSER-BUSCH InBev οδηγούνται σε αποτυχία μετά την θύελλα των αρνητικών δημοσιευμάτων με πρωταγωνιστές τις εφημερίδες The New York Times και The Observer του Λονδίνου, που από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2018, βομβαρδίζουν ανελέητα την κοινή γνώμη με ειδήσεις και σχόλια επικεντρωμένα στην αξιοποίηση από την εταιρεία των προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Μάλιστα στην περίπτωση του δευτέρου είχε ολοκληρώσει συγκεκριμμένες εφαρμογές ικανές να προωθούν στοχευμένα σε νεαρούς καταναλωτές την μπύρα Bud Light και την Budweiser σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με περισσότερο παραδοσιακές αντιλήψεις, δύο κορυφαίων προϊόντων του ομίλου ANHEUSER-BUSCH InBev.
 

Τα κεντρικά γραφεία της CAMBRIDGE ANALYTICA στο Λονδίνο (Andy Rain/EPA)

Κατά την εταιρεία η γενική κατακραυγή εναντίον της είναι κακόβουλη και μεθοδευμένη, αφού οι βασικές κατηγορίες που εκτοξεύονται  και επιμένουν στο ζήτημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι χρήστες του Facebook κατόπιν επιλογής τους  κοινοποιούν μέσω μίας εφαρμογής που δεν της ανήκει, της  "thisismydigitallife",  σειρά δεδομένων χωρίς να υπάρχει καμμία παραβίαση ή υποκλοπή.  (Η εφαρμογή σχεδιάζεται από την GLOBAL SCIENCE RESEARCH-GSR που ελέγχεται και διευθύνεται από τον Dr. Aleksandr Kogan και τον συνέταιρό του Joseph Chancellor, που συνεργάζεται πλέον με τον όμιλο FACEBOOK, χωρίς πάντως να αντιμετωπίζει κάποια επίπτωση λόγω του σκανδάλου). Όμως ο Kogan παραβιάζει την συμφωνία του με τον  όμιλο, όπως  ισχυρίζονται ανώτατα στελέχη του, με την κίνησή του να παραδώσει τα δεδομένα που συγκεντρώνει από το Facebook στην SCL Elections, για να καταλήξουν στην CAMBRIDGE ANALYTICA.
Με δεδομένο πάντως το γεγονός ότι οι χρήστες που συναινούν στην ενεργοποίηση της εφαρμογής της GSR, αποδεχόμενοι τους όρους παραχώρησης των προσωπικών τους δεδομένων, κερδίζοντας και κάποια μικρά ποσά για την προθυμία τους να συνεργασθούν, αποκλείεται κάθε περίπτωση παραβίασης ή υποκλοπής.
Οι έρευνες όμως δεν εστιάζονται στην CAMBRIDGE ANALYTICA και την έμμεσα συνεργαζόμενη μαζί της GSR, αλλά στον όμιλο FACEBOOK, του οποίου ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg καλείται να δώσει εξηγήσεις σε διάφορες επιτροπές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (επιτροπή του αμερικανικού κοινοβουλίου και σε ανάλογες του βρεταννικού και του ευρωπαϊκού). Ίσως οι κινήσεις των πολιτικών κύκλων, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Βρεταννία, να αποβλέπουν στην αποτροπή της διάχυσης του σκανδάλου προς την κατεύθυνση του ομίλου SCL για να αποφευχθούν ακόμα χειρότερες αποκαλύψεις.

Όμιλος SCL

Ο όμιλος έχει μακράν ιστορία εμπλοκής σχεδόν σε ολόκληρη την υδρόγειο σε διάφορες ψυχολογικές επιχειρήσεις που ποικίλλουν από την εκπαίδευση δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την δημιουργία βάσεων δεδομένων με ψυχογραφικά χαρακτηριστικά, την χειραγώγηση της κοινής γνώμης για εκλογικούς σκοπούς, έχοντας εκτός των άλλων αναμειχθεί επίσημα με την ιδιότητα του συμβούλου ιδιωτικών ομίλων σε δημογραφικές και ψυχο-κοινωνικές έρευνες στο Ιράν, στην Λιβύη, στην Συρία, στην  Υεμένη, αλλά και στην Ουκρανία. Συνεργάζεται στενά με το αμερικανικό Πεντάγωνο επί μία εικοσιπενταετία, έχοντας την έδρα του στην Βρεταννία, όπου αποτελεί με ειδική σύμβαση σύμβουλο του Υπουργείου Άμυνας, ανήκοντας στην διαβαθμισμένη κατηγορία συνεργατών Χ (List X), δηλαδή των εταιρειών που έχουν πρόσβαση σε διαβαθμισμένα και άκρως απόρρητα αρχεία και δεδομένα.
 

O πληροφοριοδότης και πρώην στέλεχος της CAMBRIDGE ANALYTICA, Christopher Wylie που προκαλεί τεράστιο θόρυβο με τις αποκαλύψεις του και τις καταθέσεις του (Andrew Testa/The New York Times)

Μάλιστα η εμπλοκή του στην Ουκρανία με αφετηρία την αποκαλούμενη Πορτοκαλί Επανάσταση (Orange Revolution) του 2004, για την οποία φέρει σημαντικότατες ευθύνες, θα προκαλέσει σειρά σχεδόν κωμικοτραγικών εξελίξεων, με τελικά όμως εξαιρετικά άσχημη και οδυνηρή κατάληξη. Ο όμιλος ισχυρίζεται σε ανύποπτο χρόνο πως με την βοήθεια συγχρόνων διαδικασιών ερευνών και αποτελεσματική σχεδίαση πολιτικών εκστρατειών διατηρεί την συνοχή της Πορτοκαλί Συμμαχίας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πολιτική σταθερότητα της χώρας. Πάντως το 2014, μία άλλη συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς τους συμμάχους, επιτυγχάνει την εκδίωξη του προέδρου Victor Yanukovych, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Μόσχα. Αποκαλύπτεται όμως το 2017, πως ο τότε βασικός πολιτικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου είναι ο Paul Manafort, επίσης σύμβουλος  για μικρό χρονικό διάστημα του προέδρου Trump (παραιτείται όταν ανακαλύπτεται από τις αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες πως δεν έχει δηλώσει τις μεγάλες του αμοιβές από την Ουκρανία στις ΗΠΑ και συνεπώς φοροδιαφεύγει).
Αναγκαστικά ο όμιλος θα συνεργασθεί, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της θυγατρικής του CAMBRIDGE ANALYTICA με τον Paul Manafort στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump, αν και η εμπλοκή του στην Ουκρανία δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που αρχικά προσπαθεί να επιλύσει. Η Κριμαία προσαρτάται από την Ρωσσία, στην υπόλοιπη Ουκρανία μαίνεται ένας ακήρυκτος εμφύλιος μεταξύ των ρωσσόφωνων πληθυσμών της ανατολικής πλευράς και των Ουκρανών των δυτικών περιοχών, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να προχωρούν σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσσίας λόγω της εμπλοκής της στην περιοχή, επιδεινώνοντας τις σχέσεις της χώρας με την δύση. Επιπλέον μετά την είσοδο του Donald Trump στον Λευκό Οίκο εγκαινιάζεται νέα σειρά εντάσεων, με τις επίσημες έρευνες των αμερικανικών αρχών με αντικείμενο την ενδεχόμενη ανάμειξη των Ρώσσων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενώ και στην Συρία, οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί των Αμερικανών, των Βρεταννών και των Γάλλων με αφορμή μία πιθανή χρήση χημικών όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κλιμακώνει τις αντιπαραθέσεις με τους Ρώσσους.
 
Το "αθώο" παιγνίδι προσωπικότητας για τους χρήστες του διαδικτύου που έχουν λογαριασμό στο Facebook, σχεδιασμένο από τον Dr. Aleksandr Kogan του Πανεπιστημίου του Cambridge, επικεφαλής επίσης της νεοφυούς επιχείρησης GLOBAL SCIENCE RESEARCH-GSR, που συνεργάζεται με τον όμιλο STRATEGIC COMMUNICATIONS LABORATORIES-SCL, στον οποίο ανήκει η CAMBRIDGE ANALYTICA, ο υποτιθέμενος βασικός ύποπτος στο σκάνδαλο Facebook. Επεξήγηση, Α. Openness-Ειλικρίνεια. Ερώτηση: Liberal or Taditional (Παραδοσιακός ή Προοδευτικός),  B. Conscientiousness-Ευσυνειδησία. Ερώτηση: Well  organized or Flexible (Οργανωμένος ή Ευέλικτος), C. Extraversion-Εξωστρέφεια. Ερώτηση: Outgoing or Reserved (Διαχυτικός ή Συνεσταλμένος), D.  Agreeableness-Θελκτικότητα (Εύπιστος ή Δύσπιστος), E. Neuroticism- Νευρωτισμός. Ερώτηση: Calm or Emotional (Ψύχραιμος ή Συναισθηματικός). Πρόκειται για την βασική οθόνη της εφαρμογής που κυκλοφορεί στο Facebook κατά την περίοδο 2014-2016, ζητώντας από τον χρήστη να συνδεθεί (Login) με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να ολοκληρώσει τον κύκλο του παιγνιδιού, επιβραβεύοντας με μία μικρή αμοιβή την προθυμία του (GSR/ Facebook)

Εμπλοκές και Επιπλοκές

Όμως στην ευρύτερα συγκεχυμένη και ρευστή κατάσταση που επικρατεί πλέον σε μία τεράστια σχεδόν τριγωνική γεωγραφική ζώνη, από την Ουκρανία στον βορρά έως την Υεμένη στον νότο και δυτικά έως την Λιβύη, ο όμιλος αφήνει με την ιδιόμορφη παρουσία του ένα ανεξίτηλο στίγμα, είτε με την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 και την μετέπειτα ανάμειξή του στα ουκρανικά πολιτικά δρώμενα, είτε με την εμπλοκή του στα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης του 2011 (κυρίως λόγω της οργανωμένης διαχείρισης των παρεμβάσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αλλά και με την διείσδυσή του στην Λιβύη πριν από τα γεγονότα της αιματηρής εξέγερσης.
Σε πολλά σημεία η σχέση του με διαβαθμισμένα στοιχεία και δεδομένα που προέρχονται από υπηρεσίες πληροφοριών και κυρίως από την MI6 του βρεταννικού Υπουργείου Εξωτερικών, στοιχειοθετεί πως στο παρασκήνιο των φαινομενικά πολυποίκιλων επαγγελματικών του υποχρεώσεων στην συγκεκριμμένη γεωγραφική ζώνη, εξυπηρετεί ένα οργανωμένο σχέδιο ευρύτερης και γενικευμένης αναταραχής και αποσταθεροποίησης. Ίσως λόγω του ότι κατά κανόνα η κυρίαρχη υπερδύναμη κάθε εποχής προκαλεί φαινόμενα γεωπολιτικών αναταράξεων σχετικά χαμηλής έντασης με στόχο να επιβεβαιώνει παρεμβαίνοντας, την κυρίαρχη παρουσία της, ο όμιλος κινείται με γνώμονα να προκαλέσει δικαιολογημένες για την κοινή γνώμη επεμβάσεις χαμηλού κόστους από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την γεωπολιτική τους ισχύ και συμβάλλοντας στην ενίσχυση του γεωπολιτικού τους πολλαπλασιαστή. Όμως εάν αυτή η πιθανότητα είχε σχέση με τις βλέψεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου επί κυβέρνησης Obama, μένει να αποδειχθεί εάν θα υιοθετηθεί και από την κυβέρνηση του Donald Trump.

Η Κορυφή του Παγόβουνου

Αν και τα ΜΜΕ ασχολούνται κυρίως με την CAMBRIDGE ANALYTICA και κατά δεύτερο λόγο με την GLOBAL SCIENCE RESEARCH-GSR του Aleksandr Kogan ή την AggregateIQ DATA SERVICES με έδρα την Βικτώρια του Καναδά και συμφερόντων του γνωστού Robert Mercer, που ελέγχει τον όμιλο SCL, υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες σχέσεις που στοιχειοθετούν την ύπαρξη ενός περίπλοκου πλέγματος εξειδικευμένων εταιρειών πληροφορικής. Σύμφωνα με τις καταθέσεις και τα στοιχεία που προσκομίζει στην επιτροπή του βρεταννικού κοινοβουλίου που διερευνά την υπόθεση Facebook ο πληροφοριοδότης και πρώην στέλεχος της CAMBRIDGE ANALYTICA, Christopher Wylie, εκτός από την GSR του Aleksandr Kogan, η εταιρεία του συνεργάζεται και με τις επιχειρήσεις πληροφορικής EXPERIAN, PALANTIR και QUID, που την εξυπηρετούν κυρίως με την ιδιότητα του προμηθευτή μεταδεδομένων (metadata).
Την σχέση με την EXPERIAN παραδέχεται και ο Dr. Alexander Nix, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της CAMBRIDGE ANALYTICA, αλλά και της SCL Elections, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, στο γνωστό ξενοδοχείο Grand Hyatt της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει κατά την διάρκεια της διάσκεψης Concordia (μικρογραφία του διάσημου World Economic Forum), τις δραστηριότητες της εταιρείας του στον τομέα των ψηφιακών ψυχομετρικών εφαρμογών. Σύμφωνα με τον ίδιο η EXPERIAN και η ACXIOM που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων παραμένει εξαιρετικά ελαστική, διαμεσολαβούν για την πώληση προσωπικών δεδομένων, που είναι απαραίτητα για τις εφαρμογές της εταιρείας του.


Τα γραφεία του ομίλου FACEBOOK στο Menlo Park στην ευρύτερη περιοχή του San Francisco (Jason HenryThe New York Times)

EXPERIAN

Η EXPERIAN ιδρύεται με την επωνυμία TRW INFORMATION SYSTEMS AND SERVICES το 1968 από τον όμιλο τηλεπικοινωνιακών εφαρμογών και τεχνολογίας αιχμής TRW μετά την εξαγορά και συγχώνευση με την νέα του θυγατρική, της CREDIT DATA. Δραστηριοποιείται στην συλλογή και επεξεργασία χρεωπιστωτικών στοιχείων, έχοντας σχηματίσει μία  εκτενέστατη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες οικονομικής κυρίως υφής για 253 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες και για περισσότερες από 23 εκατομμύρια επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.
Το 1996 ο όμλος  TRW, πωλεί με την επωνυμία EXPERIAN την εταιρεία σε δύο οργανισμούς αμοιβαίων κεφαλαίων (BAIN CAPITAL και THOMAS H. LEE PARTNERS) που μετά από ένα μήνα την μεταβιβάζουν με σημαντικά κέρδη στην GREAT UNIVERSAL STORES-GUS, ένα συγκρότημα πωλήσεων λιανικής μέσω πιστωτικών καρτών,  με έδρα το Manchester που την συγχωνεύει με την COMMERCIAL CREDIT NOTTINGHAM-CCN, διατηρώντας όμως την αρχική επωνυμία στο νέο σχήμα (EXPERIAN). Έως το 2016 είχε ολοκληρώσει τις εξαγορές 16 ακόμα εταιρειών πληροφορικής που ειδικεύονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην επεξεργασία στοιχείων ηλεκτρονικού ταχυδρομίου, στην πρόληψη της ψηφιακής απάτης, στην διαχείριση είσπραξης χρεών και σε άλλες συναφείς με τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δραστηριότητες.
Με έδρα πλέον το Δουβλίνο και κομβικά παραρτήματα στην Βρεταννία, στις ΗΠΑ και στην Βραζιλία, απασχολεί 17.000 εργαζόμενους με δυναμική παρουσία σε 37 χώρες. Το ελληνικό παράρτημά της εξηγεί στην ιστοσελίδα του πως η εταιρεία ασχολείται με την καταναλωτική πίστη ανά τον κόσμο και τηρεί πληροφορίες για περισσότερους από 400 εκατομμύρια καταναλωτές. Πέραν της λήψης πληροφοριών πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της εταιρείας για να ενισχύουν τις προωθητικές ενέργειες, να διαχειρίζονται τους κινδύνους και να βελτιώνουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους.
Οι εφαρμογές της εταιρείας επιτρέπουν στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης να διασφαλίζουν τις συναλλαγές τους και να προλαμβάνουν περιπτώσεις απάτης, με τον τομέα Πιστωτικών Υπηρεσιών να υποστηρίζει με τις πληροφορίες του τις εταιρείες στην αξιολόγηση των κινδύνων και των αποδόσεων που σχετίζονται με τη χορήγηση πιστώσεων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ οι υπηρεσίες της βοηθούν τους πελάτες να μεγιστοποιούν την κερδοφορία των χαρτοφυλακίων τους. Ο τομέας Ανάλυσης Αποφάσεων παρέχει υπηρεσίες Πιστωτικής Ανάλυσης και Υποστήριξης Αποφάσεων (περιλαμβάνει και την Διαχείριση Κινδύνων), ενώ ο τομέας των Υπηρεσιών Προώθησης διαθέτει και διαχειρίζεται εκτεταμένες βάσεις δεδομένων με πληροφορίες (γεωγραφικές, δημογραφικές, χρηματοοικονομικές και τρόπου ζωής) για εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο και αυτό της παρέχει το μοναδικό πλεονέκτημα της υποστήριξης επιχειρήσεων ώστε να επεκτείνονται  σε νέες δραστηριότητες και να αναπτύσσουν καλύτερες στρατηγικές διατήρησης της πελατείας τους, για να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των υφιστάμενων σχέσεών τους.
Στα μέσα Απριλίου η εταιρεία καταγγέλλεται στην Βρεταννία για την συνεργασία της με την αστυνομική διεύθυνση του Durham στην βορειοανατολική Βρεταννία, η οποία χρησιμοποιεί την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) της EXPERIAN, με εμπορική επωνυμία "Mosaic Infographic". Η εφαρμογή παρέχει ψυχογραφικές αναλύσεις 50 εκατομμυρίων ενηλίκων Βρεταννών, συνδυάζοντας περισσότερα από 850 εκατομμύρια στοιχεία πληροφοριών, όπως οικογενειακή κατάσταση, στοιχεία ταυτότητας με βάση την εθνότητα, δεδομένα σε συνεχή ροή από διάφορους ιστότοπους, επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα τέκνων, φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις, κατάσταση υγείας, ληξιαρχικά και απογραφικά δεδομένα, καταναλώσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, βαθμό απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (General Certificate of Secondary Education-GCSE), ακόμα και ανολογία κήπων προς τις κατοικημένες στεγασμένες επιφάνειες!
Το λογισμικό της διακρίνει 66 βασικές κατηγορίες ενηλίκων, με τα μεταδεδομένα να τροφοδοτούν την εφαρμογή "Harm Assessment Risk Tool-HART", ώστε να διαμορφώνονται προβλέψεις εγκληματικότητας και άλλων κινδύνων, με σκοπό την πρόληψη και την αποτροπή τους ή εάν και κατά πόσον άτομα που κατηγορούνται για διάφορες πράξεις είναι πιθανό να ενταχθούν με επιτυχία σε προγράμματα επανένταξης.


Ο Ιρλανδός επιχειρηματίας και πρώην τραπεζίτης Brian Cassin Διευθύνων Σύμβουλος της EXPERIAN από το 2014 (Experian Plc)

ACXIOM

Η ACXIOM ιδρύεται το 1969 με την επωνυμία DEMOGRAPHICS, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της προώθησης πωλήσεων, απορροφώντας σταδιακά έως το 2017 άλλες 7 εταιρείες πληροφορικής που ειδικεύονται στην συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν καταναλωτές, με βάση τις συναλλακτικές τους κινήσεις. Διαθέτει παραρτήματα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Νότιο Αμερική, παρέχοντας υπηρεσίες προώθησης πωλήσεων και διαχείρισης πληροφοριών, όπως και διαχείρισης μεγάλων βάσεων δεδομένων. Η εταιρεία συλλέγει, αναλύει και επεξεργάζεται στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων με βάση την καταναλωτική τους συμπεριφορά, διαμορφώνοντας για τους πελάτες τους στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες και αξιοποιώντας το αποκαλούμενο ψηφιακό καταναλωτικό αποτύπωμα για τον σχεδιασμό στοχευμένων διαφημίσεων, ακόμα και σε ατομικό επίπεδο.
Το πελατολόγιο της εταιρείας στις ΗΠΑ περιλαμβάνει κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις υπηρεσίες πληροφορικής, στην προώθηση πωλήσεων, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον χώρο των λιανικών πωλήσεων, των τυποποιημένων καταναλωτικών προϊόντων, της τεχνολογίας, των υπηρεσιών υγείας, των τηλεπικοινωνιών, με παράλληλη παροχή υπηρεσιών και προς τους φορείς του δημοσίου. Μέσω της εφαρμογής "PersonicX", η εταιρεία διακρίνει 70 βασικούς τύπους καταναλωτών που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένη συμπεριφορά, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, τις ανελαστικές ανάγκες τους, την κατάσταση της υγείας τους και άλλα.
Το 2003 η εταιρεία καταγγέλλεται από το αμερικανικό Κέντρο Προστασίας Ψηφιακών Δεδομένων στην Ομοσπονδιακή Αρχή Εμπορίου  (Federal Trade Commission-FTC) πως παραδίδει στην συνεργαζόμενη με το Πεντάγωνο εταιερεία πληροφορικής TORCH CONCEPTS, εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα καταναλωτών, για να αναλυθούν, ώστε να εντοπισθούν πιθανοί τρομοκράτες, που ενδεχόμενα αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Η καταγγελία απορρίπτεται από την FTC, με την ACXIOM να απαντά πως σέβεται όλους κανονες προστασίας προσωπικών δεδομένων και δεν χρησιμοποιεί στην επιχειρηματική της δραστηριότητα παρελκυστικές μεθόδους ή τεχνάσματα εξαπάτησης.

PALANTIR TECHNOLOGIES και QUID

Οι εταιρείες PALANTIR και QUID δραστηριοποιούνται στην ανάλυση και επεξεργασία μεταδεδομένων, με την πρώτη να έχει την έδρα της στο Palo Alto (ίδρυση 2003) και την δεύτερη στο San Francisco (ίδρυση 2006), στην πολιτεία της California. Η PALANTIR συνεργάζεται κυρίως με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ (τουλάχιστον 12 που περιλαμβάνουν και τις γνωστές CIA, NSA, FBI, DHS-Ασφάλεια Εσωτερικού, CDC-Πρόληψη Μολυσματικών Ασθενειών και Βιοχημικών Απειλών). Η εταιρική επωνυμία της προέρχεται από την γλώσσα των Ξωτικών του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, που επινοεί ο διάσημος συγγραφέας John Ronald Reuel  Tolkien, που παραπέμπει σε ένα μαγικό αντικείμενο, το οποίο αποτελεί την πεμπτουσία της οξυδέρκειας.
Διαθέτει δύο βασικές εφαρμογές, από τις οποίες η γνωστή με την εμπορική επωνυμία "Palantir Gotham" επεξεργάζεται συνδυαστικά σειρές δομημένων και μη δομημένων δεδομένων (δηλαδή αταξινόμητων αρχείων και φακέλλων), παρέχοντας δυνατότητες έρευνας και εντοπισμού προσώπων, ελέγχου και διαχείρισης γνωστικού χαρακτήρα πληροφοριών και αυτόματης ψηφιακής συνεργασίας διαφόρων κέντρων ή υπηρεσιών μέσω υπολογιστών. Η γνωστή με την εμπορική επωνυμία "Palantir Metropolis" επεξεργάζεται συνδυαστικά μία ποικιλία δεδομένων, παρέχοντας άμεσης δυνατότητες διαχείρισης πληροφοριών και ποσοτικής ανάλυσης. Το συγκεκριμμένο λογισμικό τροφοδοτείται με στοιχεία εμπορικής υφής, τα ανάλογα κτηματολογικού χαρακτήρα και πληροφορίες δημοσίων αρχείων, εντοπίζοντας τάσεις, σχέσεις και ανωμαλίες, ώστε να προχωρεί σε αναλυτικές προβλέψεις, κατά κύριο λόγο οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Χρησιμοποιείται από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπως της JP MORGAN, κυρίως για να παρακολουθεί το προσωπικό για λόγους ασφαλείας και αποτροπής διάπραξης οικονομικών απατών.
Μία τρίτη εφαρμογή με την εμπορική επωνυμία "Insightics" που διατίθεται από το 2014, συνδυάζει δεδομένα καταναλωτικής συμπεριφοράς, πιστωτικών καρτών και δημογραφικά στοιχεία, επιτρέποντας την ταχύτατη ανάλυση τάσεων των αγορών και αναλυτικές προβλέψεις.


Ο συνιδρυτής, μεγαλομέτοχος και Πρόεδρος του ΔΣ της PALANTIR TECHNOLOGIES, όπως και μέλος του ΔΣ του ομίλου FACEBOOK, Peter Thiel στο βήμα της Εθνικής Λέσχης Τύπου τον Νοέμβριο του 2016 στην Washington, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζει τον Donald Trump (National Press Club, Washington, DC, November 1, 2016)

Η QUID ασχολείται με την ανάλυση κειμένων διαθέτοντας ένα πρωτοποριακό λογισμικό που επεξεργάζεται γραπτά κείμενα από οποιαδήποτε ψηφιακή πηγή (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, ιστότοπους, διαδικτυακές δημοσιεύσεις, ειδησεογραφία και άλλα), εντοπίζοντας κοινά σημεία,  επαναλαμβανόμενα σχήματα στους τρόπους γραφής, μορφολογία κειμένων, ποιοτικά χαρκτηριστικά και ανωμαλίες. Τα αποτελέσματα της ταχύτατης ανάλυσης (επεξεργάζεται εκατομμύρια έγγραφα σε ελάχιστο χρόνο),  οπτικοποιούνται, παρουσιάζοντας στον χρήστη σε εύληπτη μορφή επενδυτικές τάσεις, πληροφορίες ανταγωνιστικού χαρακτήρα και χαρτογράφηση δυνατοτήτων νέων καινοτόμων επινοήσεων.
Αν και αρχικά εξυπηρετεί εταιρείες πληροφορικής, σταδιακά επεκτείνει το πελατολόγιό της, περιλαμβάνοντας μεγάλες επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, χρηματοοικονομικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, βιομηχανικά συγκροτήματα, εταιρείες παραγωγής καταναλωτικών αγαθών, διαφημιστικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς (αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, διάφορες υπηρεσίες), αλλά και τον ΟΗΕ που εξυπηρετείται σε στατιστικά και δημογραφικά θέματα.

Πτωχεύσεις (;)

Αναμφίβολα το πολύτιμο δίκτυο συνεργασιών του ομίλου SCL, με αιχμή την CAMBRIDGE ANALYTICA, δεν πρόκειται να διαλυθεί λόγω του "ατυχήματος" στην υπόθεση  Facebook. Τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας και της μητρικής της STRATEGIC COMMUNICATIONS LABORATORIES ELECTIONS-SCL Elections, στελέχη των δύο εταιρειών σε συνεργασία με τα μέλη της οικογένειας  Mercer που ελέγχουν τον όμιλο SCL, ιδρύουν μία νέα εταιρεία πληροφορικής με εξειδίκευση στις ψηφιακές ψυχομετρικές εφαρμογές, την EMERDATA. Στους διευθυντές τη νέας εταιρείας συμπεριλάμβάνεται ο επιχειρηματίας Johnson Ko Chun Shun  από το Χονγκ-Κόνγκ, συνεταίρος του Erik Prince.
Ο τελευταίος είναι ο ιδρυτής της γνωστής εταιρείας ιδιωτικής ασφαλείας (στην πραγματικότητα μισθοφόρων) BLACKWATER, της οποίας ορισμένα στελέχη έχουν συλληφθεί και καταδικασθεί για τους φόνους Ιρακινών πολιτών στο Ιράκ. Η BLACKWATER εμφανίζεται πλήρως αναδιαρθρωμένη μετά τις καταδίκες με  την εταιρική επωνυμία XE SERVICES αναμορφώνοντας ολοκληρωτικά την εταιρική της ταυτότητα και την εμφάνισή της στις αγορές και πιθανώς αυτή η επιτυχημένη διαδικασία αναμένεται να αντιγραφεί για την προώθηση της EMERDATA, δηλαδή της CAMBRIDGE ANALYTICA που αναγεννάται από τις στάκτες της.
Παράλληλα στις 13 Οκτωβρίου του 2017, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Aleksandr Kogan, ιδρύει με φοβερή διορατικότητα την εταιρεία πλροφορικής PHILOMETRICS με έδρα το Manchester, αναφέροντας στους σκοπούς της πως ο στόχος της συνίσταται στην διάχυση της τεχνολογίας αιχμής στο ευρύ κοινό και πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στην σχεδίαση και ανάπτυξη εξειδικευμένου λογισμικού για επιχειρήσεις και ιδιώτες, με παράλληλες παροχές συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρικά σχήματα με επίκεντρο τις καινοτομίες της τεχνολογίας της πληροφορικής.


Οι βασικοί πρωταγωνιστές στην υπόθεση Facebook (Guardian Graphic)

Το πυροτέχνημα των πτωχεύσεων που ικανοποιεί όσους ευελπιστούν πως τουλάχιστον κλείνει το θέμα της υπόθεσης Facebook στον δημόσιο διάλογο, χωρίς άλλες επικίνδυνες διαστάσεις, δεν πρόκειται να ανακόψει την δραστηριότητα των εταιρειών ψηφιακών ψυχομετρικών εφαρμογών, όπως στοιχειοθετείται και από την τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία στην Ινδία, όπου νεοφυείς επιχειρήσεις πληροφορικής υιοθετούν τις μεθόδους της CAMBRIDGE ANALYTICA για να προωθήσουν διάφορους υποψηφίους και πολιτικές παρατάξεις.
Αν και οι νέες ασφαλιστικές δικλείδες που ανακοινώνονται για τους χρήστες του Facebook, οπωσδήποτε δυσχεραίνουν ή και αποθαρρύνουν τους επίδοξους ψηφιακούς ψυχομέτρες, υπάρχουν στο διαδίκτυο δισεκατομμύρια ή και τρισεκατομμύρια ψηφιακά ίχνη, έτοιμα προς αξιοποίηση. Άλλωστε η δραστηριοποίηση εταιρειών και επίσημα πρώην  συνεργατών του ομίλου SCL, όπως η GLOBAL SCIENCE RESEARCH, η EXPERIAN, η ACXIOM, η PALANTIR και η QUID με τεράστιες βάσεις ψηφιακών δεδομένων στην κατοχή τους, δεν επιτρέπει και πολλές αμφιβολίες για τις μελλοντικές εξελίξεις...

Περισσότερα,

-ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ, Banking News, 12/01/2018.
ΨΥΧΟΜΕΤΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΜΕ, Banking News, 19/01/2018.
-ΣΚΑΝΔΑΛΟ FACEBOOK: ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ; Banking News, 23/03/18.

Γ. Ζ. Η.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης