Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τροποποιεί οριακά τις θέσεις του το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τις τράπεζες – Επίκειται προσεχώς «αποκαλυπτική» παρέμβαση

Τροποποιεί οριακά τις θέσεις του το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και τις τράπεζες – Επίκειται προσεχώς «αποκαλυπτική» παρέμβαση
Η DSA του ΔΝΤ θα είναι αρνητική για το ελληνικό χρέος αλλά θα εγκαταλειφθεί η έννοια του εξαιρετικά μη βιώσιμου.
Οριακά τροποποιεί τις θέσεις του για τα δύο βασικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, το χρέος και τις τράπεζες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Με βάση πληροφορίες το ΔΝΤ προσεχώς σχεδιάζει αποκαλυπτική παρέμβαση που θα παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του για την Ελλάδα με βάση τις κυοφορούμενες εξελίξεις για το χρέος και τις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ έχει ενημερωθεί ότι στην συμβιβαστική πρόταση για το χρέος δεν θα συμπεριλαμβάνεται η βασική θέση του δηλαδή η δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού όπου θα ενεργοποιείται και ανάλογα θα ενεργοποιούνται και τα μέτρα για το χρέος.
Πρακτικά λοιπόν τον Ιούλιο που θα συνταχθεί η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος DSA το ΔΝΤ αναγνωρίζοντας ότι έχουν υπάρξει κάποια βήματα προόδου στο χρέος θα εγκαταλείψει την πάγια θέση του περί εξαιρετικά μη βιώσιμου χρέους.
Η τροποποίηση που θα υπάρξει μπορεί να μην αναιρεί την ουσία καθώς η νέα έκθεση βιωσιμότητας θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά θα αναφέρει ότι «εφόσον παρθούν πρόσθετα μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να μετατραπεί σε βιώσιμο».
Η DSA του ΔΝΤ θα είναι αρνητική για το ελληνικό χρέος αλλά θα εγκαταλειφθεί η έννοια του εξαιρετικά μη βιώσιμου.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης αυτό είναι 100% σίγουρο και παρά τις αναφορές ότι μπορεί να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα την τελευταία στιγμή, το σενάριο αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί.

Το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του stress tests καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα αναμένει την τελική έκβαση της αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών κατά την διαδικασία του SREP που θα ξεκινήσει Νοέμβριο 2018 και θα ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2019.
Με βάση πηγή προσκείμενη στο ΔΝΤ που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews τονίζονται τα εξής
«Το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests αλλά θα επαναλάβει σε τοποθέτηση που θα υπάρξει κάποια στιγμή ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεγάλη πρόκληση των προβληματικών ανοιγμάτων.
Μπορώ να πω ή καλύτερα να υποθέσω ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και η ΕΚΤ και ο SSM θα διεξάγουν μια πολύ ουσιαστική αξιολόγηση για την κεφαλαιακή τους επάρκεια από Νοέμβριο 2018 στις ελληνικές τράπεζες.
Το stress tests δεν είναι το τέλος του δρόμου για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών αλλά μια πτυχή μιας διαδικασίας όπου θα αξιολογηθεί στο τέλος η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Το 2019 θα μπορούσε να είναι μια χρονιά ισχυρών κεφαλαιακών ενισχύσεων για τις ελληνικές τράπεζες με στόχο την εξυγίανση των ισολογισμών τους και την ανάπτυξη.
Επίσης το ΔΝΤ παγίως υποστηρίζει ότι στο κεφαλαιακό απόθεμα που δημιουργεί η Ελλάδα για την μεταμνημονιακή εποχή 6-8 δισεκ. θα πρέπει να συμπεριληφθούν ως απόθεμα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες»
Πρακτικά το ΔΝΤ δεν θα αμφισβητήσει το stress tests αλλά φαίνεται ότι προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες το 2019 θα προβούν σε ισχυρές κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Τράπεζα

Δυσμενές σενάριο common equity tier 1 (δείκτης)

Κεφάλαια
common equity tier 1 δυσμενές σενάριο
Fully loaded common equity στοδυσμενές σενάριο
Alpha

9,7%

4,744 δισ

7,3%

Εθνική

6,9%

2,710 δισ

4,8%

Eurobank

6,8%

2,62 δισ

4,5%

Πειραιώς

5,9%

2,945 δισ

3,6%

Σύνολο

7,32%

13 δισ

5,05%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης